Dolar 34,6287
%-0.02
Euro 36,6607
%0.18
Altın 2.948,020
%0.38
Bist-100 9.642,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'nin emektar isimleriyle Torbalı sohbeti!

CHP'nin emektar isimleriyle Torbalı sohbeti!

Torbalı CHP’nin emektar iki ismi, eski belediye başkanı İsmail Uygur ve uzun yıllardır ilçe başkanlığı görevini yürüten Faruk Akpınar’la Torbalı’yı konuştuk. İkiliyle, seçimin neden kaybedildiğini, genel seçim sürecinde neler yapılacağını, hedeflerini, AK Partili belediye başkanı Adnan Yaşar Görmez’in 8 aylık performansını konuştuk.

  • Ege Postası
  • 02.12.2014 - 10:37
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - Geçtiğimiz hafta sonu İzmir’in en gelişen ilçeleri arasında olan Torbalı’daydım… Yerel seçimlerde CHP’nin kaybettiği 8 ilçe arasında olan Torbalı’da CHP’den 5 yıl ilçe başkanlığı, 10 yıl da belediye başkanlığı yapan İsmail Uygur ile 5 yıldır ilçe başkanlığı koltuğunda oturan Faruk Akpınar’ın konuğu oldum.

İzmir’de metropolde ilçe örgütlerinde bile olmayan çok  modern ve geniş yeni ilçe binasında bir araya geldik.

İlçe binasına girdiğiniz anda bir parti binasında olduğunuz havasını alıyorsunuz. Gittiğimde motivasyonu düşük bir ilçe örgütü bekliyordum... Karşılaştığım tabloda yarın seçim varmış gibi hazır kıta olan bir örgüt vardı.

Partinin  emektar ve en uyumlu ikilisiyle 2014-2015 Torbalı’yı konuştuk.


CHP’de 25 Aralık genelgesi örgütlere ulaştı. Milletvekilliği aday adaylığı için istifa düşünceniz var mı'

FARUK AKPINAR: Görevimin başındayım. İstifa etme düşüncem yok. Genel seçim süreci sonrasında gerçekleşecek olağan kongrede aday olmayı düşünmüyorum. Önemli olan koltuğu alttan gelen gençlere bırakabilmek. Koltuğa yapışık ömrümüzün sonuna kadar kalalım lüksümüz yok. En önemli unsur CHP’nin bayrağını daha yukarılarda dalgalandırmak. Olağanüstü bir durum olmazsa olağan kongreye kadar koltuktayım.

Yerel seçimlerde CHP adına kaybedilen ilçelerde parti içi hareketlilikler yaşandı. İstifalar, imza süreçleri ve olağanüstü kongreler. Torbalı’da böyle bir durum yaşanmadı. Nedir nedeni'

FARUK AKPINAR: Tabanda bizim belediye başkanlığını kaybetmemizle ilgili ilçe başkanlığına yönelik bir huzursuzluk olmadı. Kaybetmemizin sebebi belli. CHP’de adaylık başvuruları 7 ay önceden başladı. Her adaylık başvurusu yapana ‘adayımızsınız, çalışın’ dendi. Aday adayları çıktı dolaştı çalıştı. Adaylık açıklandıktan sonra aday olamayanlardan bazıları farklı partilere gitti ve CHP’ye zarar verdi.Bunun en iyi örneklerinden biri Torbalı’dır… 17 Aralık ve 25 Aralık süreci bizde rahatlık yarattı. Seçim aslında yerel seçim değil genel seçim havasında geçti. İktidar muhalefet yarışı oldu. Erdoğan hayranları kenetlendi. Onlar kenetlendi. Bizim içimizde aday olmayan şahıs (İbrahim Öz) DSP’ye gitti. 6 bin 400 oy aldı. Biz 30 bin oy aldık. İktidar partisi 31 bin oy aldı. Bin oyla seçim kaybettik. DSP’nin oylarının en az 5 bini CHP’nin oyları…

2015 seçimlerinde CHP Torbalı’da ne yapacak'

FARUK AKPINAR: Torbalı’da biz aslında ciddi yere geldik. Torbalı eski Torbalı değil. Sağ seçmenin çok olduğu bir ilçe aslında Torbalı...Genelde oylarımız yüzde 17’ydi 2000’li yılarlın başında. 2007’de AKP bizden 5 bin oy fazlaydı…2011 seçimlerinde bin 300 oya düşürdük farkı…Oylarımız kemikleşti. Yerel seçimde parti içi bölünme olmasaydı açık ara birinci partiydik. Genel seçimlerde bu ortaya çıkacak. Farklı partiye oy verenler bile pişman… Torbalı’da ilk defa CHP genel seçimde birinci parti olarak çıkacak.

