Dolar 34,2491
%0.03
Euro 37,6255
%-0.01
Altın 2.917,750
%-0.13
Bist-100 9.127,00
%0.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'de önseçim kaosu

CHP'de önseçim kaosu

ERKEN seçim ihtimalinin artması CHP'de milletvekili aday yöntemini tartışmaya açtı. CHP, 7 Haziran seçimindeki önseçim sonucunu uygulayıp uygulayamayacağı konusunda Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) görüş sordu. YSK, "Ön seçim yapın" derse ya kurultay toplanacak, önseçimi şart koşan o madde değişecek ya da ön seçim yapılacak. İzmir'de bir kesim kongre süreci ve önseçim yarışının erken seçim çalışmalarını olumsuz etkileyeceğini savunarak önseçim yapılmamasını istiyor, bir diğer kesim ise önseçimin yapılmasından yana. YSK, "Ön seçim yapın" derse…

  • Ege Postası
  • 15.08.2015 - 09:36
İZMİR- Olası erken seçim en çok CHP'yi hareketlendirdi. Kongre takvimini işleten CHP'de parti içi yarışın erken seçim çalışmalarını etkileyeceği düşüncesiyle delege seçimlerinin durdurulması gündeme geldi ama bundan vazgeçildi. Öte yandan erken seçimde milletvekili adaylarının hangi yöntemle belirleneceği tartışması yükseldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti üst yönetimine erken seçime 7 Haziran'dan çıkan önseçim adaylarıyla gitmek istediğini ancak bu konuda YSK'ya görüş soracağını söyledi. YSK'dan gelecek görüş "Bu tekrar değil yeni bir seçim, önseçim yapmalısınız" yönünde olursa CHP ya tüzük kurultayını toplayıp, milletvekili adaylarının yüzde 85'inin önseçimle belirlenmesi yönündeki maddesini değiştirecek ya da önseçim yapacak. YSK, "Erken seçim için süre kısa önseçim yetişmez" derse mevcut adaylarla gidilecek. 

"KURULTAY BÜYÜK RİSK"
CHP'de ağırlıklı görüş, bu seçimin tekrar değil yeni bir seçim olduğu ve önseçimin yapılmasından yana. Parti tüzüğünü en iyi bilen avukatlardan İzmirli Sabri Ergül, erken seçim için öngörülen sürede önseçimin yetişebileceğini, 7 Haziran öncesinde yapılan önseçimin 9 Mart'ta ilan edilip 29 Mart'ta gerçekleştirildiğini, bunun için 20 günlük sürenin yeterli olduğunu savundu. Ergül, aksi taktirde tüzük kurultayının toplanıp ilgili tüzük maddesinin değişmesi gerektiğini, bunun da büyük risk olduğunu belirtti. Ergül, "Kurultay delegeleri içinde halinden memnun olan önseçimden gelmiş sadece 60 milletvekili var. Diğerlerinde ise liste dışı kalmanın vermiş olduğu memnuniyetsizlik. Kurultay, Genel Merkez'e tanınan yüzde 15 kontenjan hakkını da kaldırabilir ve 'her yerde önseçim' kararı verebilir" dedi. 


Tüzüğü hazırlayan avukatlardan İzmirli Murat Bakan, partinin tüzüğünde 'genel seçimlerde üyelerle önseçim' kuralı olduğunu hatırlatırken "CHP üyelerinin tamamı sağduyulu davranırsa önseçimle gelenlerin hukukunu korumak için eski listeyle seçime girilme yoluna başvurulabilir. Çünkü takvim sıkışık ve önseçim yetişmeyebilir" dedi.


MUSA ÇAM ADALETİ 


Önseçimden çıkan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, "Kongre sürecindeki parti kendi içinde yarışıyor bir de önseçim yapılırsa bu yarış daha da keskinleşecek. Bu koşullar erken seçim için sahada gösterilecek hızı ve enerjisiyi kesebilir. Ancak karar ne yönde olursa olsun partinin menfaati için çalışacağız" dedi. İzmir'de önseçimin galibi olan Milletvekili Musa Çam, önseçimden çıkarak ilk kez milletvekili olanların mecliste hiçbir çalışmaya katılmadıklarına dikkat çekerek, "Büyük emek verdiler, önseçimden çıktılar, hiç milletvekilliği yapamadan yeniden önseçime girmelerinin adil olmayacağını düşünüyorum" dedi. 

TÜZÜK "ÖN SEÇİM" DİYOR

CHP'nin 26 Şubat 2012 tarihinde yapılan kurultayında kabul edilen tüzüğün 58. maddesine göre, genel seçimde milletvekili adayları önseçim, aday yoklaması ve atama yöntemleriyle belirlenir. 58 maddesinin 5. bendine göre, "Merkez yoklaması yöntemi uygulanarak belirlenecek adayların toplam sayısı Genel Merkez'ce YSK Başkanlığı'na sunulan partinin gösterdiği milletvekili adaylarının yüzde 15'inden fazla olamaz. Partinin son genel seçimlerde yüzde 10'undan az oy aldığı seçim çevrelerinden gösterilen toplam miletvekili aday sayısı, bu orana göre hesaplanan milletvekili aday sayısına dahil değildir".


ÖNSEÇİMDEN ÇIKIP MİLLETVEKİLİ OLDULAR

İzmir'de 29 Mart'ta yapılan ön seçimde Kemal Kılıçdaroğlu, Mustafa Balbay, Kamil Okyay Sındır, Musa Çam, Tacettin Bayır, Ali Yiğit önseçimde yüksek oy alarak milletvekili seçilmişti. Atila Sertel ise önseçimden 3. çıkıp 6. sıradan aday olmasına rağmen adaylığı kamu görevi yaptığı ve bundan zamanında istifa etmediği gerekçesiyle düşürülmüştü. 
Elif DEMİRCİ /  (DHA)
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.