Dolar 34,5328
%-0.03
Euro 36,1615
%0.43
Altın 3.000,150
%-0.18
Bist-100 9.550,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'de tüzük maratonu tam gaz: Kurultay Delegesi Saygılı'dan öneriler

CHP'de tüzük maratonu tam gaz: Kurultay Delegesi Saygılı'dan öneriler

Önceki Dönem PM Üyesi ve Kurultay Delegesi Hüseyin Saygılı'nın önerileri ortaya çıktı. Saygılı tüzüğe ilişkin açıklamasında, "Örgütlenme alanında parti içi demokrasinin güçlendirilmesi ve kalıcı hale getirilmesi sosyal demokrat örgütlenme anlayışıyla mümkündür. Ülkemizde eksiksiz demokrasi talebini sürekli dile getiren ve kendi iktidarında uygulayacak olan CHP olacaktır. Bu nedenle parti içi işleyişini demokratik esaslara göre düzenlemelidir. CHP üyeleri olarak hepimize düşen görev, siyasetin ve parti içi demokrasinin yerleşmesi ve kurumsallaştırılmasıdır. CHP’nin sağlıklı, aktif, üretken kuralların geçerli olduğu, halka karşı şeffaf bir yapıya kavuşturulması gerekir. Kapsamlı yenilenmenin önündeki anayasal ve yasal engellerin kaldırılması için mücadele etmek gerekmektedir. CHP’nin üye, örgüt ve program partisi olması için, yapılanmanın zorunlu aracı kuşkusuz gelişmelere, ihtiyaçlara cevap verecek demokratik tüzük ile mümkündür" ifadelerine yer verdi.

  • Ege Postası
  • 23.08.2024 - 12:25
  • Güncelleme: 23.08.2024 - 12:37

EGEPOSTASI- CHP 31 Mart zaferinin ardından 6-9 Eylül tarihleri arasında yapacağı Tüzük Kurultayı için çalışmalarını sürdürüyor. 

Üyelerden tüzük için önerileri toplayan CHP'de tartışmalar devam ederken, Önceki Dönem PM Üyesi ve Kurultay Delegesi Hüseyin Saygılı'nın önerileri ortaya çıktı. 

"İHTİYAÇLARA CEVAP VERECEK DEMOKRATİK TÜZÜK"

Hüseyin Saygılı Tüzük Kurultayı'na ilişkin açıklamasında, "Örgütlenme alanında parti içi demokrasinin güçlendirilmesi ve kalıcı hale getirilmesi sosyal demokrat örgütlenme anlayışıyla mümkündür. Ülkemizde eksiksiz demokrasi talebini sürekli dile getiren ve kendi iktidarında uygulayacak olan CHP olacaktır. Bu nedenle parti içi işleyişini demokratik esaslara göre düzenlemelidir. CHP üyeleri olarak hepimize düşen görev,siyasetin ve parti içi demokrasinin yerleşmesi ve kurumsallaştırılmasıdır. CHP’nin sağlıklı, aktif, üretken kuralların geçerli olduğu, halka karşı şeffaf bir yapıya kavuşturulması gerekir. Kapsamlı yenilenmenin önündeki anayasal ve yasal engellerin kaldırılması için mücadele etmek gerekmektedir. CHP’nin üye, örgüt ve program partisi olması için, yapılanmanın zorunlu aracı kuşkusuz gelişmelere, ihtiyaçlara cevap verecek demokratik tüzük ile mümkündür" ifadelerine yer verdi.

Saygılı'nın tüzük önerileri şu şekilde;

5. Madde/1. Fıkra
Partiye yılda 600 ile 1200 Türk lirası aidat verirler. Aidat miktarı her yıl 1 Ocak itibariyle yeniden belirlenir ve üyelere ilan edilir. Aday üyelik süresi 6 aydır.

6. Madde/5. Fıkra

Genel merkez, üye kütüğüne kayıtlı olan üyeleri, her üç ayda bir il ve ilçe örgütlerine bildirir. Yasal engel nedeniyle üye olamayanların PM’nin salt çoğunluğu kararıyla üyelik kaydı yapılır.

15. Madde/3. Fıkra

İlçe başkan ve yönetim seçimleri çarşaf liste ile yapılır. İlçe yönetim kurulu üyeleri ile bu üyelerin sayısı kadar yedek üye ilçe kongrelerinde aldıkları oy sırasına göre seçilirler. Üyeliklerde boşalma olduğu takdirde cinsiyet ve gençlik kotaları  yedek üyelerden sıra ile göreve çağrılırlar. Yönetim kurulu sayısının arttırılması ihtiyacı ortaya çıkmışsa yönetim kurulu talebiyle PM bu ihtiyacı seçilen bu üyelerden tamamlar.