İsmail Uygur aday olsaydı ne olurdu'

FARUK AKPINAR: AKP’nin anketinde bile İsmail Uygur yüzde 60 çıkıyordu. O aday olsaydı diğer adaylar zaten aday adayı değildi. İbrahim Öz bile meclis üyesi aday adayıydı. Yargıdan çıkan karar sonrası bir çok aday adayı çıktı. İsmail Başkan devam etseydi bu arkadaşlar meclis üyesiydi.İsmail Uygur’da üçüncü dönem belediye başkanıydı…

Torbalı Belediyesi’nin başında AK Partili Adnan Yaşar Görmez var. 8 aylık performansı nasıl'

FARUK AKPINAR: Torbalı’da bir icraat olması mümkün değil…Plan projeleri yoktu çünkü seçimi alacaklarına inanmıyorlardı. İsmail Uygur’un yaptığı projelerin bakımını dahi yapamayacaklar. 8 ay geçti hiçbir icraat yok. Parklardaki bahçelerdeki ağaçlar bile kurudu. Herkese iş vaat etmişler. Seçim sürecinde bir tek bunu yapmışlar…Böyle giderse belediye personelinin maaşını ödeyemeyecek duruma gelirler. Bahane üretme şansları da yok. Hem genel de hem yerelde iktidarlar. İlçede ciddi sorunlar var. Adım atmıyorlar. Şehir içindeki trafiği bile düzeltemeyecekler.

2015 sürecinde neler yapacaksınız'

FARUK AKPINAR: Partimizin politikalarını kapı kapı anlatıyoruz. Vatandaşla hep iç içeyiz. Çiftçi perişan.Köylü perişan…Yerelde hiçbir şey yapmıyorlar. Halk bunu gördü..Partimizin özellikle ekonomi politikalarını aktaracağız.Yerelde de boşa giden bir yılı anlatacağız.

Yeni İlçe Binası çok modern…CHP’de metropol ilçelerde bile böyle bir ilçe binası yok. Kaybedilen bir ilçe Torbalı…Motivasyon amaçlı mı bu geçiş'

FARUK AKPINAR: İki ay oldu buraya geçeli…Parti binamız belediye binasındaydı. Belediyeyi AKP kazandı. Partililerimizin huzursuz olmamaları için İsmail Ugur’la birlikte insanların daha rahat ulaşacağı bir yer arayışındaydık. Pazaryerinin karşısında bulduk. Tadilat yaptık. Bağımsız bir parti binası oldu. Elbirliğiyle içini döşedik. Bu büyüklükte bağımsız girişi olan 30 ilçe arasında başka bir ilçe binası yoktur.Girişten itibaren CHP’nin binasında olduğunuzun farkında oluyorsunuz

İsmail Uygur hep yanınızdaydı. Hala yanınızda…Bu uyum nereden geliyor'

FARUK AKPINAR: 5 yıldır ilçe başkanıyım. 5 yıldır İsmail Başkan’la hep birlikteydik. Her açılışı birlikte gittik. Bize hep bu uyum nereden kaynaklanıyor diye farklı ilçe başkanları da sordu. Biz CHP disiplinini bilen insanlarız. İsmail Uygur parti barajın altında kaldığında bile partiyi sırtlamış bir isimdir. Biz hiçbir zaman kavgacı belediye başkanı ilçe başkanı olmadık. Beraber karar verebilen, beraber yürüyebilen bir ikili olarak görev yaptık. Torbalı’da CHP’nin diri olmasının en önemli etkisi bunlar.

Torbalı örgütü milletvekilliği aday adaylarının belirlenmesinde hangi yöntemi savunuyor'

FARUK AKPINAR: Önseçim istiyoruz. Önseçim şekli fark etmez, önseçim yeter ki yapılsın. Biz partililerimize güveniyoruz. Partililer en doğru kararı sandığa yansıtacaklardır. Önseçim olursa kimse küsmez.Bizim istediğimiz dışarıdan ithal bir aday olmasın.


