Dolar 34,6528
%0.02
Euro 36,6233
%0.67
Altın 2.960,660
%0.99
Bist-100 9.670,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'de kurultay yarışı yargıda bitebilir

CHP'de kurultay yarışı yargıda bitebilir

CHP’de kurultay için imza toplama süreci sona erdi, muhalifler imzaları perşembe günü teslim edecek. Edinilen bilgiye göre, parti yönetimi muhaliflerin belgelerini noter huzurunda inceleyecek. Muhaliflerle genel merkez arasındaki sayı tartışması da devam ediyor. Parti kulislerinde ise iki tarafın imza sayısında uzlaşamaması durumunda ne olacağı konuşuluyor. Genel merkez yapacağı incelemenin ardından yeterli imza olmadığına karar verirse, muhalefetin konuyu yargıya taşıyabileceğinden söz ediliyor.

  • Ege Postası
  • 01.08.2018 - 12:24

CHP’de 24 Haziran seçimlerinin ardından başlayan liderlik ve değişim tartışmalarında sona yaklaşılıyor. Muhalifler imzaları perşembe günü vereceğini açıkladı. Parti yönetimi ise imzaları teslim aldıktan sonra istifaları, ölümleri, imza çekenleri ve mükerrerlerin tespitini yaparak tabloyu ortaya koyacak. Yeterli delege sayısının bulunması durumunda tüzüğe göre genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun 45 gün içinde kurultay çağrısı yapması gerekiyor.

‘Yeterli sayı olmayacak’

Siyasi kulislerde her iki tarafta imza sayılarına ilişkin farklı rakamlar konuşulmaya devam ediyor. Parti kaynakları, imzasını vermekten vazgeçen en az 30 delege olduğunu belirtirken, çekilen imzalar dikkate alındığında kurultayı toplayacak sayıya ulaşılmasının imkânsız olduğu dile getiriliyor. Muhalifler ise delegelerin noter aracılığıyla verdiği imzalarını geri çekemeyeceğini savunuyor. Bu nedenle muhaliflerin, genel merkeze yarın sunacağı imzalar arasında geri çekenlerin de dahil olacağı belirtiliyor.

Noter huzurunda inceleme

Edinilen bilgiye göre parti yönetimi muhaliflerin belgelerini noter huzurunda incelemeye alacak. Genel merkezin 15 günlük süre içerisinde imzasını geri çekenler ayıklandığında, bu sayıyı toplamdan düşeceği ve yeterli sayıya ulaşılamaması durumunda kurultayı toplamayacağı belirtiliyor.
Bu süreçte kulislerde en çok dillendirilen konu da iki tarafın imza sayısında uzlaşamaması durumunda ne olacağı. Genel merkez yapacağı incelemenin ardından yeterli imza olmadığına karar verirse, muhalefetin konuyu yargıya taşıyabilme olasılığından söz ediliyor. Her iki tarafın da bunu istememesine karşın genel merkezden kurultay için olumsuz yanıt gelmesi durumunda muhalifler, 2004’te Anayasa Mahkemesi’nin, imzaların beyannamelerin genel merkeze sunulmasından sonra geri çekilemeyeceğine ilişkin kararını örnek göstererek konuyu yargıya taşıyabilir.

‘Yargı süreci zarar verir’

Öte yandan imza süreci boyunca İnce’nin yanında yer alan birçok partili de sonucun yargıya taşınmaması görüşünde. Partililer, 24 Haziran’dan sonra yıpranan partide konunun yargıya taşınması durumunda krizin artacağı ve seçmende güvensizlik yaratacağı kanaatinde oldukları belirterek, Kılıçdaroğlu’nun yeterli imza olmasa da kurultay çağrısı yapması gerektiğini ifade ediyor. (Cumhuriyet)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.