Dolar 34,2575
%0.05
Euro 37,6179
%0.05
Altın 2.880,110
%-1.01
Bist-100 9.045,00
%0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çağlayan: İngiltere Türk işadamlarına Mayıs'ta yeni vize uygulaması başlatıyor

Çağlayan: İngiltere Türk işadamlarına Mayıs'ta yeni vize uygulaması başlatıyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İngiltere'nin vize konusunda yeni bir uygulama başlattığını belirterek, “Ancak nihai talebimiz Türkiye’ye yepılan vize ayıbına biran evvel son verilmesidir.” diye konuştu.Resmi temaslarda bulunmak için...

  • Ege Postası
  • 22.04.2013 - 20:52
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İngiltere'nin vize konusunda yeni bir uygulama başlattığını belirterek, “Ancak nihai talebimiz Türkiye’ye yepılan vize ayıbına biran evvel son verilmesidir.” diye konuştu.

Resmi temaslarda bulunmak için İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Bakan Çağlayan, Türkiye ile İngiltere arasında dördüncüsü yapılan “Ortak Ekonomi ve Ticaret Komitesi (JETCO)” toplantısı çerçevesinde İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green ile bir araya geldi. İki bakan görüşmenin ardından basın açıklaması yaparak JETCO toplantısının ortak protokolünü imzaladı.

İngiltere’nin vize konusunda Türk işadamlarına yönelik yeni bir uygulamayı başlattığını aktaran Çağlayan, “İngiliz devleti yeni bir uygulamaya başlıyor vize konusunda. 'Business bridge' ismini verdikleri bir iş köprüsü sistemi oluşturuluyor ve bu sistem Mayıs ayında uygulamaya geçecek. Uygulama her iki ülkeden de karşılıklı olarak 500 şirketle başlayacak. Son derece basit bilgiler içeren bir tek kağıdın verilmesiyle beraber vize süreci işleme konulacak ve son derece basit bir uygulama yapılacak.” dedi.

Bununla birlikte İngiltere’den nihai taleplerinin vizenin kolaylaştırılması değil, Türkiye’ye yapılan vize ayıbına son verilmesi olduğunu vurgulayan Çağlayan, “Aynen Türkiye'nin İngiliz iş adamlarına veya AB'nin diğer üyelerinin iş adamlarına uyguladığı gibi, sınırda, hatta üç ay kalınabilecek şekilde verilen vize imkanının Türk iş dünyasına, sanatçısına, gazetecisine, akademisyenine verilmesidir.” diye konuştu.

Bakan Çağlayan, Lord Green ile toplantılarının oldukça verimli geçtiğini söyleyerek, “Bakan gelirken baharı getirdiğimizi söyledi. Biz ekonomik anlamda Avrupa'nın içinde bulunduğu bu kriz ortamında hiç kışı yaşamadık, hep ekonomik anlamda baharı ve yazı yaşadık.” şeklinde konuştu.

İngiltere’nin birçok konuda Türkiye’nin yanında olduğunu ve Türkiye’yi en fazla destekleyen konumda olduğunu vurgulayan Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Bakanla vize konusunda, malların serbest dolaşımı konusunda, AB'nin üyelik müzakereleri yapmış olduğu ülkelere Türkiye'nin masaya davet edilmemiş olmasından duyduğumuz rahatsızlık konusunda ve bilhassa serbest ticaret anlaşmalarında Türkiye ile parallel çalışmayı başlatmamasından dolayı AB'nin Türkiye'ye karşı iki yüzlü davranışını çok net şekilde ifade ettim.”

Çağlayan, İngiliz Bakanın toplantıda kendisine, AB'nin ABD ile yapacağı serbest ticaret anlaşması müzakerelerine, Türkiye'nin de paralel bir şekilde başlaması konusunda ülkesinin çok güçlü bir şekilde destek vereceğini söylediğini de ifade etti.

Toplantıda, ‘üçüncü ülkelerde Türk ve İngiliz işadamlarının birlikte iş yapması’ konusunun gündeme geldiğini söyleyen Çağlayan, “Sayın Bakan Irak’taki Türk müteahhitlik sektörünün gücünü yerinde gördüğünü, Libya’daki Türk müteahhitlik sektörünün gücünü bildiğini kendileri ifade ettiler. Bu konuda biz gerek Türkiye gerekse üçüncü ülkelerde her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu söyledik.” dedi.

Nükleer enerji konusunun da görüşmede ele aldıklarını kaydeden Ekonomi Bakanı, “Nükleer enerjinin finansmanında, mühendislik hizmetlerinde, atık üretimi konularında İngiliz firmalarının yatırım taleplerini ifade ettiler. Biz de memnuniyetle bunun olabileceğini söyledik.” dedi.

Bakan Çağlayan görüşmede ayrıca, Lord Green’den İzmir’in EXPO 2020 ve İstanbul’un 2020 Olimpiyatları için destek istediğini de sözlerine ekledi.

Lord Green ise burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin İngiltere için büyük önem arzettiğine vurgu yaparak, “Bizim için Türkiye kadar stratejik önceliği olan başka bir ülke yok.” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.