İlçe başkanı Faruk Akpınar'la sohbetimizin ardından söz ilçede 5,5 yıl ilçe başkanlığı 10 yılda belediye başkanlığı yapan İsmail Uygur'a geldi. Uygur uzun süren sessizliğini Ege Postası'na bozdu.

5 yıl ilçe başkanlığı ardından 10 yıl belediye başkanlığı...2015 genel seçimlerinde milletvekilliği düşünüyor musunuz'

İSMAİL UYGUR: Hayalini bile kurmadım. Milletvekilliği benim siyaset tarzımda değil. Hiçbir zaman düşünmedim

Önseçim yapılacağı konuşuluyor. Partinin emektar isimlerindensin…Aday belirleme noktasında senini düşüncen nedir'

İSMAİL UYGUR: Önseçimin olmasında fayda var. Delegeyle mi üyeyle mi, derseniz ben delegeyle olmasını düşünürüm. Delege de delege olduğunu bilsin. Delege seçilmekte bir hedef olsun.

İki dönem yerelde üstü üste iktidar olan CHP’de 2014’de Torbalı’da neden kaybetti'

İSMAİL UYGUR: 17 - 25 Aralık süreci örgütte rehavet yarattı. Örgüt çok iştahlı değildi. Parti içi sorunlarda yaşandı ve seçim kaybedildi. 7 ay önceden adaylık başvurusu alındı. Sonra sınırsız dendi. Anket yaptırıyoruz kim çıkarsa adayımız dediler. Ankette çıkan aday olmadı. O bendim. Ondan sonrasına da bakmadılar. İnsanların kafasında anket yapılacak hissi uyanınca aday adayları kamuoyuna açıldı. Benim aday olmam lazım dediler birbirlerini eleştirdiler. Aday belli olunca geri dönmek zor oldu ve bir kısım partili gitti.Başka partiye giden arkadaşlarımızın kopma noktası buydu.Bu arkadaşlarda seçimin kaybedilmesinde etkili oldu.
 
10 yıl belediye başkanlığının ardından koltuğu AK Partili Adnan Yaşar Görmez’e bıraktınız. Halefinizin 8 aylık performansını nasıl değerlendiriyorsunuz'

İSMAİL UYGUR: İlk bir yıl belediye başkanının kredisi vardır…Dur bakalım ne yapacak diye…Biz de bu krediyi vermek zorundayız ancak gördüğümüz kadarıyla 8 aylık periyoda bakarsak performans iyi değil. İyi gelişmeler olacağını göstermiyor. Torbalı’da yaşayan bir vatandaş olarak bu beni üzüyor. Başarılı olmalarını isterim.Başarısız bir belediyeye herkesi etkiler. Arkadaşlar başarılı olmamak için elinden geleni yapıyorlar. Hiçbir hazırlıkları yokmuş. Belediyeye geldiler. 8 ay boyunca yaptıkları tek şey dedikodu. Hep “belediyenin borcu var” diyorlar. Ben belediyeyi alacaklı bıraktım. 10 yıl önce belediyeyi aldığımda yıllık bütçesinin 3 katı borcu vardı. Ben hem bu borcu ödedim hem yatırım yaptım hem kasayı artıya geçirdim. Torbalı Belediyesi’nin mali yapısı en düzgün belediyelerdendir. İşçinin maaşı bir gün bile gecikmedi…Şimdi maaş ödemekte zorlanıyorlar. Yığarsan işçiyi böyle olur. Hizmet zaten yok. Sadece para toplayıp maaş ödemeye çalışıyorlar. Danışmanlar ilginç ilginç…Çok fazla para veriyorlar.


Mali yapının senin döneminde iyi olmasında muhasebeci olmanın faydası oldu herhalde…

İSMAİL UYGUR: Muhasebeciliğin faydasını gördüm tabiî ki sistemi ilk kurarken…Daha sonra sistem oturdu ve devam etti.

