Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
ÇAYKUR’da greve giden işçi maaş alamayacak

ÇAYKUR’da greve giden işçi maaş alamayacak

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, kurumlarında çalışan işçilerin greve gitmesi durumunda maaş alamayacaklarını söyledi. Sütlüoğlu, “Grev sonrası ÇAYKUR’un çay almaması 9-10 şiddetinde...

  • Ege Postası
  • 21.04.2013 - 14:57
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, kurumlarında çalışan işçilerin greve gitmesi durumunda maaş alamayacaklarını söyledi. Sütlüoğlu, “Grev sonrası ÇAYKUR’un çay almaması 9-10 şiddetinde depreme bedeldir. Herkes bu enkazın altında kalacak. Grev kapsamında en büyük mağduriyeti üreticilerimiz görecek. İşçilerimiz bölge insanı ve sorumluluk sahibidir. Bu greve destek vermeyecektir.” dedi.

Sütlüoğlu, Tekgıda-İş Sendikası’nın, ÇAYKUR’a bağlı 58 işletmede 10 bin işçi ile yarın yapmayı planladığı grev öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Bu yıl yaş çay kampanyasını erken başlatmak adına işçilere işbaşı çağrısında bulunduklarını kaydeden Sütlüoğlu, “4 bin 700 işçimiz dün işbaşı yapmıştır. İşbaşı yapmayanlar ise şehir dışında olan işçilerimizdir. Onların da bu ayın 24’üne kadar işbaşı yapmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Çayın Rizelinin her şeyi olduğunu ve bölge ekonomisinin bel kemiği olduğuna dikkat çeken Sütlüoğlu, “Tekgıda-İş Sendikası’nın organizasyonunda 5 yıllık geçmişe dönük alacaklarını ve zam farklarını tahsil etmek amacıyla greve çıkması beklenen işçilerimiz grevleriyle kurumumuzu zaafa uğratacak, müstahsili zaafa uğratacak. ÇAYKUR müstahsilin teminatıdır. Kurumun özelleşmesinin en büyük gerekçesi finanse edilemeyen büyük maddi zararlardır. Biz, kurumumuzu finansal yoldan zarara uğratacak sendika taleplerini kabul edersek kurumu kapatmak zorunda kalabiliriz. Sendikanın bu grev kapsamında asıl amacının işçinin haklarını savunmak değil, işçilerin aidatlarını alabilmek olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

İşçinin yapacağı grevle ÇAYKUR’u değil, üreticiyi cezalandıracağını belirten Sütlüoğlu, şöyle dedi: ”Greve katılan işçi maaş alamaz. İşverenin grev sonrası işçiyi çalıştırıp çalıştırmaması kendisine kalmıştır. Sendika yetkililerine buradan sesleniyorum. Mutabakat sağladığımız sözleşmeleri gelsinler imzalasınlar. Sağlıklı bir şekilde kampanyaya girelim. Bu kavgayı biz başlatmadık ve devam etmesini istemiyoruz. Sendika kavga etmeye devam ederse bu işin altından kalkamayacağız. ÇAYKUR’un çay almaması 9-10 şiddetinde depreme bedeldir. Herkes bu enkazın altında kalacak. Grev kapsamında en büyük mağduriyeti üreticilerimiz görecek. İşçilerimiz bölge insanı ve sorumluluk sahibidir. Bu greve destek vermeyecektir. Bugün özel sektörde işçiler 700-800 liraya çalışırken bize bir işçinin aylık maliyeti 3 bin 700 lirayı buluyor. İşçilerimiz özel sektör işçisinin aldığı maaşın 3 katını alıyor. İşçilik maliyetlerimiz zaten yüksek. Bu maliyeti daha da yukarı çekersek bu çarkı döndüremeyiz.”

GREV RANDEVULU SİSTEMİ ERTELETEBİLİR

Sütlüoğlu, yarın yapılması planlanan grevde başarı sağlanamayacağını savunarak, şöyle devam etti: “Biz işçilerimizle hep beraber kampanyaya girelim istiyoruz. Çay fabrikalarımızın çalışmaması gibi bir durum söz konusu olamaz. Vatandaş gelir bu fabrikalara el koyar kendi çayını kendisi işler ve kimse buna mani olamaz. Greve katılmak istemeyen her işçimiz gelip işbaşı yapabilir. Sendika işçiyi çalışmama konusunda yargılayamaz. Sendikanın bu grevle kendi üyelerini yararlandırmak istemesi doğru olabilir ancak ben ÇAYKUR ailesinin reisiyim ve ailenin bütününün huzurlu olmasını isterim. Dolayısıyla sendika üyesi olmayanların da verilecek haklardan istifade etmesi en doğrusudur. Sendika afaki bir ücret istiyor. Bizim bu afaki ücrete cevap vermemiz söz konusu bile olamaz. Kasa bizde, kaynak bizde. Sendikanın bir silahı var bu da grevleri. Bunu da yapamayacaklar. Güç bizde ve greve katılmayıp iş başı yapan işçimizi mağdur etmeyeceğiz. Sendikaya olabilecek şeylerle gelmelerini söyledim. Biz hükümet olarak işçimize zaten zammını vermişiz. Sendikanın grev kapsamında işçilerin maaşlarını kendilerinin karşılayacağını duydum. Sendikanın greve katılan işçilere ayda 8-9 milyon liraya yakın bir para ödemesi gerekecek. Böyle bir kaynakları olmadığına eminim. Grev olursa bu yıl çayda randevulu sisteme geçişi ertelemek zorunda kalabiliriz.”

Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, daha önce yaptığı açıklamada, 22 Nisan Pazartesi günü saat 08.00'de, ÇAYKUR'a bağlı 58 işletmede grev uygulanmaya başlayacağını bildirmişti. Türkel, 60 yıldır örgütlü oldukları ve hiç grev yaşanmayan ÇAYKUR tarihinde bir ilke imza atarak 10 bin işçisinin katılımıyla 5 yıllık geçmişe dönük alacaklarını ve zam farklarını tahsil etmek amacıyla greve çıkacaklarını söylemişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.