Dolar 34,1710
%0.1
Euro 38,1563
%-0.23
Altın 2.914,580
%-0.64
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Türeli'den Efemçukuru çıkışı

CHP'li Türeli'den Efemçukuru çıkışı

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Efemçukuru’nda bulunan altın madeninin yerüstü ve yeraltı sularını sınır değerlerin üzerinde kirlettiğinin belirlendiğini belirterek, “İzmir’in doğal kaynaklarının böylesine pervasızca harcanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

  • Ege Postası
  • 17.02.2015 - 11:50
İZMİR- Türeli, konuya ilişkin olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Efemçukuru altın madeninde kapasite artırım kararı alınması nedeniyle İzmir Tabip Odası, EGEÇEP, Çevre Mühendisleri Odası ve Efemçukuru köylüsü Ahmet Karaçam tarafından dava açıldığını anımsattı. Dava kapsamında mahkeme tarafından görevlendirilen Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden oluşan bilirkişi heyetinin incelemelerini tamamlayarak raporunu hazırladığını kaydeden Türeli, şöyle devam etti:
“Rapor, söz konusu altın madeninin bölgedeki yeraltı sularını sınır değerlerinin üzerinde kirlettiğini açıkça ortaya koymuştur. Nitekim tesisin faaliyete geçmesinden bu yana ağır metal yükü bakımından Kokarpınar Deresi’nin su kalitesinde belirgin bir değişim olmuştur. İzleme sonuçlarına göre, demir derişimi yedi kez ve mangan derişimi 18 kez sınır değerleri aşmıştır. Raporda özetle, gerek yüzey sularında, gerekse yeraltı sularında arsenik, kurşun, demir, mangan değerlerinde artışların görüldüğü vurgulanmaktadır. 
Diğer taraftan söz konusu işletme, İzmir’in en önemli temiz su toplama havzası üzerinde inşa edilmesi planlanan Çamlı Barajı’na yakın mesafede bulunmaktadır. Bu nedenle raporda, maden çalışması devam ederken baraj yapımına başlanmasının sakıncalı olduğu da belirtilmektedir.”

-“CEZAİ YAPTIRIM…”- 

Türeli, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Efemçukuru altın madeninde hangi gerekçelerle kapasite artırımına gidilmiştir'

-Söz konusu altın madenini çalıştıran şirket, işletmenin çevreye etkilerine ilişkin bir çalışma yapmış mıdı? Çalışma yapıldıysa hangi sonuçlara ulaşılmıştır'

-Altın madeni işletmesinin çevreye etkisine ilişkin Bakanlığınızca bir çalışma yapılmış mıdı? Çalışma yapıldıysa hangi sonuçlara ulaşılmıştır'

-Söz konusu bilirkişi raporu Bakanlığınızca değerlendirmeye alınacak mıdır'

-Bilirkişi raporunda yer alan veriler ışığında işletmeye bir cezai yaptırım uygulanması düşünülmektedir'

-İzmir’in en önemli temiz su kaynağı olarak planlanan Çamlı Barajı’nın üzerine kurulacağı su havzasının kirlenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunmasına ilişkin olarak bir çalışma yapılması düşünülmekte midir'

-Yıllardan bu yana inşasına başlanamayan Çamlı Barajı’na ilişkin çalışmalar söz konusu altın madeni için mi geciktirilmektedir'”  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.