Dolar 34,2648
%0.07
Euro 37,6081
%-0.06
Altın 2.915,530
%-0.21
Bist-100 9.109,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Böke, ekonomiyi değerlendirdi.

CHP'li Böke, ekonomiyi değerlendirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, ekonomiyi değerlendirdi.

  • Ege Postası
  • 11.09.2015 - 10:05
ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, “Ne yazık ki bir kişinin kişisel ihtirasları güzel ülkemizin insanlarının seçim sonrasına ilişkin umutlarını boşa çıkardı. Türkiye ekonomisine güven hızla zedelendi. Zayıflayan güven, güvenlikle ilgili ortaya çıkan tablo ile eşleşince ikinci çeyrekte ortaya çıkan büyüme oranlarının sürdürülebilir olmadığı açıkça ortaya çıkmaktadır” dedi.

Böke yazılı açıklamasında, büyüme rakamlarını değerlendirirken, Türkiye’nin gençlerine iş yaratması için yılda en az yüzde 5 düzeyinde büyümesinin bir zorunluluk olduğunu kaydetti. Son yıllarda yapılmayan reformların, kültürleri zedelenmiş kurumların ve tek kişinin iradesine sıkışmış olan siyasetin Türkiye ekonomisinin potansiyelinin çok altında büyümesine yol açtığını ifade eden Böke, “Bu durum 2015’in devamında da kendisini gösterecek bir gerçektir. Nitekim son yıllarda büyüme performansımız potansiyelinin çok altında kalmıştır. Kaldı ki ikinci çeyrekteki büyüme performansımız bile yılın geri kalanın da arayacağız gibi görünüyor. Çünkü sürdürülebilir bir başarı olması için umut, güven ve güvenlik gerekmektedir” dedi.

Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 oranında gerçekleşen büyümenin, aynı zamanda 7 Haziran seçimleri dönemini kapsadığına dikkat çeken Böke, şunları kaydetti:
“Yani toplumun umutla yüklü olduğu ve geleceğe ilişkin beklentilerinin iyimser olduğu bir zaman dilimi. Bu iyimserlik kendini Mayıs ayından Haziran ayına tüketici güven endeksinin 64,3 düzeyinden 66,4 düzeyine artış ile de göstermişti. Ne yazık ki bir kişinin kişisel ihtirasları güzel ülkemizin insanlarının seçim sonrasına ilişkin umutlarını boşa çıkardı. Türkiye ekonomisine güven hızla zedelendi. Zayıflayan güven, güvenlikle ilgili ortaya çıkan tablo ile eşleşince ikinci çeyrekte ortaya çıkan büyüme oranlarının sürdürülebilir olmadığı açıkça ortaya çıkmaktadır.”

-“TÜRKİYE ORTA GELİR TUZAĞINA TAKILIP KALDI”-
İlk iki çeyrekteki büyüme performansının sürse dahi ülkenin 2015 büyüme performansının, Türkiye’nin potansiyeli ve ihtiyaçları göz önüne alındığında hak etmediği bir tabloyu ortaya çıkartacağını belirten Böke, şöyle devam etti:

“İlk altı ayda cari fiyatlarla dolar bazında GSYH 361 milyar dolar olmuştur. Yılın geri kalanında aynı büyüme performansı olsa dahi, ki bu da zedelenen güven ile imkansız olacaktır, 2015 yılı GSYH’sı 720 milyar dolar olacaktır. 2014 yılında bu rakam 799 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. 800 milyar dolarlık bir ekonomi dahi Türkiye’nin orta gelir tuzağından çıkış ihtiyacını ortaya koyarken, son gelişmelerle Türkiye bu tuzağın daha da derinlerine itilmiş oluyor. Öyle ki bu durumun tespitini artık yetkililer de yapıyor. Maliye Bakanı Sayın Şimşek yılsonu büyüme rakamına ilişkin beklentisinin yüzde 3 olduğunu ifade etmiştir.”

Türkiye’nin orta gelir tuzağına takılıp kaldığını ve her geçen günün bir öncekini arattığını belirten Böke, “Türkiye’yi vasatlığa mahkum eden bu vasat ekonomi yönetimiyle başarılı olmak, kalkınmak, istihdam alanları yaratmak, yüksek katma değerli ürün üretmek mümkün değildir. Çare, sorunları bilen, dünya ve ülke gerçeklerini iyi anlayan ve insanını seven bir yönetimin ülkeyi düzlüğe çıkarmasıdır. Bunun için de CHP vizyonuyla, kadrolarıyla Türkiye’yi yönetmeye hazırdır” açıklamasında bulundu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.