Dolar 34,6402
%0.01
Euro 36,7063
%0.3
Altın 2.937,270
%0.02
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Güler'den altın madeni sorusu

CHP'li Güler'den altın madeni sorusu

İZMİR Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Ödemiş - Gölcük'te özel bir firmanın altın aramak için ÇED başvurusunun onaylanması, CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Birgül Ayman Güler'i harekete geçirdi. CHP'li Güler, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafında yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

  • Ege Postası
  • 13.07.2014 - 13:42
İZMİR - Ödemiş'e bağlı Gölcük Yaylası'nın Bozdağları üstünde, 1100 metre yüksekliğinde doğal güzellikleri ile ünlü bir cennet köşesi olduğunu belirten Güler, “Gölcük kış aylarında kayak ve dağ turizmi ile yaz aylarında da serin havası ve doğal güzellikleri ile bölgenin çekim merkezi. Ayrıca tarihi yerlere, eserlere olan yakınlığı ile yurt içi ve dışından gelenlerin uğrak yeri. Burası doğal bir cennet" dedi. Ödemişlilerin, bir firmanın Gölcük Gölü'nün bir kilometre güneyinde yer alan bölgede, altın aramak için yaptığı ÇED başvurusuna verilen onayın tedirginliğini yaşadığını dile getiren Güler, altın madeninin Ödemiş ve bölge için felaket anlamına geleceğini söyledi.

“GÖLCÜK YAYLASI ALTINDAN DAHA DEĞERLİ"

Doğal güzelliklerin ve tarihi eserlerin iç içe olduğu, üstelik Doğal SİT alanı olan bir yerin altın için gözden çıkarılamayacağını ifade eden CHP'li Güler, “Gölcük Gölü güneyinde bir kilometre mesafedeki söz konusu altın madeni sahası içerisinde kestane, zeytin, ceviz ve çam gibi yetişmiş ağaçların da yer aldığı binlerce ağaç var. Yani bu proje hayata geçerse, değişik türede ve yaşta on binlerce ağaç yok edilecek. Suyun her şeyden önemli bir yaşam kaynağı olduğunu biliyoruz. ÇED başvurusu kabul edilen projenin sahası Ödemiş'e içme suyu sağlayan kaynaklar için büyük bir tehdit konusu. Bu altını neyle ayrıştıracakla? Siyanürle. Bunun için çökertme havuzları yapacaklar. Sonra arkasından haberler gelecek havuzdan sızıntı var, içme suyuna karıştı diye. Burası zaten altından daha değerli bir bölge. Bırakın kendi paha biçilmez değerini bugünlere geldiği gibi gelecek kuşaklara da taşıyabilsin" dedi.

Bölgenin, aralarında antik çağlarda kurulmuş bugüne kadar kesintisiz yaşamın sürdüğü Birgi Mahallesi ve Hypaipa kayıp kentindeki tarihi yerleri de kapsadığının altını çizen Güler şunları söyledi:

"Geçtiğimiz yıllarda Birgi'deki tarihi eserlerin restorasyonu 10 milyon liraya mal oldu. Her yıl yurt içinden ve yurt dışından gelen binlerce insan burayı ve çevresini ziyaret ediyor. Yarın açık ocak işletmesi ile binlerce hektarlık yeşil örtünün yok edileceği bir yere kim niye geli? Çıkaracağınız altın mahvedeceğiniz bu cenneti geri getirebilir m? Altına hücum mantığıyla, gözü dönmüş bir anlayışla kendimize, doğamıza, tarihimize zarar vermeye son verelim artık! Konu felaket boyutuna gelmeden yurttaşların ve kitle örgütlerinin görüşleri doğrultusunda çözüme kavuşturulmalı. Bu da görev sahası 'çevre' olan Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın başat sorumluluğudur."

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye şu soruları yönetti:

"Ödemiş'te, Gölcük Gölü güneyinde altın arama başvurusu yapılan, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ÇED başvurusu uygun bulunan yerin mülkiyeti kime aitti? Açık ocak işletmesi ile çıkarılması projelendirilen maden sahasının alanı ne kadardı? Maden işletilmesi için açılacak yüzey alanının bitki dokusu; ağaç türü, yaşı ve sayısı konusunda her hangi bir çalışma var mıdı? Bunlar nelerdi? Madenin çıkarılması ve ayrıştırılması işlemlerinde siyanür kullanılacak m? Kullanılacak yöntemler nelerdi? Basın yayın organlarına da konu olan madenin Torbalı ya da Bergama'ya taşınıp oralarda işleneceği doğru mudu? Bu ağır yükü kaldırabilecek yol alt yapısı ya da bölgenin mevcut ulaşımını artıracak bir çalışma öngörülmekte midi? Açılacak maden ocağının Doğal SIT alanı içinde olduğu doğru mudu? Bölgenin bu özelliği nasıl değerlendirilmektedi? Altın madeni ocağının neden olacağı; doğaya, çevreye, turizme, tarihe vereceği zararları hangi önlemlerle karşılanacaktı? Altın madenin işletilme süresi ve ömrü ne kadardı? Elde edilecek gelir ne kadar hesap edilmişti? Bu gelir neden olacağı zararları karşılayacak mıdır'"

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.