CHP'li vekil Bakan Yıldırım'a hızlı treni sordu
CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, Ankara – İzmir arasını 3,5 saate düşürecek olan Ankara – İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesinin kaplumbağa hızıyla ilerlediğini ve bu gidişle 2017’de hizmete girmesinin mümkün olmadığını ileri sürdü. CHP'li vekil Bakan Yıldırım'a sordu
- Ege Postası
- 23.03.2016 - 12:49
- 2017’de tamamlanacağı belirtilen projenin 2. aşaması olan Afyon – Uşak kesimi ile 3. aşaması olan Uşak – Manisa – İzmir kesiminin ihaleleri bu yıl yapılacak.
- Konuyu soru önergesiyle TBMM’ye taşıyan CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, ikinci ve üçüncü etap ihalelerinin 2016’da yapılacağı projenin 2017’de tamamlanmasının mümkün olmadığını ileri sürdü.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle hazırlanan önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından, İzmir-Ankara arasında seyahat süresini 3,5 saate indirecek, 624 km uzunluğundaki İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesinin ilk etabı olan Ankara Polatlı-Afyonkarahisar arasındaki bölümünün altyapı sözleşmesi Haziran 2012’de imzalanmış ve 2017’de tamamlanacağı belirtilerek yapım çalışmalarına başlanmıştır. Ancak Afyon-İzmir etabının Afyonkarahisar - Eşme arası henüz yapım ihalesi hazırlık aşamasında, Eşme-Salihli, Salihli-Manisa arası ise proje sürecindedir. Sayın Bakan tarafından Ocak ayı içinde yapılan açıklamada bu etapların ihalelerinin bu yıl yapılacağı ifade edilmiştir. Öte yandan henüz projelendirme çalışmaları yapılan İzmir - İstanbul hızlı tren projesinin de 2020 yılına kadar tamamlanıp hizmete gireceği kamuoyuna açıklanmıştır.
Bu bağlamda;
- İzmir-Ankara arasını 3.5 saate indirecek olan Yüksek Hızlı Tren Hattı’yla ilgili çalışmalar hangi aşamadadı? 2017 yılında bitirilerek hizmete açılması planlanan projede bir gecikme yaşanacak mıdı?
- Ankara – İzmir arasını 3,5 saate düşürecek olan Ankara – İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesinin ikinci ve üçüncü etap ihalelerinin 2016’da yapılacağı göz önüne alındığında projenin 2017’de hizmete girmesi nasıl mümkün olacaktı?
- Halen yapımı devam eden İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesinin öngörülen toplam maliyeti ne kadardı? Proje için 2015 yılı sonu itibariyle toplam ne kadar harcama yapılmıştı? 2016 yılı için ayrılan ödenek ne kadardı?
- 2020 yılında tamamlanıp hizmete açılacağı belirtilen İzmir – İstanbul hızlı tren projesiyle ilgili çalışmalar ne durumdadı? İhale süreciyle ilgili öngörülen tarih nedi?
Yorum Yazın