CHP ayakkabı krizini meclise taşıdı
CHP’li Polat, ayakkabı sektöründeki krizi Ticaret Bakanı Pekcan’a sordu. CHP'li Polat ayakkabı sektöründeki krizi sordu
- Ege Postası
- 29.01.2019 - 10:56
CHP’li Polat, ayakkabı sektöründeki krizi Ticaret Bakanı Pekcan’a sordu. Son dönemdeki ekonomik sıkıntılardan ayakkabı üreticilerinin de olumsuz etkilendiğini, İzmir Bornova’daki Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’nde günlük ayakkabı üretiminin 80-100 binden 15-20 bine kadar düştüğünü vurgulayan Polat, “Türkiye genelinde ve özelde İzmir’de kepenk kapatan ayakkabı üretim atölyesi ve işsiz kalan çalışan sayısı kaçtı? İşsiz kalan kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi hususunda bakanlık olarak yaptığınız çalışmalar var mıdır'” sorularını yöneltti. Ayakkabı sektöründe konkordato ilan eden firma sayısının kaç olduğunun açıklanmasını isteyen Polat, “Sektöre yönelik olarak ucuz kredi ve prim desteği gibi teşvik uygulamalarının hayata geçirilmesi düşünülmekte midi? Sektörde çalışanların işsiz kalmaması için bakanlık olarak bir planlamanız var mıdır, var ise içeriği nedir'” diye sordu.
TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, son dönemde firmaların peş peşe konkordato ilanlarıyla gündeme gelen ayakkabı sektöründeki krizi Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a sordu. Son dönemdeki ekonomik sıkıntılardan ayakkabı üreticilerinin de olumsuz etkilendiğini, İzmir Bornova’daki Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’nde günlük ayakkabı üretiminin 80-100 binden 15-20 bine kadar düştüğünü vurgulayan Polat, “Türkiye genelinde ve özelde İzmir’de kepenk kapatan ayakkabı üretim atölyesi ve işsiz kalan çalışan sayısı kaçtı? İşsiz kalan kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi hususunda bakanlık olarak yaptığınız çalışmalar var mıdır'” sorularını yöneltti. Sektöre yönelik ucuz kredi ve prim desteğinin günde olup olmadığının açıklanmasını isteyen Polat, “Sektörde çalışanların işsiz kalmaması için bakanlık olarak bir planlamanız var mıdır, var ise içeriği nedir'” diye sordu.
AYAKKABI ÜRETİMİ AZALIYOR, ESNAF KEPENK KAPATIYOR
CHP’li Polat, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir’in ayakkabı üretiminde Türkiye’nin öncü illerinden biri konumunda olduğunu vurguladı. Son dönemde piyasalarda etkisini giderek artıran ekonomik sıkıntılardan ayakkabı üreticilerinin de olumsuz etkilendiğini ifade eden Polat, şöyle devam etti:
“İzmir Bornova’daki Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’nde günlük 80-100 bin olan ayakkabı üretimi, ekonomik krizin etkili olduğu dönemde 15-20 bine kadar düşmüştür. Sitede yaklaşık 150 esnafın kepenk kapattığı, bu yılın ilk gününden önergenin verildiği döneme kadar olan sürede 185 esnafın oda kaydını sildirdiği belirtilmektedir. Türk Lirası’nda yaşanan büyük değer kaybı neticesinde satışların azalması, ithal girdilerin kurdaki dalgalanmalardan etkilenmesi nedeniyle büyük ayakkabı firmaları art arda konkordato başvurusu yapmış, zincir ayakkabı mağazalarının da zor günler geçirmesi nedeniyle sektör büyük bir darboğaz içine sürüklenmiştir.”
“KAÇ AYAKKABI ÜRETİM ATÖLYESİ KAPANDI'”
Ülkemizde yaşanan ekonomik krizle beraber son 5 yıl içinde sektör bazında kaç işletmenin kepenk kapattığını, kaç çalışanın işsiz kaldığını soran Polat, “Türkiye genelinde ve özelde İzmir’de kepenk kapatan ayakkabı üretim atölyesi ve işsiz kalan çalışan sayısı kaçtır'İşsiz kalan kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi hususunda bakanlık olarak yaptığınız çalışmalar var mıdı? Var ise içeriği nedi? Yok ise gerekçesi nedir'” sorularını yöneltti.
“UCUZ KREDİ VE PRİM DESTEĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR MU'”
Polat, Türkiye genelinde ayakkabı sektöründe kepenk kapatan firmaların sahip ve yöneticilerinin mağduriyetlerini gidermek için Ticaret Bakanlığı’nın hangi çalışmaları yaptığını, bu çalışmaların içeriğinin ne olduğunu sordu. Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle ülkemizde ayakkabı sektöründe konkordato ilan eden firma sayısının kaç olduğunun açıklanmasını isteyen Polat, önergesinde şu sorulara yer verdi:
“-Konkordato ilan eden bu firmalarda kaç kişi çalışmaktadı? Kaç kişi işsiz kalmıştır'
Ayakkabı sektöründe yaşanan krize yönelik olarak uygulamaya konulması planlanan bir önlem paketi var mıdı? Olacak mıdır'
Sektöre yönelik olarak ucuz kredi ve prim desteği gibi teşvik uygulamalarının hayata geçirilmesi düşünülmekte midi? Sektörde çalışanların işsiz kalmaması için bakanlık olarak bir planlamanız var mıdır, var ise içeriği nedi? Küçük esnaf ve sanatkarları ekonomik olarak korumak adına almış olduğunuz önlemler nelerdir'”
Yorum Yazın