CHP’li Sındır, Kiraz üreticileriyle buluştu
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Kemalpaşa Ören’de kiraz üreticileriyle buluştu. Üreticilerin sorunlarını ve taleplerini dinledi. Sındır, “İhracatçı kiraz alıcıları tarafından kendiliğinden oluşan kartel tarzı piyasa koşullarında belirlenen maliyetinin dahi altında düşük alım fiyatları karşısında, devlet denetiminden uzak ve piyasa rekabet koşullarının baskılanmasına maruz bırakılan kiraz üreticimiz, sahipsiz, çaresiz ve korumasız bir duruma terk edilmiştir” dedi.
- Ege Postası
- 24.05.2018 - 12:28
Kemalpaşa Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından düzenlenen toplantıya Sındır’ın yanı sıra, CHP Milletvekili adayı Bedri Serter, Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, CHP Kemalpaşa İlçe Başkanı Mehmet Ayçil ve CHP İl Yöneticisi Hasan Ali Oray da katıldı.
“İHRACAT KİRAZININ FİYATI 22 TL’DEN 8 TL’YE DÜŞTÜ”
Kemalpaşa’da 10 bine yakın ailenin geçim kaynağının kiraz olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Sındır, “İhracat kartellerinin belirledikleri ve devlet denetiminden uzak fiyatlandırma karşısında üreticimiz, maliyetinin altında kiraz alım fiyatlarıyla ezilmekte. İhracat kirazının fiyatı 22 TL’den hızlı bir düşüş ile 8 TL’ye ve hatta maliyetinin dahi altına geriledi ve üretici çaresiz bir duruma terk edildi. Devlet buna acilen müdahale etmeli. Kemalpaşa Kirazı ve üreticisi bir avuç tüccarın insafına mahkum edilemez” dedi.
“REKABET KURULUNU GÖREVE ÇAĞIRIYORUM!”
Kiraz alım firmalarının yüksek kazanç elde etmesine karşın, çiftçiden kirazın beklentilerin çok altında bir fiyata aldığını söyleyen Sındır, “Rekabet Kurulu ne iş yapa? Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasalarını İzleme ve Değerlendirme Kurulu nered? Kurulduğu günden bugüne hangi faaliyetlerde bulunmuş', hangi ürünler için piyasaları izleme ve değerlendirme yapıyo? Merak ediyorum hangi konularda gerekli müdahalelerde bulunarak tedbirler alınıyo? Üreticimiz perişan, görülmüyor m? İhracat kartelleri üreticiye karşı ağız birliği yapıyor ve alımı yavaşlatıp piyasayı her geçen gün daha da düşürmeye çalışıyor. Kartellerin, tüccarların ağız birliği yaparak üreticiye maliyetinin dahi altında fiyat vermesi serbest piyasada rekabet koşullarının ortadan kalkmasıdır ve yasal olarak suçtur. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı sayın Fakıbaba ile görüşeceğim ve ayrıca Başbakanlık’a Rekabet Kurulu hk soru önergesi vereceğim” dedi.
“ÜRETİCİNİN ÖRGÜTLÜ BİR YAPIDA GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKİYOR”
Kooperatifleşmenin önemine değinerek sözlerini sonlandıran Sındır şöyle konuştu; “Bugün kiraz sektörünün tüccara, ihracat kartellerine teslim olan bir üretim sistemi var. Yani kooperatifleşmenin ve kooperatiflerin desteklenmesi, ayakta durması ve üreticinin örgütlü bir yapıda güçlendirilmesi gerekiyor. Çiftçimiz ürününü yok pahasına veya zararına değil, kar elde edebileceği bir düzeyde elinden çıkartılabilmesi için kooperatifleşmek çok önemli. Kemalpaşa Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kurulması kiraz üreticilerimiz için kıymetli bir adım. Çünkü bu yolla ürettiğiniz ürünü pazara istediğiniz fiyattan satabilirsiniz. Ürününüzün katma değerini artıracak kurutma gibi tesisler kurarak, soğuk hava depoları kurarak ürününüzü saklayabilir ve piyasada fiyat belirleyebilen bir konumda olabilirsiniz. Kooperatif başkanımızdan ve üyelerimizden ihtiyaçlarının neler olduğunu öğrendik, takipçisi olacağız.”
Yorum Yazın