CHP'li Beko Lezita işçilerinin eylemini Meclis'e taşıdı: İşçiler tehdit edilmiş!
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi A.Ş.’de Öz Gıda İş Sendikası’nın yetkilendirilmesine karşı çıkılarak işçilerin işten çıkarılmasına ve davayı kazanmalarına rağmen geri alınmamalarına tepki göstererek konuyu Meclis gündemine taşıdı. "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın işçilere tanıdığı haklar işverenlik ve temsilcileri tarafından hiçe sayılarak, işçiler, fabrikanın kapatılması, sendikanın girmemesi için her yolun deneneceği gibi tehditlere maruz bırakılmıştır" diyen Beko, soru önergesinde işçilerin işe iade davalarını kazanmasına rağmen neden işe geri alınmadığını sordu.
- Ege Postası
- 13.06.2022 - 11:14
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde “İşveren hangi gerekçe ve deliller neticesinde işe iade davalarını kazanan işçileri işe geri almamıştır?” diye sordu. Konuyu özetleyen Beko, “2021 Temmuz ayının sonunda, Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi A.Ş.’de Öz Gıda İş Sendikası yetki için gerekli sayıya ulaşmış ardından Bakanlığınıza gerekli başvuruları yapmış ve konuya dair olumlu sonuç almıştır. Buna karşılık; ilgili şirket işverenlik yetki tespitine itiraz davası açmış, anayasal hakkını kullanarak sendikaya üye olan 20 işçiyi ise tazminatsız bir biçimde, yüz kızartıcı suç işledikleri gerekçesiyle, işten çıkarmıştır. Bu duruma karşın; işten hukuksuz bir biçimde, uydurma gerekçeler ve çeşitli iftiralarla çıkarılan işçiler davalarını açmış, davası sonuçlanan işçiler işe iade davalarını kazanmış, sendikal tazminat almalarına hükmedilmiştir. İşverenin yaptığı hukuksuzluk tescillenmiş olmasına ve hiçbir yeni delil sunulmuş olmamasına rağmen, işçilerin mağduriyetinin devam etmesi için işveren tarafından sonuç istinafa taşınmıştır” bilgilerini verdi.
"İŞÇİLER TEHDİT EDİLMİŞ!"
CHP’li Beko, işverenin daha önce fabrikanın yıkama bölümüne taşeron getirmesinin, sendika tarafından yine Bakanlığa bildirildiğini bakanlık müfettişlerinin işverenin bu kararının muvazaalı olduğunu, sendikal faaliyeti engellemek için yaptığını rapor halinde sunduğunu hatırlattı. Tüm bunlara rağmen yine asıl işin yapıldığı bölümlerden asım bölümüne taşeron sokulmaya çalışıldığını belirten Beko, şunları söyledi. “Taşeron uygulaması fabrikadaki üretimi sekteye uğratmış ve 15 saate varan mesailer gerçekleşmiştir. İşverenin bu tutumuna karşın işçiler tarafından yasadışı ve hukuksuz hiçbir eylem gerçekleştirilmemiştir. İşçiler kuralsız fazla mesai uygulamalarına tepkilerini dile getirmiş ve sendika ile masaya oturulmasını işveren temsilcilerine defaatle bildirmiştir. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın işçilere tanıdığı haklar işverenlik ve temsilcileri tarafından hiçe sayılarak, işçiler, fabrikanın kapatılması, sendikanın girmemesi için her yolun deneneceği gibi tehditlere maruz bırakılmıştır. Bu tehditlere ve sendikal birlikteliği kırmak için yapılan tüm girişimlere ve yalanlara rağmen işçiler yılmamış, sendikasına sahip çıkmıştır. İşçilerin bu haklı talepleri nedeniyle 17 Mayıs ile 24 Mayıs arasında toplam 19 işçi daha telefonla aranarak işlerine son verildiği bildirilmiştir. 18 Mayıs gününden bu yana ise işçilerin fabrika önündeki haklı direnişi sürmektedir.”
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, şu sorularına yanıt bekliyor:
1. İşveren hangi gerekçe ve deliller neticesinde işe iade davalarını kazanan işçileri işe geri almamıştır?
2. Çalışma Bakanlığı'nın verdiği çoğunluk tespitine rağmen işverenin sendikayı reddeden, yargıyı kendi çıkarları adına ve sendikanın fabrikaya girişini engellemek için kullandığını itiraf ettiği ifadeler hakkında ne yapılacaktır? Bununla ilgili şirketin attığı mesajlar, fabrika yönetim kadrosunun kayıt altına alınan konuşmaları mevcuttur. Bununla ilgili nasıl bir çalışma yapılacaktır?
3. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın müfettişlerinin fabrikada taşeron çalıştırılması ile ilgili hazırladığı raporun neticesinde hangi işlemler yapılmıştır, işverenlik bu rapora rağmen başka bir bölümde nasıl yeni bir taşeron hamlesi daha yapmıştır?
4. Sendikaya üye olmaları nedeniyle yüz kızartıcı suçlar gerekçe gösterilerek işinden olan işçilerin mağduriyeti nasıl giderilecektir?
5. Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi A. Ş.nin, üretim alanındaki kötü görüntüleri basına yanmıştır. Bir gıda fabrikasına yakışmayan bu görüntülere dair ilgili bakanlık tarafından bir soruşturma yürütülecek midir? Yürütülüyorsa soruşturma hangi aşamadadır?
Yorum Yazın