CHP'li Beko, kağıt toplayıcılarını sordu
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, kağıt toplayıcılarının durumunu Meclis gündemine taşıdı. Beko, Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesinde atık sektörünün bel kemiğini oluşturan, sektörü ayakta tutan ancak çalışma şartları hiçbir yasa ya da düzenleme ile düzeltilmeyen milyonlarca emekçi için hükümetin ne yaptığını sordu.
- Ege Postası
- 21.11.2018 - 11:13
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, kağıt toplayıcılarının sıkıntılarını DİSK Genel Başkanlığı yaptığı dönemden bu yana uzun yıllardır her platformda dile getirdiğini, dernekleşerek taleplerini daha örgütsel bir şekilde sunan milyonlarca kağıt toplayıcısının en temel hakkı olan çalışma şartlarının iyileştirilmesi isteği konusunda ise hükümetin hiçbir adım atmadığını dile getirdi.
Ocak 2016’da gönderilen tebligat ile firmaların sokakta kağıt toplayan atık kağıt işçilerinden kağıt alması yasaklanarak, kağıt alınması durumunda firmaların 140 bin TL tutarında bir ceza ile karşılaşacakları yönünde bir düzenlemenin yapıldığını hatırlatan CHP’li Beko verdiği önergede, “Düzenlemenin hayata geçirilmesinin ardından katı atık/kağıt üretimindeki değişim ne kadar olmuştu? Tebligat gerekçesi ile uygulanan cezai yaptırım sektörde ne gibi iyileştirmeler sağlamıştır'” sorularını yöneltti.
ÇALIŞMA KOŞULLARI DÜZELTİLMEK ZORUNDA!
Firmaları neredeyse işleyecekleri atıkların tümünü aldıkları kağıt toplayıcılarından kağıt almasını yasaklayan ve cezalandıran düzenlemenin kent yaşamının gerçeklerine uygun olmadığını düzenlemenin uygulanmamasından gördüklerini ifade eden Beko, “Hükümet madem böyle bir kısıtlama ile firmaları cezalandırıyor o zaman milyonlarca kağıt toplayıcısına da bir istihdam yolu açmak zorunda. Bu yönetmelik ve yapılan düzenlemeler eğer kent yaşamının gerçeklerine uymuyorsa da yeni bir düzenleme yapmak, kağıt toplayıcılarının çalışma koşullarını düzenlemek zorundadır. Onlardan kağıt almak zorunda olan firmalara kağıt toplayıcısından kağıt alırsan seni cezalandırırım gibi tepeden inme bir düzenleme değil, firmalarla kağıt toplayıcılarını buluşturan, sektörün kanayan yarası olan istihdam sorunu çözecek, kağıt toplayıcılarına bu firmalar aracılığıyla çalışma koşulları belirleyecek sağlıklı bir düzenleme yapmalıdır” şeklinde konuştu.
Beko, verdiği önergede ‘Bu süreçte işini kaybeden toplayıcılar hangi sektörlere yönlendirilmiş, hangi istihdam olanakları yaratılmış, özellikle çocuk toplayıcıların eğitim alabilmesi için hangi adımlar atılmıştı? Bu dönemde kaç firmaya ne kadarlık ceza verilmiştir ve tahsil edilmişti? Politik bir yönetim aracı olarak anılan gerekçelere dayandırılan cezai önlem ve yasak yürürlükten kaldırılmamış olmasına rağmen hangi nedenlerle uygulanmıyor /uygulanamıyo? Yönetmelik ve dayanağı olan hukuki düzenlemeler kent yaşamının gerçeklerine uygun değil ise neden yeni düzenlemeye gidilmemektedir’ sorularına yanıt beklediğini ifade etti.
Son olarak Adana'da boş araziye kamyondan dökülen tonlarca narenciye posasının altında kalarak dün yaşamını yitiren atık kağıt toplayıcısı 15 yaşındaki Halil Yeloğlu’na Allahtan rahmet dileyen Beko, bu sorunun çözümü için gerekli adımların derhal atılması gerektiğini bir kez daha vurguladı.
Yorum Yazın