Dolar 34,6414
%0.25
Euro 36,4648
%0.45
Altın 2.942,040
%0.82
Bist-100 9.611,00
%-0.51

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li vekiller 'Çeşme projesi'ne sert çıktı!

CHP'li vekiller 'Çeşme projesi'ne sert çıktı!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un İzmir’e yaptığı ‘Çeşme Planları’ ziyaretinin yankıları sürüyor. İzmir’in CHP’li milletvekilleri;  Bakan Ersoy’un İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Soyer’i bilgilendirme tavrını olumlu görse de, ‘Çeşme Planları’nın bir oldu bittiye getirildiğini düşünüyor. Vekiller sert eleştirilerde bulunurken projenin yerel iradenin de masada olduğu bir ortaklık çerçevesinde yapılması gerektiğini düşünüyor. Bakan Ersoy'un İzmir mesaisi sonrası yankılar sürüyor

  • Ege Postası
  • 10.03.2020 - 13:19

YUSUF TOMRUK/EGEPOSTASI - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un İzmir’de “Ege Turizm Merkez- Çeşme Projesi”nin değerlendirme mesaisi sonrası CHP’li milletvekillerinden sert tepki geldi. CHP’li vekiller İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e bilgilendirme yapılmasını olumlu bir gelişme olarak görerek yetersiz sayarken, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın da masada olması gerektiğini düşünüyor.

CHP’li Ednan Arslan “Bir oldu bittiye getirmeye çalışıyorlar” derken, konu hakkında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görevi nedeniyle herkesten önce ilk bilgileri alan Kamil Okyay Sındır su ve ulaşım eleştirisi yaparak “ÇED niyetleri yok” dedi.  Atila Sertel “Yerel olmadan Çeşme’de turizm olmaz” açıklamasında bulunurken, Tacettin Bayır “AKP iktidarı böyle adrese teslim işleri çok sever” dedi.

Bakan Ersoy dün İzmir'e gelmiş, iş dünyasıyla ve Başkan Soyer ile İzmir Ticaret Odası'nda buluşmuş. Toplantılara AK Partili vekiller tam kadro katılırken hiç bir CHP'li milletvekili çağrılmamıştı. 

‘SİZİN PROJENİZ HANGİSİ DİYE SORMUŞTUK, ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI’

Konu hakkında Egepostası’na özel açıklamalarda bulunan CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan: “Biz de tam olarak projenin detaylarını bilmiyoruz. Çünkü sayın bakan milletvekillerine böyle bir bilgilendirme yapmadı. Burada asıl olan ilçe belediyesidir. Büyükşehir Belediye Başkanımızın orada olması yerel yönetimler olarak değerlidir ama ilçe belediye başkanının da orada olması gerekiyor.  Söylenen ciddi şeyler var. Golf sahaları var. Bunlar için ciddi suya ihtiyaç var. Çeşme zaten su fakiri bir bölge. Bunların detaylarını iyice değerlendirmek lazım. Sivil toplum ayağının tamamının tek tek görüşünün alınması lazım. Bakan bir toplantı yapıyor ticaret odasında. Bu toplantıyı ticaret odası mı isted? Yoksa bakan kendi mi talep etti tam bilmiyoruz. Ticaret odasının talebi üzerine böyle bir toplantı yapıldığı söyleniyor. Ne olursa olsun Çeşme Planları için bütün paydaşların bir araya geldiği en ince ayrıntıya kadar her konunun görüşüldüğü  bir değerlendirme toplantısı yapmak lazım. Öteki türlü bir oldu bitti olur. Buna da biz izin vermeyiz. Yani ilçe belediye başkanı niye çağırılmıyor o toplantıya. Bu planların için uzun dönem öncesinden hazırlıklar yapıldığı bu işle ilgili çalışmaların gizli bir şekilde yürütüldüğü net bir şekilde ortaya çıkıyor. Sayın Bakan daha önce de bu konuyla ilgili korsan bir proje ortaya çıkmıştı. Sayın bakan o proje benim değil demişti. Biz de o zaman sayın bakan o proje sizin değilse demek sizin bir projeniz var, sizin projeniz hangisi diye sormuştuk. Onun da detayları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Bir oldu bittiye getirmeye çalışıyorlar. Biz buna izin vermeyiz. İlçe belediyesinden Büyükşehir belediyesine, var olan sivil toplum örgütleriyle milletvekilleriyle, valiliğimizle, bu konuda paydaş olan her kesimin ortak olduğu bir platformda bu işin enine boyuna konuşulup değerlendirilip karar verilmesi gerekiyor. Herkesin kendine göre çekincesi var. Bu çekinceler kıymetlidir. Bu iş bir kere yapılacak, bu planlama bir kere yapılacak. Yapılacak en adil ve doğru şekilde yapılmalıdır. Bunun içinde daha fazla diyaloğa ihtiyaç var” diye konuştu.

