CHP’li Tezcan Meclis’e seslendi: Kanun değişikliğine ihtiyaç var
CHP’li avukat milletvekilleri İzmir Adliyesi C kapısı önünde basın açıklaması yaparak HSK'nin deprem sonrasında önlem olarak 15 gün düşük performanslı çalışma sistemine geçmesini eleştirdi. Açıklamayı yapan CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, adliye binasının ve çevresindeki avukat bürolarının büyük hasar gördüğünü ve çalışanların işlerini yürütmekten korktuğunu söyledi. Tezcan, “TBMM’nin hızla bu süreçte yaraların sarılması noktasında, adalet sisteminin de sağlıklı yürüyebilmesi için adliyede, hukukta işleyen sürelerin durdurulması noktasında kanun değişikliğine ihtiyaç var" dedi.
- Ege Postası
- 02.11.2020 - 13:42
TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’de 30 Ekim Cuma günü meydana gelen 6.9 şiddetindeki depremde birçok ilçede hasarlar meydana geldi. Ancak depremin en yıkıcı olduğu alan Bayraklı oldu. İlçede 5 bina yıkılırken 19 bina ağır hasar aldı. 50’ye yakın bina ise orta dereceli hasar aldı. Binlerce vatandaş evsiz kalırken birçok vatandaş da binalarındaki risk nedeniyle çadırlarda kalmak zorunda.
Depremde Bayraklı’daki evlerin yanında iş yerleri de zarar gördü. Arar gören alanlardan biri ise İzmir Adliyesi Ana Hizmet Binası oldu. Binanın dışında gözle görülür bir hasar meydana gelmezken binanın içerisinde büyük hasarlar meydana geldi. Meydana gelen hasarın ardından Hakimler ve Savcılar Kurulu adliyelerde 15 gün süreyle düşük performanslı çalışılmasına karar verdi.
CHP’li avukat milletvekilleri İzmir Adliyesi C Kapısı önünde İzmir Adliyesinin deprem sonrasındaki durumu ve avukatların yaşadığı sıkıntılara ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya CHP İzmir İl Başkanı Avukat Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erden Kılıç, CHP Aydın Milletvekili Avukat Bülent Tezcan ve partinin birçok hukukçu milletvekili katıldı.
Grup adına basın açıklamasını yapan CHP Aydın Milletvekili Avukat Bülent Tezcan, adliye binasının ve çevresinin gördüğü zarar sonrasında çalışanların psikolojik bir baskı altında olduğunu ve korktuğunu, bu nedenle adli süreçlerdeki 15 günlük düşük performanslı çalışmanın sorunları çözmede yeterli olmadığını ifade etti.
“KARARLA ÖNLENEMEYECEK SÜREÇLER VARDIR”
Konuşmasına, depremin yaralarının sarılması için herkesin canla başla çalıştığını ve bu zamanların birlik olma zamanları olduğunu belirterek başlayan Tezcan, yaşanan felakete rağmen hayatın devam ettiğini söyledi. Biliyorsunuz İzmir’de çok acı bir depremle karşılaştık ve bütün Türkiye’nin yüreği İzmir ile çarpıyor. Tezcan, “Bir yandan da hayat devam ediyor. Bugün pazartesi, mesai başladı. Bu depremin bir başka önemli özelliği İzmir’de adliye binasının ve adliye çevresinde hukuk görevi yapan avukat meslektaşlarımızın adalet hizmeti dağıtan bir kampüsün çok büyük ölçüde depremin etkisi altında kalmış olması. Adliye binası bir bölümüyle etkisi altında kaldı ama esas olarak adliye çevresindeki binalar, avukat bürolarının olduğu binalar. Bu da meslektaşlarımızın, adliye personelinin, hakim, savcı, katip ve mübaşirlerin ve adalet hizmeti alacak vatandaşların bu konuda her şeyden önce psikolojik travma altında olduğunu gösteriyor. Olumsuz bir durumla karşı karşıyayız. Kuşkusuz Adalet Bakanlığı, idari makamlar ve adliyenin diğer görevlileri çeşitli çalışmalar yapacaklardır. Biz de bugün hukukçu milletvekilleri olarak özellikle vatandaşlardan gelen rahatsızlıklar doğrultusunda bazı görüşmeler yaptık. Öncelikle Baro Başkanı ile görüşüp bilgi aldık. Ardından başsavcı ile görüşerek süreç ile ilgili bilgi aldık. Önemli olan şudur; adalet hizmetinde her şeye rağmen devam eden ve kararla önlenemeyecek işleyecek süreçler vardır. Bununla ilgili hızlı ve ciddi kararlar alınmalı” dedi.
