Dolar 35,4816
%0.01
Euro 36,6070
%0.05
Altın 3.055,360
%0.06
Bist-100 9.716,00
%-0.18

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Purçu sordu: Romanların milyonlarca eurosu nerede?

CHP'li Purçu sordu: Romanların milyonlarca eurosu nerede?

Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Eylem Planı’nın izlenmesine yönelik olarak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından uygulanan ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ROMSİD (Ulusal Roman Stratejisi İçin Güçlü Bir İzleme, Değerlendirme ve Koordinasyon Mekanizmasının Kurulması) Projesi kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin olarak, Bakan Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

  • Ege Postası
  • 18.03.2022 - 10:05

AB’nin IPA Programı kapsamında oluşturduğu projeye ilişkin bilgiler veren Purçu, “Proje için Türkiye’ye ayrılan bütçe miktarının 1.827.250 Avro olduğu bilinmektedir. Türkiye’de Ulusal Roman Strateji Belgesi’nin uygulanmasını desteklemenin ve verimli bir şekilde izlenmesini – değerlendirilmesini temin etmenin amaçlandığı Proje’nin hedefi Romanlara ilişkin temel hak ve özgürlükler alanında ölçülebilir bir ilerleme kaydetmektir.  Fakat, iki yıl süresi olan ve başlangıç tarihi 2020 yılının temmuz ayı olan ROMSID Projesi kapsamında bakanlık tarafından yapılan çalışmalar, söz konusu İzleme- Değerlendirme kuruluna ilişkin detaylar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın faaliyet raporuna vb. yansıtılmamıştır. Ayrıca, projenin yürütülmesi görevi WYG adlı bir İngiliz şirkete devredilmiştir” dedi.

ROMANLARIN MİLYONLARCA EUROSU NEREDE?

Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Eylem Planı kapsamında verilen sözlerin hiçbirinin yerine getirilmediğini vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, devletin romanları görmediğini söyledi. Eylem planının sonuçlarını ve AB’nin Türkiye’deki Roman vatandaşlar  için verdiği Milyonlarca Euro'luk fonların akıbetini soran Purçu, Kasım ayındaki Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bütçe Görüşmelerinde Bakan Yanık'a, "Romanlar için büyük bir fırsat olan bu Eylem Planı malesef başarısız oldu sayın Bakan" diye tepki göstermişti:

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan 2022 Yılı Aile Bakanlığı Bütçe Görüşmesi’nde Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı’nın 2016 yılında yayınladığı Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi’ne dair ilk maddenin dahi 2016 yılından bu yana yapılmadığını söyleyen Purçu, “2016 yılında Hükümetin Roman Strateji Eylem Planı yayınlandı ve 2016 yılının Haziran ayında ilk eyleme açıp bir bakın. İlk eylemde Bakanlık demiş̧ ki: “Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi’nde yer alan politikaların uygulanmasının izlenmesi için izleme ve değerlendirme kurulu tesis edilecektir.” Bugün, yani 2021 yılındaki Bakanlığın TBMM’ye sunduğu ‘2022 Yılı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bütçe Sunumu’nda, Romanlarla ilgili yapılan çalışmalar için de şunu yazmışsınız: “İzleme-değerlendirme sistemini daha etkinleştirmek amacıyla Roman Strateji Belgesi için etkili bir izleme, değerlendirme ve koordinasyon merkezi mekanizması kurulması projesini başlattık.” Yani 2016 yılının Haziran ayında yapmanız gerekeni, eylem planının süresinin bittiği ay yapıyorsunuz. Demek ki Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Eylem Planı kapsamında hiçbir şey yapmadınız” diyen Purçu, “2016 yılında Bakanlığın yapması gerekeni eylem planının bittiği yıl olan 2021 yılında “izleme kurulu kuracağız” diye bu bütçe kitapçığına yazmışsınız.” Açıklamasını vurgulayarak, Aile Bakanlığı’nın bütçe ayırmayıp, AB’den milyon Eurolarca fon aldığı Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Eylem Planı kapsamında hiçbir şey yapmadığını gözler önüne sermişti.

“ROMANLAR, AB’DEN ROMANLAR İÇİN ALINAN FONLARIN HESABINI SANDIKTA SİZE SORACAK!”

