Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'deki kurultay tartışmalarına akademisyen uyarısı: Lider değişimi riskli

CHP'deki kurultay tartışmalarına akademisyen uyarısı: Lider değişimi riskli

Ege Üniversitesi (EÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslar arası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Tosun, CHP’de başlayan başarı-başarısızlık/genel başkan değişimi ve Kurultay toplanması gerektiği yönündeki tartışmaların CHP’ye seçmen nezdinde itibar kaybettirdiği uyarısında bulundu. CHP'deki kurultay tartışmalarına akademisyen uyarısı

  • Ege Postası
  • 04.07.2018 - 15:48

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI- “Kamuoyu önünde CHP elitlerinin Genel Başkanlık- Kurultay tartışmalarına girmeleri seçmen nezdinde telafi edilmez itibar kayıplarına yolaçabilir.CHP'de her kademede politika yapanlara "Kurumsal İtibar Yönetimi", "Demokratik Müzakere Teknikleri" hakkında bilgi verecek kimse yok mu'” diye soran EÜ Öğretim Görevlisi Tanju Tosun, 24 Haziran seçimlerinin hemen ardından başlayan tartışmaların seçmenler tarafından kolay kolay algılanamayacağını söyledi.

KURUMSAL İTİBAR YÖNETİMİ ÖNEMLİ, AKSİNİ SEÇMEN KOLAY KOLAY ALGILAYAMAZ

CHP’nin kamuoyuna ve seçmenlere tartışmalı-kavgalı-her başarısız seçim sonrası genel başkan değişimi ve kurultay isteyen parti algısı verdiğinin altını çizen Prof. Dr. Tanju Tosun,

“CHP’nin kurumsal itibarına ilişkin en sorunlu algı her seçimin ardından yükselen tartışmalara dayanıyor. Bir seçimde başarısız olduk, hadi genel başkan değiştirelim, kurultaya gidelim deniyor. Bizim gibi sade seçmenler nezdinde itibar nezdinde soru işaretlerine yol açıyor. Bunun vatandaşa yansıması kurumsal anlamda ciddi sakıncalara yol açabilir. Seçmen CHP’de 24 Haziran’da yaptığı tercihle birtakım şeylerin yapılmasını istiyor. Zamanlama önemli. Meseleye hemen seçimin onuncu gününde yangından mal kaçırır gibi yaklaşmak profesyonel politikacılar açısından anlaşılabilir. Seçmen bunu kolay kolay algılayamaz”  diye konuştu.

KARPUZ GİBİ ORTADAN BÖLÜNME GERÇEKLEŞİRSE YEREL SEÇİMLERE YANSIMASI NEGATİF OLUR

EÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslar arası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Tanju Tosun, parti tabanında bu tartışmalar nedeniyle ‘karpuz gibi ortadan ikiye bölünme’ gerçekleşirse, bunun yerel seçimlere yansımasının negatif olacağı uyarısında da bulundu ve “Partide bu tartışmalar partinin tüm tarafları arasında bir uzlaşıyla yapılmıyor. Bu nedenle bir ihtimal ki karpuz gibi ortadan bölünme gerçekleşirse, yerel seçimlere yansıması negatif olur. Kurultay delegelerinin üzerinde uzlaşacağı bir değişim arayışı olsa sorun değil. Bu yerel seçim öncesi yönetilebilir. Bir ortadan bölünme yaşanırsa ne olacak'” diye sordu.

LİDER DEĞİŞİMİ TALEBİ BU SÜREÇTE PARTİNİN İTİBARI AÇISINDAN RİSKTİR ÇÜNKÜ…

CHP’li yöneticilerin kamuoyu önünde birbiri ardına açıklamalar yapmak yerine kurumsal itibar yönetimi konusunda hassas davranarak, ‘hangi adımı atarsak partiye zarar veririzi’ bilmeleri gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Tosun, “Kurumsal itibar yönetimi önemli. Hangi adımı atarsak partiye zarar veririzi bilmeliler. Birden bire lider değişimi talebiyle ortaya çıkıp hareket edip B ve C planlarını devreye sokmadan radikal değişimle yola çıkmak partinin itibarı açısından risktir. Çünkü seçmen nezdinde CHP’nin seçim sonrası Kurultaya giden, kavga eden tartışan bir algı oluşuyor. Kurumsal itibarı çok iyi yönetmek gerekiyor. Demokratik müzakere konusunda da 24 Haziran’ın hem CHP hem sayın İnce oyları örneğinde politik sosyolojik analizinin yapılması ve tablonun masaya konulması gerekiyor” diye konuştu.

LİDER DEĞİŞİMİ İSTEYENLERİN KAÇI SEÇİMLERİN CHP VE İNCE AÇISINDAN POLİTİK VE SOSYOLOJİK ANALİZİNİ YAPTI'

CHP’de erken başlayan lider değişimi isteğinin oy oranında radikal bir yükselişe de yol açmayacağını vurgulayan Prof.Dr. Tanju Tosun, bu tartışmalar yerine  Demokratik Müzakere Yöntemi kullanılarak, derhal seçimlerin politik ve sosyolojik analizinin yapılması gerektiğini kaydetti:

“Demokratik müzakere süreci devreye giriyor. Lider değişimi isteyenlerin kaçı 24 Haziran seçimlerini hem CHP hem sayın İnce açısından politik ve sosyolojik analizini yapt? Seçim sosyolojisi açısından neden böyle oldu sorusuna yanıt aramak yerine, hemen kolaycı bir şekilde lider tartışmaları başladı. CHP’de lider değişimi, oy tabanında radikal bir yükselişe yol açmayacak. Çünkü CHP’nin meselesi ideolojik ve yapısal bir mesele. 24 Haziran’da sayın Erdoğan’a toplumun en yoksul kesimi oy veriyorsa, bunun nedenleri üzerine düşünmek gerekiyor. Sadece kimlikle mi ekonomik beklentilerle mi liderlikle mi açıklanabilir. CHP’nin parti elitleri bir masa etrafında bunu tartışmaları gerekiyor. Kurultayın bunun için yapılması gerekiyor, yapılacaksa. Ortak bir noktada buluşulsun. Ondan sonra lider değişimi konuşulur.  Şu aşamada bu tartışmanın yerine, çok süratli bir şekilde 24 Haziran’da ortaya çıkan tablonun nedenleri üzerine bütün tarafların değerlendirme yapması gerekiyor. Sorunların saptanması gerekiyor. Ardından yerel yönetim seçimlerine hazırlanılması gerekiyor. Yerel seçimlerin ardından yapısal ve ideolojik anlamda yeniden yapılanma için kurultaya gidilebilir. CHP’de lider değiştirmek zor değil. Ama önce yapısal problemlere odaklanılması gerekiyor.”

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.