Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çalışkan'dan yağmur altında çöp brifingi

Çalışkan'dan yağmur altında çöp brifingi

İzmir gündeminde hararetli tartışmaların yaşandığı ve siyasetçilerin de son dönemde başlıca polemik konusu haline gelen ve katı atık bertaraf tesisi konusuna, olayın sıfır noktasından tepki geldi. Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı ve Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Çalışkan, tesis kurulması planlanan alanda, bölgedeki köy halkı ile melemen kazanı başına geçti, Yamanlar’ı katletmeyin” mesajı gönderdi. Bölgeye olur raporu veren meslek odalarına da domates, biber patlıcan ile tepkisini dile getiren Çalışkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na da sitemde bulunarak, Karşıyakalıların görüşlerinin dikkate alınmasını istedi.

  • Ege Postası
  • 01.10.2013 - 15:48
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karşıyaka Yamanlar’da kurulması planlanan katı atık bertaraf tesisi için tartışmalar son hızıyla devam ederken, geçtiğimiz aylarda “Karşıyaka çöp tesisi kurmak için cesedimi çiğnemeniz lazım” tepkisi ile dikkatleri üzerine çeken Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çalışkan’dan menemenli tepki geldi. Yoğun yağış altında gerçekleşen gezide Çalışkan’a Yamanlar’daki köy halkı ve Kent Konseyi Yönetimi de eşlik ederken, tesisin bölgenin ekolojik dengelerine ve tarımsal üretimine vereceği zarar yerinde anlatıldı. Diğer yandan, yine geçtiğimiz tesis için olumlu görüş bildiren CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Ali Karaege’ye karşı olduklarını belirten CHP Karşıyaka İlçe Gençlik Kolları temsilcileri de Çalışkan’ın menemen buluşmasına destek verdi.

“ZARAR VERMEYEN TESİS YOK”

Bölgenin çöp tesisi için uygun olmadığını elindeki dokümanlar ve harita eşliğinde anlatan Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı ve Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Çalışkan, “Burası tam bir doğa harikası ve İzmir’in en temiz sağlıklı suyunun da ana kaynağı. Çöp tesisleri çağdaş yaşamın gerekliliğidir ama yeri çok önemlidir. Dünyada doğaya zarar vermeyen tesis yok. Bu alanda büyük sıkıntılar yaratır, şiddetli rüzgar kuzeyden gelip bütün İzmir’e doğru esmektedir. Diyalogla, bilimsel raporlarla ve araştırmalarla çöp tesisinin yerini hep beraber buluruz, bilim adamları da bize destek verirler” dedi.



“YAMANLAR’IN KATLEDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

İzmir’e 3 tane tesisi kurulmasının bir gereklilik olduğunu fakat yerin kesinlikle Yamanlar olmaması gerektiğinin altını çizen Çalışkan, “Ne kadar sızdırmazlık yaparsanız yapın, buraya gelen 1 ton çöpün ne kadarı atık olarak kullanılacak ne kadar gömülecek, ne kadarı işlenecek, ne kadarı saklanacak, bu önemli. Bu tesisin arıza yaptığı sürede yedek depolama alanı neres? Çöpün bir yerden girip bir yerden çıktığı gibi hikayeler anlatılıyor. Bunlar gerçek dışı, dünyada yok. Dünyadaki bütün çöpler ayrıştırılarak kullanılıyor, oysa bizde bütün çöpler birbirine giriyor. Buraya bir kompozit tesisinin kurulması verimli olmayacaktır. İzmir’e tesis kurulmalıdır, 3 tane kurulmalıdır ama bu yer kesinlikle yanlıştır. Israrımızı sürdüreceğiz. Kent konseyi başkanı burada yaşayan bir vatandaş olarak bu yanlıştan dönülmelidir. Siyaset malzeme yapılmamalıdır. Siyaset üstü bir konudur, hangi görüşten olursa olsun herkesi etkileyen çöp için konuşuyoruz. Yamanlar gibi doğa cennetinin katledilmesine izin vermeyeceğimizin altını çizmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“CEVAT DURAK İKNA OLUNCA NE OLACAK'”

Çöp tesisinin parti içinde bölünmeye sebep olup olmayacağı konusuna da değinen Hüseyin Çalışkan, “Ben CHP’ye zarar verecek vermeyecek noktasında değilim. CHP adına konuşma yetkisi İl Başkanı Ali Engin’dedir. İl başkanı durum değerlendirmesini yapar” dedi ve Engin’in “Durak’ı ikna edeceğiz” sözlerine de “Ortada ikna olmak gibi mesela varsa kendisi de ikna olmaya açık olmalı. Cevat Durak ikna olunca ne olacak, çöp tesisi buraya gelsin mi diyecek Karşıyakal? Biz yolda yürüyemiyoruz, yolumuzu kesiyorlar durduruyorlar. Büyük bir isyan var biz bunu bastırmaya çalışıyoruz” dedi. Çöp tesisi konusunun geçtiğimiz günlerde Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı ve tepki çeken “Demokratikleşme paketi”ne benzediğini söyleyen Çalışkan, “Bu biraz demokratikleşme paketine benzedi, kimse bilmiyor ne olduğunu. Bu tesisler de ona benzedi. Ama Aziz Bey bu işin başında kompozit tesis olduğunu söylemişti “ şeklinde konuştu.