17. Madde/3. Fıkra

İl başkan, yönetim ve disiplin kurulu seçimleri çarşaf liste ile yapılır. İl yönetim kurulu üyeleri ile bu üyelerin sayısı kadar yedek üye, il kongresinde aldıkları oy sırasına göre seçilirler. Üyeliklerde boşalma olduğunda cinsiyet ve gençlik kotaları gözetilerek yedek üyelerden sıra ile göreve çağrılırlar. Yönetim kurulu sayısının arttırılması ihtiyacı ortaya çıkmışsa yönetim kurulu talebiyle PM bu ihtiyacı seçilen bu üyelerden tamamlar.

18. Madde/1. Fıkra

Birden çok organda üye olunamaz. İkinci derece dâhil olmak üzere kan ve kayın hısımları ile eşler aynı kurulda bulunamaz. Bir üye arka arkaya iki, ara vermek kaydıyla üç dönemden fazla aynı görevi yapamaz.

18. Madde/2. Fıkra

Yönetim kurulu, kurul üyeleri arasından il-ilçe sekreterini, saymanını, eğitim sekreterini, bilişim sorumlusunu, başkan yardımcılarını gizli oyla seçer ve görev alanlarını belirler. Başkan yokluğunda il ve ilçe sekreteri başkan vekili olarak görev yapar.

19. Madde/10. Fıkra

Genel başkanın yokluğunda genelsekreter genel başkan vekili olarak görev yapar.

20. Madde/2. Fıkra

Parti meclisi, genel başkan, TBMM grup başkanvekilleri, kadın kolları genel başkanı, gençlik kolları genel başkanı, kurultayda seçilmiş 80 üyeden oluşur. Aldıkları oy sırasına göre 20 yedek üyesi belirlenir. PM’ye seçilme koşulu olarak kurultayda kullanılan geçerli oyların yüzde yirmisini almak koşulu aranır.

20. Madde/4. Fıkra

PM en geç ayda bir, genel başkanın çağrısı ile genel başkanın başkanlığında toplanır.

22. Madde/1. Fıkra

MYK partinin en üst yönetim organıdır. Genel başkan, genel sekreter dâhil yirmi genel başkan yardımcısından oluşur. Genel başkan MYK’nın başkanıdır. Genel başkan yardımcılarının görev alanları genel başkan tarafından belirlenir.

22. Madde/2. Fıkra

Genelsekreter ve dokuz genel başkan yardımcısı PM tarafından gizli oylamayla seçilir. On genel başkan yardımcısını ise genel başkan doğrudan PM üyeleri arasından seçer. Genelsekreterin, parti meclisinin 2/3ünün oyunu alması gerekir. (53,33) 54 sayısı aranır ve 54e tamamlanır. İlk iki turda bu oya ulaşılamıyorsa en çok oyu alan iki aday arasında yapılacak seçimde en çok oyu alan genelsekreter seçilir. Merkez yönetim kurulunda bir boşalma olması halinde MYK’ya seçilme şekline göre yenisi seçilir. PM tarafından seçilen üye PM tarafından, genel başkanın seçtiği üye ise genel başkan tarafından seçilerek tamamlanır.

25. Madde/4. Fıkra

Görevden almalarla ilgili itirazların kabulü için PM’nin üye tam sayısının salt çoğunluğu gerekir.

30.Madde/2. Fıkra (İlave)

İl ve ilçe danışma kurulu toplantıları ertelenemez.

51. Madde (İlave)

Küçük kurultay; cumhurbaşkanlığı, milletvekili genelseçimi ve yerel seçimlerin kesin sonuçlarının resmi gazetede yayımlanmasından sonraki ikinci ayın birinci haftasında toplanır. Küçük kurultay, kurultay delegeleri ile toplanır.

52. Madde/1. Fıkra

TBMM üyeliği için adayların belirlenmesinde esas yöntem önseçimdir. Merkez yoklaması yöntemiyle TBMM, milletvekili sayısının yüzde beşini geçemez. Yüzde beş merkez yoklaması ile hangi seçim çevresinde kaç kontenjan kullanılacağını PM belirler. Kontenjan adayları dengeli dağıtılmalıdır. PM bu üyeleri gizli oyla seçer. Merkez yoklaması ile milletvekilliği yapmış adaylar birden fazla merkez yoklaması ile aday olamazlar. İkinci kez aday olmak isteyenler önseçime katılırlar. Milletvekilliği süresi üst üste 2 dönem ara vermek koşulu ile 3 dönem yapabilir.

55. Madde/1. Fıkra

Yerelseçimlerde adayların belirlenmesi önseçimle belirlenir. Tek aday veya aday adayı olmayan yerlerde örgütün görüşü alınarak PM kararıyla aday belirlenir. Belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve il genel meclis üyeleri önseçimle belirlenir. En fazla üst üste 2 dönem ara vermek koşulu ile 3 dönem yapabilir.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.