Dolar 34,5614
%0.06
Euro 36,3536
%0.96
Altın 2.915,210
%-3
Bist-100 9.660,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Türeli'den basın özgürlüğü önergesi

CHP'li Türeli'den basın özgürlüğü önergesi

CHP’li Türeli, tutuklu gazetecilerin durumu ve Türkiye'deki basın özgürlüğü konusunda yaşanan sıkıntılara ilişkin uluslararası kuruluşların değerlendirmelerinde yer alan ve Türkiye’nin bu alandaki olumsuz sicilini ortaya koyan raporları nasıl değerlendirdiğini Başbakan'a sordu.

  • Ege Postası
  • 14.12.2012 - 10:49
 İZMİR -CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün 2011-2012 Basın Özgürlüğü Endeksi baz alındığında Türkiye'nin en kötü durumda olan ülkeler içerisinde yer aldığına dikkat çekerek, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) rakamlarına göre de dünyadaki tutuklu 232 gazeteciden 49'unun Türkiye'de bulunduğunu, Türkiye'nin tutuklu gazeteci sayısında dünya birincisi olduğunu söyledi.

Tutuklu gazetecilerin durumu ve Türkiye'deki basın özgürlüğü konusunda yaşanan sıkıntılara ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'de soru önergesi veren Türeli, uluslararası kuruluşların değerlendirmelerinde yer alan ve Türkiye’nin bu alandaki olumsuz sicilini ortaya koyan raporları nasıl değerlendirdiğini Başbakan'a sordu. CHP'li Vekil ayrıca, Anayasa'mızda da yer alan "hür ve sansür edilemez basın" ilkesini gerçek anlamda hayata geçirmek için somut adımlar atmayı düşünüp düşünmediğine ilişkin de soru yönelterek Başbakan Erdoğan'dan yanıt istedi.

Demokratik ülkelerde özgür basına önem verilir
Türeli önergesinde şu değerlendirmelerde bulundu:"Basın özgürlüğü, Birleşmiş Milletler Örgütü’nün İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde de ilan edilmiş ve uluslararası alanda genel kabul görmüş bir haktır. Günümüzde insan haklarına dayalı demokratik ülkelerin hepsinde bağımsız ve özgür basının vazgeçilmez bir öneme sahip olduğu görülmektedir. Ülkemizde basın özgürlüğü her ne kadar Anayasa tarafından teminat altına alınmış gibi görünse de, uygulamada yaşananlar bu durumun sanıldığı gibi olmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Hükümetin medyaya hakim olma ve kendi medyasını yaratma çabalarının yanı sıra, hakim olamadıkları medya üzerinde ısrarlı biçimde sürdürdüğü büyük baskı ve yıldırma politikası tahammül edilemez bir noktaya ulaşmıştır. Bu çerçevede, medya kuruluşlarının hükümetin istekleri ve çıkarları doğrultusunda yayın yapmak zorunda bırakıldığına ve gazetecilerin sadece fikirlerini ifade ettikleri için işten çıkarıldıklarına şahit olunmaktadır."

Tutuklu 232 gazeteciden 49'u Türkiye'de

Rahmi Aşkın Türeli, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) rakamlarına göre Türkiye'nin tutuklu gazeteci sayısında dünya birincisi olmasını da eleştirerek, Türkiye'de tutuklu ve yargılanan gazetecilerin sayısındaki artışın basın özgürlüğünün içinde bulunduğu durumu tüm açıklığıyla gözler önüne serdiğini ifade etti. CHP'li Vekil açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün araştırmalarına göre ülkemiz 2011-2012 Basın Özgürlüğü Endeksi baz alındığında en kötü durumda olan ülkeler içerisinde yer almaktadır. Türkiye, bir önceki rapora göre 10 sıra gerileyerek 179 ülke arasında 148. sırada yer almış ve Fas, Uganda, Gambia gibi ülkelerin dahi gerisine düşmüştür. AB’ye üye olmak isteyen ülkeler içerisinde basın özgürlüğü açısından en kötü durumda olan ülke Türkiye’dir. Rapora göre, ülkemizde basın sürekli sansüre uğramakta ve gazeteciler hapse atılmaktadır. Nitekim Türkiye'de tutuklu veya yargılanan gazetecilerin sayısındaki artış basın özgürlüğünün içinde bulunduğu durumu tüm açıklığıyla gözler önüne sermektedir. Amerika Birleşik Devletleri merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) rakamlarına göre, dünyadaki tutuklu 232 gazeteciden 49'u Türkiye'de bulunmakta olup, Türkiye tutuklu gazeteci sayısında dünya birincisi olmuştur."

Milletvekili Türeli'nin Başbakan Erdoğan'a soruları:

1- Basınla ilgili uluslararası kuruluşların raporlarında yer alan ve Türkiye’nin bu alandaki olumsuz sicilini ortaya koyan raporları nasıl değerlendiriyorsunuz'
2- Türkiye'de halen tutuklu bulunan gazetecilerden kaçı "haber takibi", "kitap yazımı", "iktidarı eleştiren habercilik" gibi nedenlerden dolayı cezaevinde bulunmaktadır'
3- Anayasamızda da yer alan "hür ve sansür edilemez basın" ilkesini gerçek anlamda hayata geçirmek için somut adımlar atmayı düşünüyor musunuz'

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.