
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Kaya'dan '6284' çıkışı: Uygulasaydınız birçok kadın şimdi hayatta olacaktı
Çiğli Belediyesi’nin Yerel Eşitlik Eylem Planı Lansmanı programında konuşan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, AK Parti iktidarı ve kadın politikalarını sert bir dille eleştirdi. Genel Başkan Kaya, " CHP olarak bizler, her zaman kadın haklarının en önden savunucusu ve güvencesi olduk. Geçtiğimiz aylarda AKP iktidarı kadının soyadına adeta kayyum atamaya kalktı. Partimizin, kadınların ve muhalefetin yoğun mücadelesiyle iktidar geri adım attı. İstanbul Sözleşmesi’nden çıktılar bir gecede. ‘6284 sayılı yasa var’ diyorlar. Soralım. Eğer ki siz 6284’ü tam uygulasaydınız Özge bugün ölümün kıyısından dönmek zorunda kalacak mıydı? Özge, ‘Defaten başvurdum hiçbir yanıt alamadım’ dedi. Siz 6284’ü uygulasaydınız birçok kadın şimdi hayatta olacaktı.” dedi.
- Ege Postası
- 05.03.2025 - 15:35
- Güncelleme: 05.03.2025 - 21:58
EGEPOSTASI- Çiğli Belediyesi, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve yerel hizmetlerden tüm vatandaşların eşit şekilde faydalanmasını sağlamak amacıyla 2025-2028 yıllarını kapsayan "Yerel Eşitlik Eylem Planı"nı hayata geçirdi. Kadınlar, çocuklar, engelliler ve diğer dezavantajlı grupların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal alanlarda güçlenmesini hedefleyen plan Osmaniye Milletvekili ve CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya’nın da katıldığı lansman toplantısıyla halka tanıtıldı.
Planın hazırlanma sürecinde sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, üniversiteler ve mahalle muhtarlarıyla iş birliği yapılarak geniş çaplı bir çalışma yürütüldü. Elde edilen veriler doğrultusunda kadın yoksulluğu ve istihdam, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, iklim krizi ve afet yönetimi, sağlık ve izleme gibi tematik alanlarda stratejiler geliştirildi.
Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın tanıtım toplantısına CHP Kadın Kolları Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız ve eşi Gamze Yıldız, Kadın Kolları MYK Üyeleri Rahşan Nazlıoğlu, Ülkü Ece ve Derya Durnabaş, CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Zahide Kurun, CHP Çiğli İlçe Başkanı Erkan Akar, CHP Çiğli İlçe Kadın Kolları Başkanı Necla Dülgeroğlu, meclis üyeleri, muhtarlar ve STK temsilcileri ve çok sayıda kadın konuk katıldı.
"İKTİDARIMIZDA KADIN VE EŞİTLİK BAKANLIĞI KURULACAK"
Programda konuşan Kaya, “CHP’de insan hakları mücadelesinde olduğu kadar kadın hakları mücadelesini de eşitlikçi erkek siyasetçi yoldaşlarımızla yapıyoruz. Onlar, kadın arkadaşlarıyla birlikte mücadele ediyorlar. Kadın haklarının mücadelesini biz hemcinslerimizle birlikte veriyoruz ama erkeklerin de bu mücadeleye destek vermesi çok kıymetli. CHP’li belediyelerimizin çoğu Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı hayata geçiriyor. Neden bunu yapmak zorunda hissediyorlar? Çünkü AKP iktidarı o kadar perişan o kadar yoksul o kadar yoksun ve toplum kesimleri arasında o kadar büyük uçurumlara neden oldu ki biz CHP olarak toplumu nasıl eşitleyebilirizin derdine düştük. Belediyelerin temel hizmetleri var. Ama bizim ‘silkeleyin’ dedikleri belediyelerimiz, bugün ne kadar çok insana dokunabilirizin çalışmasındalar. Eşitlik… Bizim iktidarımızda Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulacak. 22 yıllık AKP iktidarının sonunda geldiğimiz noktada kadını o kadar eşitsizleştirdi o kadar evin içine hapsetti ki ona sadece doğurganlık ve annelik görevini yükledi. AKP iktidarı bizi eşitsizliğe getirdi.” dedi
