Dolar 34,2560
%0.04
Euro 37,6125
%-0.07
Altın 2.887,380
%0.02
Bist-100 9.045,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Altıok, sorgulandığı komisyona üye oldu!

CHP'li Altıok, sorgulandığı komisyona üye oldu!

TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na 2012’de Sivas Katliamı ile ilgili mağdur yakını olarak katılan ve AKP’lilerce ‘sorgulanan’ CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı o komisyona üye oldu.

  • Ege Postası
  • 02.12.2015 - 16:49
2012 yılında Sivas Katliamı ile ilgili TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na çağrılan ve ''Hiç Aziz Nesin'i kendi kafanızda sorguladınız mı''', ''Keşke Aziz Nesin konuşmasaydı da babam ölmeseydi dediniz mi''' gibi sorularla karşılaşan CHP'li vekil Zeynep Altıok Akatlı TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi oldu.
Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatlı, 1 Kasım seçimlerinde CHP İzmir Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi. Yemin töreni ve Meclis Başkanlığı seçimlerinin ardından parti grupları komisyonlara verecekleri üyeleri belirledi. CHP grubunun Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na verdiği 6 kişilik üye listesinde CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı da yer aldı.  
2012 yılında Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Sivas Katliamı'nı incelemek üzere toplanmış, çeşitli isimlerden görüş alıp, onları meclis çatısı altında dinlemişti. Zeynep Altıok da aralarında babası şair Metin Altıok’un da bulunduğu 35 kişinin Madımak’da yakılarak öldürüldüğü Sivas Katliamı’na ait yaşadıklarını ve hukuksal süreci anlatmak üzere komisyona davet edilmişti. Komisyon görüşmeleri sürerken bazı üyeler, “Lütfen Sivas katliamını 'şeriatçı kalkışma' olarak adlandırmayın. Yargılanmayanlara ‘suçlu’ diyemeyiz” demişti.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na 2012 yılında Sivas Katliamı ile ilgili mağdur yakını olarak katılmasına karşın açıklamalarından rahatsız olan AKP’li üyelerce adeta “sorgulanan” CHP’li Zeynep Altıok Akatlı, şimdi aynı komisyonun üyesi olarak görev yapacak. TBMM’de 26’ıncı dönemde komisyonlarla ilgili görev dağılımı yapılırken İnsan Hakları Komisyonu’na CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı üye olarak seçildi. Akatlı, üç yıl önce mağdur yakını olarak geldiği komisyonun üyesi oldu. Akatlı, babası şair Metin Altıok’un da yaşamını yitirdiği 1993 yılındaki Sivas katliamının üstünden uzun yıllar geçtikten sonra TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na konuk olmuştu. Komisyon, 2012 yılında katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarını dinlemişti.
Toplantıda Zeynep Altıok Akatlı’nın yaptığı konuşmadan rahatsız olan AKP’li üyeler, asıl görevlerini unutup Akatlı’ya “sorgulama”yı çağrıştıran sorular yöneltmişlerdi. Zeynep Altıok, komisyon tutanaklarına yansıyan konuşmasında, “Babamı ‘Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak’ diye gelen gerici yobazlar, ‘şeriat istiyoruz’ diyenler öldürdü” diyerek, sanık avukatlarından 26’sının AKP’de yönetici, 8’nin milletvekili olduğuna dikkati çekmişti. Soruşturmanın adil yürütülmesi gerekirken, “siyasi gölgeleme” yapıldığını kaydeden Altıok’un eleştirilerinden rahatsız olan AKP’li üyeler, salonda gerilime yol açan sorular yöneltmişlerdi.
Altıok’un Sivas katliamı için verilen araştırma önergelerinin AKP tarafından 17 kez reddedildiğini belirtmesi üzerine AKP’li Mehmet Metiner, Altıok’u “AKP’ye karşı önyargılı” olmakla suçlamıştı. Metiner ile Altıok arasında tartışma yaşanırken, AKP’li Oya Eronat’ın “Aziz Nesin kışkırtması nedeniyle o da böyle yapmasaydı, bir cahil kesimi harekete geçirmeseydi. Bazı insanlar için din hassas konudur. Kaşınması doğru m? Böyle yapmasaydı, babam ölmeseydi diye kafanızdan geçti mi'” sorusu salondaki gerilimi artırmıştı.
Akatlı, “Aziz Nesin saygın yazarlardandır. Görüşleri kendine ait” diyerek Eronat’a “Ben de bazen provoke oluyorum ama adam öldürmüyorum” karşılığını vermişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.