Dolar 34,6549
%0.03
Euro 36,4524
%0.2
Altın 3.064,430
%0.37
Bist-100 9.674,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Polat: Bakanlık ayrılmalı

CHP'li Polat: Bakanlık ayrılmalı

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçesi üzerine konuştu. Paris İklim Anlaşması ve COP26 hedefleri çerçevesinde bir an önce adım atılması gerektiğini belirten Polat, “Şimdilik gidecek başka bir gezegenimiz olmadığına göre hızlıca, bu gezegeni yaşatacak önlemleri almak durumundayız” dedi.

  • Ege Postası
  • 12.11.2021 - 11:25

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2022 yılı bütçesi görüşmelerinde konuştu Paris İklim Anlaşması ve COP26 hedefleri çerçevesinde bir an önce adım atılması gerektiğini söyleyen Polat, şimdilik gidecek başka bir gezegenin olmadığına göre hızlıca, bu gezegeni yaşatacak önlemleri almak durumunda olduklarını söyledi.

CHP’li Polat ayrıca, Tire Kartal Dağı'nda yapılmak istenen mermer ocağının hem çam ağaçlarını hem de o bölgede yaşayan insanların hayatını olumsuz etkilediğini belirtti.

BAKANLIK AYRILMALI

Çevre ve şehirciliğin ayrı alanlar olduğunu ve birbiriyle çatıştığını belirten CHP’li Polat, “Çevre ve Şehircilik, artı İklim Bakanlığı üzerine konuşmak gerekiyor. Bir kere, isim baştan çatışma kümelerinin çok olduğu bir isim, torba bir isim gibi geliyor. Çevre ve şehircilik birbiriyle paralel olmayan noktalar. Uzlaşı alanlarının zayıf olduğu, çatışma alanlarının güçlü olduğu yerler. O yüzden Türkiye'de çevrenin özel bir şekilde, ayrı bakanlıkla temsil edilmesi gerekiyor. İklimin de aynı şekilde, aynı bakanlıkta temsil edilmesi gerektiğine inanıyorum. Şehircilik Bakanlığı imara bir alan açacak, Çevre Bakanlığı ona itiraz edecek, çatışacaklar. Aynı bakanlık içinde olduğu zaman burada sıkıntılar doğabilir. Uzun bir gecikmeden sonra Paris İklim Anlaşması imzalandı. Gecikmeyi eleştirmekle beraber, anlaşmanın imzalanmış olması ülkemiz adına sevindirici” ifadelerini kullandı.

GEZEGENİ VE İKLİMİ KORUMAK ZORUNDAYIZ

COP26'da Türkiye’yi temsil etmekten mutluluk duyduklarını belirten CHP’li Polat, “Fakat anlaşmanın şartlarının bir an önce yerine getirilmesi gerekiyor çünkü gezegenimizi ve iklimimizi korumak zorundayız. Şimdilik, gidecek başka bir gezegenimiz olmadığına göre hızlıca, bu gezegeni yaşatacak önlemleri almak durumundayız. Sel, afet bölgelerine altyapı hizmetlerinin hızlıca yapıldığı, yenileştirildiği söylendi. İklim krizinin bu kadar yoğun olacağını biliyorduk. Öngörülebilir şeyler bunlar. Beklenildiği için araştırılabilirdi. Öncelikle dere yataklarında, akarsu yataklarında bulunan alanların boşaltılması gerekiyor. Neye mal olursa olsun bir canın karşılığı olmayacağını düşünüyorum. Bu alanların hızlıca tahliye edilmesi gerekiyor. Tarihe vefa ve saygı çok önemli. Tarihini bu kadar çok parlatamayan, bunu turizm anlamında bir zenginlik hâline getiremeyen bizim gibi bir millet yoktur herhâlde. Yapılan çalışmalar yeterli değil, iyi fakat yeterli değil. Bunun için aslında İstanbul Büyükşehir Belediyemizin yapmış olduğu tarihî mekânlarla ilgili iyileştirme çalışmaları var, yakından ilgiyle ve büyük bir gayretle takip etmeye çalışıyorum; ilham kaynağı olabilir diye düşünüyorum” dedi.

MİLLET BAHÇESİ MAĞDUR EDİYOR

Bergama’da yapılan millet bahçesinin çevre esnaflarını mağdur ettiğini söyleyen CHP’li Polat, “Biz Çevre konularını Çevre Komisyonu’nda da konuşuyoruz. Çevre politika ötesi, siyaset üstü bir iş. Zamanında muhalefet milletvekillerine kulak verilmiş olsaydı, beş sene önce arkadaşlarımız Müsilaj Araştırma Komisyonu ve bununla ilgili kanun teklifleri vermişti. Gözümüzün önünde bir deniz yok olmazdı, bir hayat, habitat yok olmazdı. Bununla ilgili daha fazla birbirimizi dinlemeye ihtiyacımız var. Türkiye'de yeşil alanların arttırılması çok önemli. Bu çerçevede, adına ‘millet bahçesi’ dediğiniz şeyler yapıyorsunuz. Bergama'da şehir stadını yıkarak bir millet bahçesi yapıyorsunuz fakat orada 86 tane esnafımızın dükkanı var, onlar tahliye ediliyor ve hiçbir önlem almadan tahliye ediliyor. Bu insanlar zaten pandemi koşullarından yorgun ve yoksul çıktılar, borçlu çıktılar. Meclis’e kadar geldiler seslerini duyurabilmek için. Sayın Bakan, buna mutlaka el atmak zorundasınız. Bu insanlar mağdur edilmemeli. Bugünlerde artan fiyatları da göz önüne alırsak bu insanları öldürmüş oluruz” diye konuştu.

KUBBELİ YAPILAR MİMARİ DOKUYLA UYUMSUZ

Kartal Dağı’ndaki mermer ocağına müdahale edilmesi gerektiğini belirten Polat, “Küçük Menderes Havzası zor durumda. Burada özellikle yer altı sularında ciddi bir çekilme var, gittikçe çoraklaşıyor. Burayla ilgili önlem almak zorundayız, oradaki suya, su havzalarına zarar verecek her türlü etkinlikten uzak durmak zorundayız. Kızılçam ormanlarının ortasına, Kartal Dağı'nda bir mermer ocağı yapılmak isteniyor. Bu, hem o çam ağaçlarını hem de o bölgede yaşayan insanların hayatını olumsuz yönde etkiliyor. İnsanların hayatı, su kaynaklarımız ve ormanlarımız mermerlerden çok daha fazla değerli… Aynı şekilde, Kiraz'da da böyle bir çalışma var, müdahale etmek zorundayız. Yine, Bayraklı deprem konutları yapılıyor. Bizim belediyelerimiz de bunlarla ilgili birçok çalışma yapıyor. Fakat mimari dokuyu korumak ve güneş enerjisi yatırımlarından bahsedilirken oradaki yapılarda anlamakta zorluk çektiğim kubbeli yapılar, mimari dokuyla uyumsuz ve orada güneş enerjisi altyapıları yapılmamış. Bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Bir de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, acil iklim krizi ve felaketlerden kaynaklı bir kredi talebi var. Bakanlıkla beraber hızlıca olumlu sonuçlandırılması gerekiyor” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.