Dört kez görevden aldığınız eski Yazı İşleri Müdürü Osman Benzer’in açtığı dava nedeniyle 1 yıl 15 gün ceza almıştınız. Cezanın onanması nedeniyle parti sizi aday göstermemişti. Benzer hala belediyede… Benzer ile aranızdaki sorunun temelinde ne vardı'

İSMAİL UYGUR: Çok inceleme geçirdim hiçbir şey bulamadılar…Olma olasılığı da yoktu. Bu kadar incelemeden sonra bir suç icat ettiler. Memurun yerini değiştirmek. Şimdi Zabıta Müdürlüğü’nde…Başkan yardımcısı olmayı bekliyordu olmadı. Belediye başkanıyla birbirlerini yiyorlar gibi…Yesinler afiyet olsun. Bu adamla ilgili anıyı anlatayım neden yazı işlerini vermedik anlayın. 2004’te göreve başladığımda eski makbuz defterleri vardı. Belediyede o defterler vardı. 8 tahsildar koltuk altlarında defterlerle dolaşıyordu. Gelir kaynağı elle makbuz keserek yapılıyordu düşünün…Bu mümkün değildi. Denetleme şansın yoktu. Bunu gördük. Teknoloji çağındayız. Çocuklarım bile bilgisayar kullanıyordu. Birim amirleriyle toplantı yaptım. Bilgisayarlı vezne kuralım dedim. Hazırlık yapın dedim. Ertesi hafta toplandık sordum, bakanlar kurulu kararı lazım dedi bana... İyi yazın dedim. Bize de sıra gelir bir karar veriler dedim. Bir ilçe belediyesinin vezneye geçmesi için bakanlar kurulu kararı gerekiyormuş bunu bana söyledi. Personel amir bürokrat niye var. Soracağız danışacağız. Bir süre geçti vezneyi sordum. Bakanlar kurulu kararı gerekmeyebilir içişlerinden halledebiliriz dedi. İyi dedik. O zamanlarda İçişleri Bakanlığı bizi çağırdı bir seminere. Ara verildi. Seminer veren müfettişle aynı masada oturuyorduk “Vezne kurma işi ne zormuş. Bakanlar Kurulu kararı lazımmış” dedim. Bana “Yeni seçildin herhalde…Bilgisayar al bir tane…Encümen kararı al, makbuz bastır kesmeye başla” dedi. Döndük geri  vezneyi sordum “bana hala bakanlar kurulu, içişleri ” diyor. Anlattım iki gün içinde vezneyi kurun dedim bir gün sonra kuruldu. Böyle bir adamla çalışabilir misin'

Belediye başkanlığı yoğun bir tempodaydı. 8 aydır günlük hayat nasıl geçiyor'

İSMAİL UYGUR: Muhasebe bürom devam ediyor. Büroda vatandaşlarla bir araya geliyoruz. Bir bakıyorsun kahveye dönüyor büro…Günümün tamamı orada geçmiyor. İlçede de dolaşıyorum.Partiye de geliyorum. Parti benim 10 yıl belediye başkanlığı olmaması sağladı. Büyük bir gurur onur…Hizmet ettik ama ömrümüzün sonuna kadar partime hizmet etmeliyim. İlçe binasında çaycılık yap deseler yapacağız.Yapmak zorundayız.

Uzun yıllar ilçe başkanlığı da yaptın…Kaybedilen bir ile Torbalı…Motivasyonda düşüş olmuş olabilir. Kırgınlıklarda var. Örgüt 2015 sürecinde nasıl çalışacak'

İSMAİL UYGUR: İki yönlü çalışacağız. Hem yereli hem geneli konuşacağız. Parti politikalarını anlatacağız. Seçim bildirgesini en ücra köşeye kadar anlatacağız.Yerel anlamda da siyaset yapacağız. Bunu daha fazla yapacağız hatta…10 yıllık dönemde yerelde birinci oluyorduk genelde ikinci oluyorduk.Seçim kaybı örgüte ağır geldi.Şimdi örgüt çok bilenik. Herkes seçim kaybından çok pişman. Rehavet olmayacak. Önümüze bakacağız. Yerel seçimde biraz buruk duran hatta oy vermemiş olanları toparlayacağız. Onlar partilimiz biz hep birlikte güçlüyüz. Geçmiş dönemlere göre çok daha aktif olacağız. Birinci parti çıkacağımızdan eminim.

10 yıla baktığınızda keşkeniz var m? En önemli icraatınız ne'

İSMAİL UYGUR: Bazı şeyler yaptıkça öğreniliyor. Şimdiki aklım olsa daha da güzel olurdu. 10 yılda 50 birim iş yaptıysam bu 70-60 olurdu. Bizde yaptıkça öğrendik. En önemli yaptığımız iş ilçede kamu bilincini oluşturduk. İnsanlar şehre sahip çıktı. Kentleşme açısından önemli mesafe kat ettik. Nüfus 38 binden 150 bine geldi. Bu kadar büyük artışı kaldırabildi bu ilçe…
 
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.