CHP’li Aydın’dan iktidara ‘komisyon’ tepkisi: Bugüne kadar komisyon kurdunuz da ne oldu?
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Murat Aydın, İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını, henüz 6 yaşındayken onu 29 yaşındaki bir tarikat mensubu ile imam nikâhlıya evlendirip sistematik cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin komisyon kurulmasına tepki gösterdi. Benzer konularda bugüne kadar 9 komisyon kurulduğunu hatırlatan Aydın, komisyonların işlevsiz olduğunu ifade etti ve “Komisyonların yaptığı çalışmalarda ortaya çıkan bulguların neler olduğunu, siyasi iktidarın bu raporların gereğini yerine getirip getirmediğine de bakmalıyız” dedi ve sadece bunu araştırmak için yeni bir komisyon kurulması gerektiğini belirtti.
- Ege Postası
- 06.01.2023 - 12:31
EGEPOSTASI- Türkiye, geçtiğimiz aylarda H.K.G. isimli kadının 6 yaşındayken gelinlik giydirilerek evlendirilmesi ve yıllar boyunca sistematik olarak cinsel istismara maruz kalması skandalıyla sarsılmıştı.
İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı henüz 6 yaşındayken onu 29 yaşındaki bir tarikat mensubu ile imam nikâhlıya evlendirdiğinin ortaya çıkması, ülke genelinde büyük tepkiyle karşılanırken tepkiler karşısında hükümet de harekete geçmek zorunda kalmıştı.
Konuya ilişkin atılan adımlardan biri de konunun araştırılması için komisyon kurulması oldu.
Komisyon kurulması ve konu hakkında çalışma yapması kararı, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanırken İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Murat Aydın’dan tepki geldi.
Benzer konuların araştırılması için bugüne kadar 9 komisyon kurulduğuna dikkat çeken Aydın, komisyonların gerekli işlevleri yerine getiremediğini belirtti.
Aydın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında şunları söyledi;
“Dokuzunca kez Araştırma Komisyonu
03.01.2022 tarihinde “Altı Yaşındaki Bir Kız Çocuğunun Evlilik Adı Altında Cinsel İstismara Maruz Bırakılması Olayının Araştırılarak Benzer Olayların Yaşanmaması ve Her Türlü Çocuk İstismarının Önlenmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu” kuruldu.
Elbette çocuk istismarının önlenmesi için alınması gereken tedbirlerin neler olduğunun TBMM tarafından kurulan bir Araştırma Komisyonu tarafından araştırılması önemli bir gelişme. Ancak yapılan işlemin “komisyona havale” olup olmadığını sorgulamak gerekir. Sorunun kaynağını ve çözüm önerilerini belirlemenin önemli olduğu kadar bu komisyonların yaptığı çalışmalarda ortaya çıkan bulguların neler olduğunu, siyasi iktidarın bu raporların gereğini yerine getirip getirmediğine de bakmalıyız. Zira geçmişte yapılan işlemler bugün oluşturulan Araştırma Komisyonu’na yönelik beklentilerimizi azaltıyor.
Son 19 yılda çocukların sorunlarının, eğitim eksikliklerinin neler olduğuna, maruz kaldıkların cinsel ve fiziksel şiddetin önlenmesi için yapılması gerekenlerin neler olduğuna dair SEKİZ ayrı komisyon kuruldu. Şimdi kurulan komisyon aynı sorunlara cevap arayan DOKUZUNCU komisyon oldu.
Çocuklarla ilgili olarak kurulan araştırma komisyonları nelerdi hatırlayalım:
26.10.2004 tarihinde “Çocukları Sokağa Düşüren Nedenlerle Sokak Çocuklarının Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”
11.10.2005 “Töre ve Namus Cinayetleri ile Kadınlara ve Çocuklara Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”
14.02.2006 tarihinde “Çocuklarda ve Gençlerde Artan Şiddet Eğilimi ile Okullarda Meydana Gelen Olayların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”
16.02.2010 tarihinde “Kayıp Çocuklar Başta Olmak Üzere Çocukların Mağdur Olduğu Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”
06.03.2012 tarihinde “Üstün Yetenekli Çocukların Keşfi, Eğitimleriyle İlgili Sorunların Tespiti ve Ülkemizin Gelişimine Katkı Sağlayacak Etkin İstihdamlarının Sağlanması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”
24.03.2016 tarihinde “Başta Cinsel İstismar Olmak Üzere Çocuklara Yönelik Her Türlü İstismar Olaylarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”
01.12.2016 tarihinde; “Adana'nın Aladağ İlçesinde Kız Öğrenci Yurdunda Meydana Gelen Elim Yangın Vakasının Araştırılması ve Benzer Acıların Bir Kez Daha Yaşanmaması ve Kamusal Eğitim ve Barınma Haklarının Tüm Öğrencilerimiz İçin Güvence Altına Alınıp Yaygınlaştırılması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”
17.07.2019 tarihinde “Rabia Naz Vatan Başta Olmak Üzere Şüpheli Çocuk Ölümlerinin Araştırılması ve Bu Konuda Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”
Bütün bu komisyonlar çocukların sorunlarını, maruz kaldıkları şiddeti, istismarı, eğitim eksikliğini araştırdı. Günler, aylar süren çalışmalar yaptı. Uzun raporlar yazdı ve hepimizin vergilerinden oluşan kamu kaynağını harcadı. Peki ne oldu? Tüm bu çalışmalardan somut olarak hangi sonuçlar elde edildi? Bu soruların cevabını bilmiyoruz.
Belki de “Meclis araştırma komisyonları tarafından yapılan çalışmalardan elde edilen bulgular ışığında somut olarak hangi önlemlerin alındığına, yasal ve idari olarak neler yapıldığına dair meclis araştırma komisyonu kurulması” önergesi vermenin zamanı geldi.”
Yorum Yazın