CHP'nin mülteci raporu hükümetin önünde
CHP’nin Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu’nun hazırladığı raporu mülteci sorunlarından sorumlu Başbakan Yardımcısı Kaynak da istetmiş.
- Ege Postası
- 04.07.2016 - 10:28
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın koordinasyonunda oluşturulan ve yaklaşık 9 aylık çalışmanın sonucunda kapsamlı bir rapor ortaya koyan Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu’nun Mülteci Raporu’nu incelemek üzere mülteci sorunlarından sorumlu Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak tarafından CHP’den talep edildiği ortaya çıktı.
Ağbaba, raporlarını talep eden Kaynak’a gönderildiğini, Başbakan Binali Yıldırım ve Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay’a da ileteceklerini açıkladı.
Ağbaba başkanlığında, Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Selina Doğan, Mustafa Balbay, Özcan Purçu, Nurettin Demir, Muharrem Erkek ve Elif Doğan Türkmen’den oluşan Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu’nun hazırladığı 160 sayfalık kapsamlı mülteci raporu konusunda Ağbaba, Milliyet’e şunları söyledi:
‘En büyük kriz’
“9 aylık çalışmamızın ardından hazırladığımız raporu mültecilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’a ilettik. Başbakan Binali Yıldırım’a ve bir süre önce Başbakanlık Müsteşarlığı’na atanan eski afad Başkanı Fuat Oktay’a da göndereceğiz. Bu raporu İngilizce ve Arapça’ya çevirerek hem BM’ye hem de AB ülkelerine göndereceğiz. CHP’nin mülteci konusuna bakış açısını ve çözüm önerilerini tüm dünyayla paylaşacağız. Bu raporu, BM Genel Sekreteri dahil uluslararası kurumların üst düzey temsilcilerine, bu konuyla ilgili çalışan ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarına göndereceğiz. Ayrıca Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin CHP’nin görüşünü öğrenebilmesi amacıyla da raporumuzu Arapça’ya çevireceğiz. Bu konuyu yeniden TBMM gündemine getirerek hükümetin dikkatini çekeceğiz. Bu iş, Türkiye’nin önümüzdeki günlerdeki en önemli sorunlarından biri olacağı benziyor. Bu mesele Avrupa’nın, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra karşılaştığı en büyük kriz.”
Bakanlık önerisi
Raporun öneriler bölümünde şu görüşler yer alıyor:
- Sığınmacı ve mülteciler konusu, dini referanslar ve geçici çözümler ekseninde değil; hak temelli ve kalıcı çözümleri arayan bir anlayışla ele alınmalıdır. Mültecilere yapılan yardımlar bir lütuf gibi sunulmamalıdır.
- Mültecilerin yaşam koşullarını iyileştirmeye yönelik politikalar geliştirmek yerine insanlık onuru üzerinden pazarlık yapan, mültecileri kullanarak iktidar alanını genişletmeye çalışan ve ülkemizdeki mülteci nüfusunu iç ve dış politikada bir tehdit ve şantaj aracı olarak kullanan AKP’nin politikaları kabul edilemez ve değiştirilmelidir.
- Göç ve Entegrasyon Bakanlığı kurularak mülteci ve sığınmacıların toplumsal yaşama uyumunu sağlamak üzere makro politikalar geliştirilmeli ve uygulanmalıdır. Ülkemizdeki göç olgusunun ulaştığı hacim Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve AFAD’ın kapasitesini aşmaktadır.
- Türkiye, 1951 tarihli Cenevre Sözleşmesi’ne koyduğu coğrafi çekinceyi kaldırmalıdır. Ülkemizdeki mülteciler hukuken de mülteci statüsünde olmalı ve uluslararası hukukun mültecilere verdiği bütün haklara sahip olmalıdırlar.
- Komşu ülkelerin yıkımına neden olan mevcut dış politika anlayışı 180 derece değişmelidir. Milliyet / Meriç Tafolar
Yorum Yazın