YOKSULLUK EN ÇOK KADININ SIRTINA YÜKLENİYOR
Asu Kaya, “Adalet… Nice canları yitiriyoruz. Geçen yıl iktidar ‘emekliler yılı' ilan etti. Emekliler açlığa mahkum bırakıldı. Bu yıl da 'aile yılı' ilan edildi. Geçtiğimiz günlerde bir aile katliamı gerçekleşti. Türkiye’de yarattıkları siyasi iklim, ekonomik çıkmaz ve toplumun geniş kesimlerine yaşattıkları yoksulluk, yokluk, açlık ve sefalet buhrana dönüştü. Aileler, kadınlar katlediliyor. AKP iktidarının ekonomi politikaları yüzünden yoksulluk en çok kadının sırtına yükleniyor. Hemen hemen her gün en az bir kadını cinayete uğruyor. Tüm bunlar, ülkemizin yaşadığı siyasal, ekonomik ve sosyal buhranın sonucudur. Bizim belediyelerimiz iyi ki varlar. Gerek eşitlikçi politikalarıyla yoksul bırakılmış insanlarımızın hayatlarını nasıl eşitleyebiliriz diye imkan yaratabiliriz diye gündüz gece çalışıyorlar. Bu çalışmaların hepsi çok kıymetli.” diye konuştu.
"PAZARA GİDEN FİLESİ BOŞ DÖNÜYOR"
CHP’li belediyelerin yerelde uyguladıkları eşitlikçi uygulamaların CHP’nin genelde iktidarında tüm ülkeye yayılacağını vurgulayan Kaya, “En temel ihtiyacımız beslenmek, barınmak. Kent lokantaları… Dört bir yanda kent lokantaları açıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında kent lokantalarına talep var. Çünkü insanların karnı aç. Pazara giden filesi boş dönüyor. Greyfurt kadar karpuz almak zorunda kalıyor bizim emeklimiz. Bir gün pazarda karşılaştım. Bir gün emekli oturmuş karpuzu seyrediyor. Ne olduğunu sordum. ‘10 liraya sadece bunu alabildim’ dedi. Gelecek ilk seçimde, erken seçimde bizimle özdeşleşen sosyal belediyeciliği Türkiye’yi yönetirken de uygulayacağız. Önceliğimiz her zaman en dezavantajlılar olacak. Duydum. Engelli emeklilerimizin maaşlarında kesintiler diye. Tabii kasada para bitince ilk bunlara göz dikiliyor. CHP iktidarında eşitlik adalet kapsayıcılık ve erişilebilirlik ilkeleri ile bizler 86 milyon yurttaşımıza bu devletin imkanlarını eşit bir şekilde sunacağız” ifadelerini kullandı.
KAYA'DAN '6284' TEPKİSİ
İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını ve 6284 sayılı Kanunun uygulanmamasını eleştiren Kaya, “Çok kıymetli bir haftanın içindeyiz. Bundan yıllar önce başlayan bir kadın hareketi, kadın mücadelesi, Ulu Önderimizin kadının çağdaş hayata dönük yüzünü… Kadınların haklarını birçok ülkeden önce verdi. Sonrasında kadın örgütleri ve CHP olarak bizler, her zaman kadın haklarının en önden savunucusu ve güvencesi olduk. Geçtiğimiz aylarda AKP iktidarı kadının soyadına adeta kayyum atamaya kalktı. Partimizin, kadınların ve muhalefetin yoğun mücadelesiyle iktidar geri adım attı. İstanbul Sözleşmesi’nden çıktılar bir gecede. ‘6284 sayılı yasa var’ diyorlar. Soralım. Eğer ki siz 6284’ü tam uygulasaydınız Özge bugün ölümün kıyısından dönmek zorunda kalacak mıydı? Özge, ‘Defaten başvurdum hiçbir yanıt alamadım’ dedi. Siz 6284’ü uygulasaydınız birçok kadın şimdi hayatta olacaktı.” dedi.