‘PEKİ SUYU NEREDEN BULACAKSINIZ’

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Kamil Okyay Sındır ise; "Sayın Bakan bundan yaklaşık 10 gün önce plan ve bütçe komisyonu üyelerine bir brifing verdi bakanlıkta. Bu brifing Türkiye’nin turizm stratejileri üzerineydi. Ama önemli bir kısmı Çeşme Projesi’ne ayırmıştı ve onu anlattı. Turizm stratejilerinin ilk ve ana unsuru olarak Çeşme Projesi’ni anlattı. İzmir milletvekili olarak bir ben vardım, bir AKP’den Yaşar Kırkpınar vardı. Şimdi ben orada sayın Bakan’a üç soru sordum yanıtını alamadım. Birincisi bu proje güzel hoş, kıyı kullanımını halka bırakacaksınız, çok büyük bir alan düzenlenecek. Otobanın altında kalan 6 bin hektar alana 20 golf sahası yapacaksınız. Bir sürü turizm tesisi, kültür yapıları, müzeler, oteller, futbol sahaları, yılın her zamanı spor kafilelerine hizmet verecek bir alan yapacaksınız. Peki suyu nereden bulacaksınız diye sordum. Bölgede bir su kıtlığı ve sorunu var. Çamlı Barajı’nı iptal ettiniz. Orada Efemçukuru altın madenciliği yapılabilsin diye DSİ programından bile çıkardı. Bu kadar su ihtiyacı olan turizm yatırımının suyunu nasıl karşılayacaksınız dedim. Biraz bir şeyler söyledi. Arıtma sistemlerinin gerekli suyun yüzde 50’sini karşılayacağını söyledi. Bana gerçekçi görünmedi. Öyle ciddi bir çalışma yapıldığı izlenimi vermedi. Ben öyle algıladım.

'ULAŞIMLA İLGİLİ HİÇ BİR ŞEY DÜŞÜNÜLMEMİŞ'

İkinci soru olarak Ulaşımı konusunu gündeme getirdim” diyen CHP’li Sındır “Çeşme yaz aylarında haftanın belli günlerinde gidişte ve dönüşte çok yoğun trafiği olan bir bölge. Yüz bin kişiyi istihdam edecek. En az bu rakamın 5-6 misli turisti orada barındıracak bir alanı planlıyorsunuz. ‘Ulaşımla ilgili bakanlık ya da Karayolları Bölge Müdürlüğü ile bölge belediyeleriyle bir koordinasyonunuz var mı’ diye sordum. Yanıt alamadım. Öyle bir şey yok. Ulaşımla ilgili hiçbir şey düşünülmemiş. Bakan yeterli diyor. Yılın 12 ayına dağıtacağız diyor. Bu kadar büyük bir alana böyle büyük bir yoğunluk getiriyorsunuz ama ulaşımı düşünmüyorsunuz. Bu çok büyük bir handikap.