AKP iktidarının Romanlara yönelik tutumunu eleştiren ve artan sorunlara dikkat çeken CHP’li Roman Milletvekili Purçu, “AB tarafından finanse edilen projeler ve Ulusal Roman Strateji Belgesi kapsamında hiçbir çalışma yapmayan Bakanlık, Romanları toplumdan uzak izole bir yaşama itmiş görünüyor. Öyle ki bu kapalılık, dışarıdan evlilikleri yasakladı, çocuk evliliklerinin önünü açtı. Sadece bununla da kalmadı, Romanların yaşadığı mahalleler ‘kentsel dönüşüm’ adı altında yıkıldı, kültürleri yok edildi, kentin dışına sürüldü. Vergi veriyorlar ancak devlet tarafından görülmüyorlar. Roman vatandaşlar, Avrupa Birliği’nden Romanlar için alınan ve belli ki cebe indirilen fonların hesabını sandıkta AKP’ye soracaktır!” sözleriyle tepki gösterdi.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun, ROMSID Projesine ilişkin verdiği soru önergesi kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yönelttiği sorular şunlardır:

1-Avrupa Birliği (AB) tarafından Türkiye’ye ROMSID Projesi için ayrılan toplam bütçe miktarı tam olarak nedir?

2-ROMSID Projesi kapsamında, AB tarafından aktarılan bütçenin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ayrılan miktarı kaç Avro ’dur?

3-Bu proje kapsamında arabulucu olarak görevlendirilen ya da Bakanlığınız tarafından iş birliği yapılan Sivil Toplum Kuruluşları (STK) var mıdır? Varsa hangi STK / STK’lardır? Bu STK’lara bağlı temsilciler kimlerdir?

4-ROMSID Projesi kapsamında, STK’lar ile ortaklaşa yapılan faaliyetler nelerdir? Söz konusu faaliyetler hangi illerde gerçekleştirilmiştir?

5-ROMSID Projesi kapsamında, söz konusu bütçeden bugüne kadar harcanan miktarı, harcama kalemlerine göre detaylı olarak sınıflandırarak belirtir misiniz? Kalan miktarın ne kadarının, hangi harcama kalemlerine ayrılması planlanmıştır?

6-ROMSID Projesi’nin başlangıç tarihinin 8 Temmuz 2020 olmasına ve projenin ilk tanıtım toplantısının 13 Temmuz tarihinde gerçekleştirilmiş olmasına rağmen, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan 2021 yılının Kasım ayındaki bütçe görüşmelerinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bütçesi görüşülmeden önce tarafımıza dağıtılan “2022 YILI BÜTÇE SUNUMU” başlıklı kitapçıkta, ROMSID Projesi’nin 2021 yılında başlatıldığı anlaşılmaktadır. Bu durumun gerekçesi nedir?

7-2016 yılında yayınlanan 1. Aşama Roman Eylem Planı’nı içeren belgenin ilk (1.) eylem maddesi, Eylem Planı’na ilişkin bir İzleme – Değerlendirme Kurulu’nun kurulmasını kapsamaktadır. İlk olarak 2016 yılında yayınlanan Roman Strateji Belgesi’nin izlenmesi amacıyla etkin bir İzleme-Değerlendirme Kurulu’nun, Söz konusu belgenin uygulanmaya başladığı tarihten itibaren kurulması gerekli değil midir?

8-Söz konusu İzleme-Değerlendirme Kurulu’nun hangi kurum ve kuruluş temsilcilerinden, kaç kişiden oluşturulması planlanmaktadır / planlanmıştır?

9-ROMSID Projesi kapsamında kurulan İzleme – Değerlendirme Kurulu tarafından, 1. Ve 2. Aşama Roman Eylem Planları’na ilişkin olarak, her iki aşama için ayrı ayrı izleme- değerlendirme raporları hazırlanmış mıdır? Bu raporlara nereden ulaşılabilir?

10-ROMSID Projesi kapsamında kaç toplantı yapılmıştır? Bu toplantılar hangi kurumlarla, nerede yapılmıştır?

11-ROMSID Projesi kapsamında belirlenmiş olan 17 adet faaliyetten hangileri tamamlanmıştır? ROMSID Projesi için AB tarafından aktarılan 1.827.250 Avro’nun ne kadarı, hangi faaliyet için harcanmıştır / harcanması planlanmaktadır?

12-ROMSID Projesi kapsamında belirlenmiş olan 17 adet faaliyetten hangileri tamamlanma aşamasındadır?

13-Bakanlığınızca ROMSID Projesi’nin bitiş tarihine kadar tamamlanması mümkün bulunmakta mıdır?

14-ROMSID Projesi’nin başarısız olması durumunda proje bütçesinin Avrupa Birliği’ne geri ödenmesi söz konusu mudur?

15-Projenin yürütücülüğünün WYG adlı İngiltere kökenli bir şirkete devredilmesinin gerekçesi nedir? Bunun için WYG’ye yapılan ödeme miktarı nedir?

16-WYG adlı şirketin Roman toplumu ile ilgili yeterli bilgi ve deneyime sahip olduğundan bakanlık tarafından emin olunmuş mudur?

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.