CHP'li Nalbantoğlu açık cezaevlerindeki izin mağduriyetini meclise taşıdı
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, açık ceza infaz kurumlarında hükümlüler açısından mağduriyete yol açan özel izin konusundaki uygulama ve kararları Meclis gündemine taşıdı.
- Ege Postası
- 07.05.2024 - 11:37
- Güncelleme: 07.05.2024 - 11:51
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, Kanunlara ve Yargıtay kararlarına rağmen her açık ceza infaz kurumunda İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlıkları, İnfaz Hakimleri ve Mahkemeler tarafından özel izin talepleri konusunda farklı farklı kararlar verildiğini ve bu durumun hak gaspına, eşitsizliğe ve mağduriyete yol açtığını belirterek konuyla ilgili soru önergesi hazırladı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle hazırlanan ve TBMM Başkanlığına sunulan önergede şu ifadeler ve sorular yer aldı:
“Açık Ceza İnfaz Kurumlarında cezalarını çekmekte olan hükümlülerin özel izin talepleri ile ilgili gerçekleştirilen farklı uygulamalar, hükümlüler açısından mağduriyete yol açmaktadır. 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin infazı Hakkındaki Kanunun 97. Maddesinin 3. fıkrasındaki “izinden dönmeyen veya iki günden fazla bir süre geçtikten sonra dönen hükümlüler ile firar eden hükümlülere bir daha özel izin verilmez” şeklindeki mevzuatın, Yargıtay 1. Ceza Dairesinin 2019/3900 esas 2021/7023 karar sayılı ilamına rağmen gerek farklı şehirlerdeki cezaevlerinde gerekse farklı mahkemeler ile infaz hakimliklerinde verilen kararlar birbiriyle çelişmekte ve izin talepleri reddedilen hükümlüler açısından hak gaspına yol açmaktadır. Bu duruma somut örnek olarak Isparta Açık Ceza İnfaz Kurumu ile Antalya Açık Ceza İnfaz Kurumundaki uygulamalar gösterilebilir. Bu bağlamda;
1.Açık Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan hükümlülerin özel izin talepleri konusunda İdare ve Kurullar mı yoksa Kanunlar ile Yargıtay kararları mı esas alınmaktadır?
2. Açık Ceza ve İnfaz Kurumu İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlıkları ile mahkemeler ve infaz hakimlerince verilen kararların birbiriyle çelişmesinin yanı sıra farklı illerde farklı uygulamaların görülmesi yasal mevzuattaki eksikliklerden mi yoksa karar vericilerin yorum farklılıklarından mı kaynaklanmaktadır?
3. Açık Ceza ve İnfaz Kurumu İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlıklarının, kanunlar, Yargıtay kararları ve İnfaz Hakimliğinin verdiği kararlara uymama ve kendi kararlarında ısrara yönelik tutum ve davranışları Adalet duygusu ve Hukukun evrensel ilkeleri ile ne derece bağdaşmaktadır?
4. Açık Cezaevlerinde yatmakta olan binlerce hükümlüyü yakından ilgilendiren özel izinler konusunda, içtihat ve uygulama birliği sağlanmasına yönelik bakanlığınızca bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?
5. Yargıtay 1. Ceza Dairesinin 2019/3900 esas 2021/7023 kararına rağmen 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun 97. Maddesinin 3. Fıkrasındaki gerekçeler nedeniyle özel izin hakkından yararlandırılmayan kaç hükümlü vardır?
6. Kanunlara ve Yargıtay kararlarına rağmen özel izin kullandırmayan kurullar ve yetkililer hakkında idari bir işlem yapılması düşünülmekte midir?”
Yorum Yazın