‘ÇED NİYETLERİ FALAN YOK’

CHP’li Sındır “Üçüncüsü soru olarak da; ‘Büyükşehir ve ilçe belediyesi ile bir koordinasyonunuz var mı diye’ sordum. Çünkü bu kentin yerel iradesi belediyelerdedir. İlçe belediye başkanlıyla bir görüşmem oldu. Büyükşehir ile görüşmelerimiz devam ediyor dedi. Sonra ben Tunç Bey’i aradığımda ‘Hocam beni ne arayan ne de soran kimse yok. Bende senden duyuyorum. Size orada brifing veriyorlar, bize burada brifing mrifing vermiyorlar’ dedi. Bu durum basına da yansıdı. ÇED de sordum. ‘Bir ÇED çalışması öngörüyor musunuz'’ dedim.  Anladığım kadarıyla ÇED niyetleri falan yok. ÇED ilgili bir çalışma yapmayacaklar, bir zorunluluk getirmeyecekler. ‘ÇED gerekli değildir’ diyerek, turizm amaçlı bir alan, turizm koruma alanı diyerek geçip gidecekler. Şunu peşinen söyleyeyim, bu proje önemli diye düşünüyorum. Kesin bir karşı duruş söz konusu değil ama, sağlıklı adımları doğru atmak gerekiyor. İzmir’in geleceğini planyan ve programlayan Büyükşehir Beledeyesi’dir. İzmir’in hem imar hem de geleceği açısından stratejiyi Büyükşehir belirler. Şimdi siz hiçbir istişare içinde bile bulunmadan proje yapıyorsunuz ve tanıtıyorsunuz. Olmuş bitmiş bir proje neredeyse. Ama Büyükşehir’in haberi yok. Neyse ki geldiler İzmir’e lütfedip birilerini çağırdılar konuştular, görüştüler. Bunlar yaşanmasaydı belki bu ortaya çıkanlardan bile haberimiz olmayacaktı. Eğer maksat, ‘Biz Büyükşehir anlattık, söyledik’ demekse bunu yaptılar. Ama Büyükşehir Belediyesi ve yerel iradeye saygı duyarak. Yerelin kendi gelecek vizyonu ve stratejik planına uyum içinde olma durumunu göremiyorum. Yarımada’da hem çevresel etki anlamında hem ulaşım anlamında hem de bölgenin doğal varlıkları ve su kaynaklarıyla diğer kaynaklarının tüketimi konusunda büyük sorunları beraberinde bir getirebilecek bir durumla karşı karşıyayız. Yerelle koordinasyon içerisinden projeye kesinlikle hayır demeden, ama bütünüyle evet demeden sorunları ortaya koyarak, yerelin önceliğin bir karar mekanizması kurmak gerekiyor” diye konuştu.

YEREL OLMADAN ÇEŞME’DE TURİZM OLMAZ

Atila Sertel “İzmir’de turizmle ilgili bir karar verilecekse; O kararın içerisinden Çeşme Belediye Başkanı olmalı bir. Büyükşehir Belediye Başkanı olmalı iki. Onun dışında yereldeki yetkililerimizin kararı olmadan Çeşme’de turizm olmaz. Bu noktada iktidar halkın temsilcileri ve seçilenlerini dikkate olmak zorundadır” diye konuştu.

‘AKP İKTİDARI ADRESE TESLİM İŞLERİ ÇOK SEVER’

Tacettin Bayır ise ‘Öncelikle kentimize yapılacak bir yatırıma, kim yaparsa yapsın karşı çıkmayız Ancak böyle bir kararı vermek için önce kentin yerel yöneticilerine sormanız lazım. Çeşme belediye başkanı toplantıya davet edilmemiş. Büyükşehir Belediye başkanına ayrı bir toplantı düzenlenmiş. Bilgilendirmeden ziyade onların görüşü alınmaz m? AKP iktidarı böyle adrese teslim işleri çok sever. Kendi yandaşlarını iş güç sahibi yapma, kendilerine has plajlar oluşturma konusunda iyidirler. Orada kurtarılmış bir bölge mi yaratmak istiyorlar. Bir garip plan. Niye paydaş olarak Çeşme ve Büyükşehir Belediyesi’ni bu işin içine almadılar. Bu durum Çeşme’de seçilmiş belediye başkanını yok saymak, mevcut tek adamın muhalefeti yok saymasıyla örtüşüyor. Bunu doğru bulmuyoruz. Bu işin siyaseti olmaz bu planlamaları hep birlikte yapmalıyız. Ortak akılla yapmak lazım, ama işin içine biz girince rahatsız oluyorlar. Zaman her şeyin ilacı taşlar yerine otaracaktır diye düşünüyorum” dedi.
 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.