“MESELENİN 15 GÜN DÜŞÜK PERFORMASLI ÇALIŞMAYLA ÇÖZÜLMESİ ZOR”
Hakimler Savcılar Kurulu 15 günlük bir sürede işlerin düşük performanslı devam etmesi konusunda yaptığı düzenlemelerin sorunları çözmede yeterli olmadığını söyleyen Tezcan, “Sorunu çözecek özellikle adalette sürelerin işlemesini durduracak kararların idari bir kararla alınmasının yasal olarak mümkün olmadığını biliyoruz. Daha önce Covid-19 sürecinde bunun bir örneğini yaşadık. Adli işlemlerle ilgili sürelerin durdurulmasını hızlıca kanun değişikliğiyle yapmıştık. Yaptığımız görüşmeler sonucu öğrendik ki, avukatlar bürolarına giremiyorlar, dosyalar bürolarda, UYAP kullanımında sıkıntı yaşıyorlar. Adliye personeli binada çalışabilme konusunda ciddi endişe içinde. İş ve işlemlerin hem fiziki olarak yapılabilmesi çok zor hem de psikolojik olarak buna hazırlanmada adalet hizmetini yürüten kadroların, iddia, savunma ve yargılama makamlarının bu konuda tam bir moralle sürece sahip çıkabilmeleri çok zor. O yüzden meselenin idari önlemle çözülebilmesi 15 günlük düşük performanslı çalışma yöntemleriyle çözülebilmesi mümkün görünmüyor. Sayın Baro Başkanıyla da görüştük. Daha önce benzer talepte bulunmuşlar. TBMM’nin hızla bu süreçte yaraların sarılması noktasında, adalet sisteminin de sağlıklı yürüyebilmesi için adliyede, hukukta işleyen sürelerin durdurulması noktasında kanun değişikliğine ihtiyaç var. Biz CHP Grubu olarak, TBMM’de başta iktidar partisi olmak üzere tüm siyasi parti gruplarına bu konuda bir çalışma yapmayı teklif ediyoruz. Bu hafta parlamentodaki meclis grupları bir mutabakata varırsa, bu hafta içinde hızlı yapabiliriz. İzmir için bu özel durumda bunun yapılması gerekmektedir. Biz hazırız. Bir taraftan depremin acısını yaşarken bir taraftan da soruşturmaların da hızla devam etmesi gerekiyor. Soruşturmalarda delillerin kaybolmaması ve sağlıklı toplanması dosya selameti açısından çok önemlidir. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, soruşturmaların da hızla devam etmesi, delillerin kaybolmaması noktasında, bilirkişi raporlarının erken oluşturulması çok büyük önem taşıyor. Bu konuda soruşturma ve iddia makamlarının dikkatli ve sağlıklı çalışması, yargılama sürecinin temelini teşkil edecektir. Buna ilaveten bürolarına giremeyen, işleri aksamaya uğrayan avukatların da desteğe ihtiyacı var. Zarar gören avukatların özellikle bu süreçte desteklenmesinde yarar olduğu söyleniyor, bizce de bu şekilde hareket edilmeli” diye konuştu.
Yorum Yazın