Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Susam’dan Kozak soruları

CHP'li Susam’dan Kozak soruları

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a son yıllarda verimi düşen çam fıstığıyla ilgili soru önergesi verdi.

  • Ege Postası
  • 01.09.2013 - 09:36
İZMİR - Geçtiğimiz günlerde CHP’li milletvekillerinin Bergama köylerinde yaptığı çalışmaya katılan Susam, Kozak yaylasında bulunan köylerde çam fıstığında yaşanan verim sorununu köylülerden dinledi.
Kozak yaylasında son 6 yıldır yaşanan sorununu Meclis’e taşıyan Susam, “Çam fıstığı üretimi bölgede bulunan 16 köyün temel geçim kaynağıdır. Kozak Yaylası, kilogram fiyatı 40 Avro’ya ulaştığından önemli bir ihracat getirisi sağlayan çam fıstığında, 2007’ye kadar dünyada önemli üreticiler arasında bulunuyordu. Son 6 yıldır ‘İbre kuruması’ sorunu yaşayan Kozak yaylasındaki çamların verimi yüzde 70 civarında azaldı. Üniversitelerin yaptığı çalışmada hava kirliliğinin, böcek ve mantarların verime etki etmiş olabileceğini ortaya çıktı” dedi.



Eker’e “Borçlar ertelensin”
Bu kadar büyük verim kaybı neticesinde çiftçilerin vergilerini ve bankalara olan kredi borçlarını ödeyemez duruma geldiğini söyleyen Susam, Tarım Bakanı Eker’den yaylanın afet bölgesi kapsamına alınmasını istedi. Çevresel etkiler nedeniyle verim alamayan diğer tarım alanlarında benzer uygulamalar yapıldığını hatırlatan Susam, “Bu kapsama alınırsa çiftçinin devlete olan vergi ve SGK prim borçlarıyla Ziraat Bankası’na olan kredi borçları ertelenir. Kaç yıldır verim sorunuyla boğuşan Kozak köylüleri rahat bir nefes alır” dedi.
Bayraktar’a “Kirlilik nereden kaynaklanıyor”
Diğer yandan üniversitelerin hazırladığı raporlarda ibre kuruması sorununun hava ve toprak kirliliğinden kaynaklanmış olabileceğini hatırlatan Susam Çevre Bakanı’nı göreve davet ederek; “Bölgede bulunan altın, nikel ve bakır madenlerinin kirliliğe neden olmuş olabileceği yönünde endişeler bulunmaktadır. Madenlerin kirlilik ölçümleri baskın kontrollerle düzenli olarak yapılmasına ihtiyaç vardır. Kirlilik madenlerden kaynaklanmıyorsa, nereden kaynaklandığı tespit edilmeli ve giderilmelidir” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.