BAŞKAN YILDIZ: KADINLARIN GÜÇLENMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, eylem planıyla kadınların üretime ve yönetime daha fazla katılımını hedeflediklerini belirterek şunları söyledi;
"Biz CHP’li belediyeler olarak sadece yol yapmıyoruz; katılımcı demokrasiyle, çok ses çok nefes anlayışıyla hareket ediyoruz. Kadınların her alanda söz sahibi olduğu bir hayatı savunuyoruz. Kadının olduğu yerde disiplin, başarı ve aidiyet vardır. Kadınların sesi ve kahkahasından rahatsız olanlara karşı duracağız. CHP’li belediyeler olarak kadınların emrindeyiz. İnadına demokrasi, inadına adalet, inadına eşitlik.”
YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANI VE PROJELER
Başkan Yıldız, Çiğli Belediyesi olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak adına Yerel Eşitlik Eylem Planı'nı tamamladıklarını ve bu doğrultuda projeler geliştirdiklerini ifade etti. "Kadın-erkek eşitliğinin içselleştirildiği, kadınların sosyal, kültürel ve siyasal alanda eşit haklara sahip olacağı bir Çiğli hedefliyoruz. Bu doğrultuda, eşitliği yaygınlaştıracak projeleri hayata geçiriyoruz. İlçemizde yaşayan herkes için daha adil, eşit ve yaşanabilir bir kent oluşturma yolunda kararlılıkla ilerliyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.
ŞENER: YEREL YÖNETİMLERDE EŞİTLİK İÇİN GÜÇLÜ ADIMLAR
Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD) temsilcisi Ülker Şener, yerel yönetimlerin kadın sığınma evlerini işletmek konusunda daha fazla desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. "Kadın ve Aile Bakanlığı’nın bütçesinden yerel yönetimlere kaynak aktarılmalı ki sosyal hizmetler sağlıklı şekilde yürütülebilsin. Örneğin ülkemizde kadınlar daha çok yaşadığı için kadınlarda yaşlı yoksulluğu çok görülüyor. Bu noktalarda çözüm üretmemiz gerekiyor. Dezavantajlı bireyler için kaynaklar arttırılmalı ki belediyeler de çalışabilsin” dedi.
DEMİRCAN: ÇİĞLİ'DEN ÇOK ŞEY ÖĞRENECEKLER
Çiğli Belediyesi’nin Yerel Eşitlik Eylem Planı ile ilçedeki tüm vatandaşların eşit ve adil bir yaşam sürmesini hedeflerken, bu çalışmanın diğer belediyelere de örnek olmasını amaçladığını kaydeden Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD) temsilcisi Sunay Demircan, “Tüm Türkiye’deki yerel yönetimler Çiğli’nin uygulamasından çok önemli şeyler öğrenecek ve kazanacak” diye konuştu.
KAÇAR: BU SÜREÇ KADIN YOKSULLUĞUNU AZALTMA VE EŞİTLİĞİNİ SAĞLAMAYI AMAÇLIYOR
Uzman Sosyolog Şimal Karabulut Kaçar, Kadın yoksulluğu ve istihdam başta olmak üzere beş ana tematik alan belirleyerek bu planın hazırlandığına dikkat çekti. Toplumsal eşitlik hedefiyle kapsamlı bir program başlatıldığını belirten Kaçar, planın tematik alanlarını şöyle sıraladı: Kadın yoksulluğu ve istihdam, Toplumsal cinsiyet ve kadına yönelik şiddet, İklim krizi ve afet yönetimi, Sağlık, İzleme ve raporlama.
KADIN RESİTALİ İLE LANSMAN TAMAMLANDI
Eşit, adil ve yaşanabilir bir kent hedefiyle yola çıkılan bu programın lansmanı, büyük beğeni toplayan Kadın Resitali ile sona erdi. Üç kadından oluşan Grup Moleni katılımcılardan tam not aldı ve tüm salon ile beraber kadın şarkıları söylendi. Kadın Resitali, güçlü bir dayanışma atmosferi yaratarak bu anlamlı çalışmaya etkileyici bir son nokta koydu.
KAYA VE YILDIZ'DAN ÖZGE POLAT'A ZİYARET
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, Başkan Yıldız ve beraberindeki heyet, eski eşi tarafından silahlı saldırıya uğrayan ve hayata tutunan Özge Polat’ı da ziyaret etti.
Yorum Yazın