Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çağrı merkezi sektörü 'Ulusal Meslek Standartları'na kavuştu

Çağrı merkezi sektörü 'Ulusal Meslek Standartları'na kavuştu

Çağrı merkezlerinde istihdam edilen ‘müşteri temsilcisi’ ve ‘takım lideri’ mesleklerine ilişkin ‘Ulusal Meslek Standartları’ yayınlandı. Bu sayede Ulusal Mesleki Yeterlilik Belgeleri’ne sahip nitelikli işgücü istihdamının yaygınlaştırılması...

  • Ege Postası
  • 26.06.2013 - 12:20
Çağrı merkezlerinde istihdam edilen ‘müşteri temsilcisi’ ve ‘takım lideri’ mesleklerine ilişkin ‘Ulusal Meslek Standartları’ yayınlandı. Bu sayede Ulusal Mesleki Yeterlilik Belgeleri’ne sahip nitelikli işgücü istihdamının yaygınlaştırılması ile kaliteli hizmet sunulması desteklenecek. Ek olarak, işverenler mesleki belgeye sahip işgörenleri istihdam etmeleri durumunda çeşitli teşviklerden yararlanabilecek. Önümüzdeki 5 yıl içinde 100 bin kişinin daha istihdam edilmesi beklenen sektör, 9 üniversitede bulunan Çağrı Merkezi Hizmetleri Ön Lisans Programı ile de artık daha profesyonel bir yapıya kavuşuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile Çağrı Merkezleri Derneği’nin birlikte çağrı merkezi sektöründeki müşteri temsilcisi ve takım lideri meslekleri için Ulusal Meslek Standartları belirlendi. Sektörün önünü açacak standartlar geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayınlandı. Çağrı Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, Ulusal Meslek Standartları’nın hem çalışanlar hem de işverenler açısından çok faydalı sonuçlar doğuracağını belirtti.

Tarakçı, AB ülkelerinde ve ülkemizde pek çok sektörde hayata geçen meslek standartlarının uluslararası geçerliliği olacak şekilde belirlenmesinin hem çalışanlar hem de işverenler açısından oldukça faydalı sonuçlar doğuracağını belirtti. Söz konusu standartların gençlerin çağrı merkezi işini meslek olarak algılamasına ve işverenlerin daha uygun eleman seçimi konularına çok önemli katkıları olacağına inandıklarını ifade eden Tarakçı, bu sayede, sektöre nitelikli ve sertifikalı çalışanlar kazandırmanın hedeflendiği dile getirdi.

ULUSAL MESLEK STANDARTLARI İŞVERENE VE ÇALIŞANA BİRÇOK AVANTAJ SAĞLIYOR

Ulusal Meslek Standartları’nın işverenler tarafındaki avantajlarını aktaran Tarakçı, şunları aktardı:

“Ulusal Meslek Standartları’nın işverenler tarafındaki avantajları, istihdam edilecek kişide olması gereken bilgi ve becerilerin önceden bilinmesi, yanlış kişiyi istihdam ederek para ve zaman kaybetme riskini azaltacak olmasıdır. İşin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip, değişen koşullara ayak uydurabilen kişilerin istihdam edilmesi işverenin rekabet gücünü artırıyor. Ulusal Mesleki Yeterlilik Belgeleri’ne sahip nitelikli işgücü istihdamının yaygınlaştırılması ile kaliteli hizmet sunulması desteklenecek. Ek olarak, işverenler mesleki belgeye sahip işgörenleri istihdam etmeleri durumunda çeşitli teşviklerden de yararlanabilecekler. Bu teşviklerin başında, işveren için büyük önem taşıyan 6111 sayılı Torba Kanun çerçevesinde yaş, cinsiyet ve yasada yer alan diğer şartları sağladığı takdirde 12 aydan 54 aya varan sürelerde sigorta işveren payı desteği mevcut.”

Standartların çalışanlar tarafındaki avantajlarına da dikkat çeken Tarakçı, meslek standartlarının kişiye, bir işi başarıyla ve işveren tarafından kabul edilebilir ölçülerde yapabilmesi için sahip olması gereken bilgi ve becerilerin kullanması gereken ekipmanın neler olduğunu göstereceğini belirtti. Meslek standartları temel alınarak yapılan mesleki bilgi-beceri ölçme sınavı sonucunda alınan belge kişiye, bir işe başvururken sahip olduğu bilgi ve becerileri sergileme olanağı vereceğinin altını çizen Tarakçı, mesleğe ait yetkinliklere sahip oldukları hem Türkiye içinde hem de uluslararası alanda kanıtlanmış olacağını kaydetti.

ÇAĞRI MERKEZİ ELEMANLARI İÇİN ÜNİVERSİTE YOLU

Kurumların müşterileri ile ilk temas noktası konumunda bulunan çağrı merkezlerinin oluşturduğu pazar, 2012 yılı araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de 2.4 milyar TL’ye ulaştı. Her geçen yıl hızlı büyümesini sürdüren çağrı merkezi sektöründe 2012 yılında yaklaşık 67 bin kişi istihdam edildi, 2013 yılında ise bu rakamın 80 bini aşacağı tahmin ediliyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde toplam 100 bin kişiye iş olanağı sağlayacağı tahmin edilen çağrı merkezi sektöründeki yatırımlar İstanbul, Ankara ve İzmir dışında, Anadolu’nun birçok ilinde artmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Türkiye’de 9 üniversitede bulunan Çağrı Merkezi Hizmetleri Ön Lisans Programı’nın gençlerin bu alandaki eğitimi ve sektör için büyük önem taşıyor. Ayrıca, 2012-2013 döneminde Çağrı Merkezi Hizmetleri Ön Lisans Programı’nı kazanan toplam öğrenci sayısının şuan itibari ile 1020.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.