ÇHD'den Göç İdaresi tepkisi
ÇAĞDAŞ Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi üyesi avukatları, geri gönderme merkezlerinde avukatların erişiminde yaşanan sorunlarla ilgili İzmir Göç İdaresi merkezi önünde basın açıklaması yaptı.
- Ege Postası
- 07.06.2016 - 16:41
Avukatlar, mülteci müvekkillerinin haklarını savunurken engellemelerle karşılaştıklarını belirterek, bu duruma tepki gösterdi.
Avrupa Birliği ülkelerinin mültecileri güvenli ülke olarak Türkiye'ye gönderdiğini, buradaki mültecilerin avukatlarının ise kamu binalarına dahi sokulmadığını öne süren Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eren, "İzmir Göç İdaresi, vekaletname olmaksızın, avukatları kamu binasına almıyor. Bu incelemeyi kapıda bekleyen özel güvenlik görevlileri yapıyor. Bu emri kim veriyor yetkili mülki amir; Göç İdaresi Genel Müdürlüğü" dedi.
Avrupa Birliği ülkelerine, İçişleri Bakanlığı'na, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne, İzmir Valiliği'ne, İzmir Göç İdaresi Müdürlüğü'ne seslenen Eren şunları söyledi:
"Avukatlık Kanunu'nun 46'ncı maddesi; avukatın vekaletname sunmaksızın dosya inceleyebileceğinin hukuki dayanağıdır. Yine avukatlık ücretini karşılama imkanları bulunmayan yabancılara, Avukatlık Kanunu hükümlerine göre avukatlık hizmeti sağlanacağı hüküm altına alınmıştır. Ancak tüm bu hukuki dayanaklar Göç İdaresi tarafından keyfi olarak yok sayılmaktadır. Avukatın kamu binasına girmek, dosya incelemek için vekaletname ibraz etmesine gerek yoktur. Bu uygulamaya dayanak olarak gösterilen kurum içi gizli genelgeler tarafımızı bağlamamaktadır. Göç İdaresi dosya inceletmeme gerekçesi olarak mültecilerin kişisel bilgilerinin gizliliğini ileri sürmektedir. Ancak bizler avukatız, avukata karşı gizlilik gibi bir ilke yoktur. İzmir Barosu tarafından imzalı adli yardım görevlendirme yazılarımız da idarenin keyfiliğine göre kabul görmekte, kimi zaman bu yazılara rağmen müvekkile ait dosyalar incelettirilmemektedir. Buna ilişkin meslektaşlarımızca tutulmuş tutanaklar da mevcuttur. Bir gün sonra güç bela girdiğimiz Göç İdaresi kurumunda, zorluklarla adli yardım talebinde bulunan mültecinin sınır dışı edildiğini öğrenmekteyiz. Buradan bir kez daha seslenmek istiyoruz; Türkiyede bulunan mültecilerin hukuki güvenliği bulunmamaktadır."
Hasan Eren, Geri Gönderme merkezlerinde avukat görüşme odası bulunmadığı gibi müvekkilleriyle yaptıkları görüşmelerin özel güvenlik görevlileri tarafından izlendiğini belirterek, "Hatta öyle ki geçen hafta Işıkkent Geri Gönderme Merkezi'nde yapılan bir müvekkil görüşmesinde kadın mülteci için kadın güvenlik görevlisi, erkek mülteci için erkek güvenlik görevlisi, başlarına dikilmek suretiyle görüşmeyi dinlemiştir. Bu şekilde yapılan görüşmeler tarafımızca asla kabul edilmeyecektir" dedi.
Yorum Yazın