“CESET” ÇIKIŞI: BEN SÖYLEMEDİM

Geçtiğimiz aylarda düzenlenen Büyükşehir Belediye Meclisi öncesinde düzenlenen grup toplantısında, “Karşıyaka’ya bu tesisi yapmaları için cesedimi çiğnemeleri lazım” sözlerine açıklık getiren Çalışkan, “Bu sözleri ben söylemedim. Benim bildiğim grup toplantıları basına kapalıdır. Benim basına dönük böyle bir açıklamam olmadı. Cümleyi kullanan muhatap kimse ona sorulması gerekiyor, il başkanımız da basına kapalı olan grup toplantısında dışarıya taşırılan bu bilgilerin araştırılmasına doğru gitmesi gerekiyor. Yoksa basına açık yapalım bundan sonra grup toplantılarını, siz de birinci ağızdan en sağlıklı şekilde bilgileri alın diye düşünüyorum” diyerek sözlerinin çarpıtıldığını iddia etti.

“TÜM YASAL HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ”

Yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hüseyin çalışkan, “Karşıyaka ilçesinin bir vatandaşı olarak yasal bütün haklarımızı kullanacağız. Bu da benim en doğal vatandaşlık hakkım. Bu konuda hiç kimsenin şüphesi olmasın. Benim en temel noktam bu. Ben bu ülkenin bir vatandaşıyım. Kurumsal olarak nasıl bu konuya itirazımız varsa, vatandaş olarak da bunu dile getiriyoruz” diyerek süreci sonuna kadar takip edecekleri bilgisini verdi. Çalışkan ayrıca tesisi konusunu CHP Genel Merkezi’ne taşıyabileceklerinin de sinyalini vererek, “Genel merkez hangi konuda bilgi almak istiyorsa, biz elimizden geleni yapmaya hazırız. İstenen tüm bilgileri veririz” şeklinde açıklamada bulundu.

“BAŞKAN KOCAOĞLU’NUN TALEPLERİNİ BİZE İLETMESİ LAZIM”

Sözlerinin devamında Başkan Kocaoğlu’na seslenen Çalışkan, “Tesis konusunda Aziz Kocaoğlu ile görüşmedik. Herkes ile her zaman görüşmeye açığız. Bu aşamada Aziz Bey görüşlerini basın aracılığı ile dile getirdiği için onunla bu konuyu oturup konuşma şansına sahip olamadık. Sanırım çok yoğun bir programı var. Basın üzerinden giden bir süreç yaşıyoruz. Bu tesisi ben yapmak istemiyorum ki. Tesisi yapmak isteyenlerin bu konuda talepleri olması gerekir” dedi.



“BU İŞ TAKIM TUTMAYA BENZEDİ”

Çöp tesisi çerçevesinde bilgi kirliliği yaşandığına dikkat çeken Çalışkan, yöneltilen eleştirilere de yanıt vermeyi ihmal etmedi ve “Olduk olmadık insanlar çıkıp açıklamalar yapıyor. Karşıyaka’da oturmayan, belki de ömrü boyunca Karşıyaka’ya hiç gelmemiş insanlar, Yamanlar Dağı’na çıkmamış insanlar açıklama yapıyor. Bunlar üzüntü verici şeyler. Bunlar bizim yaşantımızı, geleceğimizi etkileyen projeler. Bu konularla ilgili böyle ulu orta yapılan konuşmaları garipsiyorum ve doğru bulmuyorum. Herkes oturduğu yerde belli mesajlar vermeye yönelik tavrı bir kenara bıraksın. Bu olayı siyasetin bir malzemesi bir aracı haline getirilmesi yanlış. Bu işe siyaset karıştığında takım tutmaya benziyor. Bunlar doğru değerlendirmeler değil. Herkesi sağduyulu olmaya davet ediyorum. Bu işi gerçek rotasında tartışalım” şeklinde yorumda bulundu.

“YANLIŞ ALGI YARATMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Geçtiğimiz günlerde İzmir’deki meslek odaları tarafından söz konusu alanın çöp tesisi için uygun olduğuna dair hazırlanan raporlara da flaş bir şekilde karşı çıkan Çalışkan, “Rapor hazırlayanlar geldi, bizimle dahi görüşmeden bu raporları hazırladı. Burada çalıştılar ve gittiler. Raporlarını yazdılar” dedi. Arazinin çöp tesisi için kesinlikle uygun olmadığının da altını çizen Hüseyin Çalışkan “Burası çok çorak bir araziymiş gibi, burada tarım yokmuş, ağaç yokmuş gibi davranıp algı yaratmaya çalışılıyor. Bu algının doğru bir algı olmadığını bu domates, patlıcan ve biber ile vurgulamaya çalışıyoruz. Bu süreç böyle devam ettiği sürece, dayatma şeklinde geliştiği sürece, vatandaş olarak haklarımızı sonuna kadar kullanmaya devam edeceğiz. Bu çalışma kent konseyinin bir çalışmasıdır. Bu süreç devam ettiği sürece, bu olaya karşı bu tarz yaklaşımlarımız da devam edecektir” dedi.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.