Çam fıstığı önergesi reddedilince Kozaklı muhtarlar soluğu Ankara’da aldı
Bergama’nın Kozak Yaylası’nda çam fıstığı üretimin 2000 tondan, 200 ton seviyesine düşmesine ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda ‘Çam Fıstığı Araştırma ve Koruma Enstitüsü’kurulması hakkında verilen kanun teklifi AK Parti ve MHP oyları ile reddedilince Kozaklı muhtarlar soluğu Ankara’da aldı. Kozaklı muhtarlar soluğu Ankara’da aldı
- Ege Postası
- 17.07.2019 - 16:50
Türkiye’de çam fıstığı üretiminin yüzde 80’i, dünya üretiminin ise yüzde 10’unu karşılayan İzmir’in Bergama İlçesi’nde ki Kozak Yaylası’nda üretimin 2000 tondan, 200 ton seviyesine düşmesine ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda ‘Çam Fıstığı Araştırma ve Koruma Enstitüsü’kurulması hakkında verilen kanun teklifi AK Parti ve MHP oyları ile reddedildi. Bölgedeki 17 köyün, yaklaşık 10.000 nüfusun gelir kaynağı olan Çamfıstığı ile ilgili verilen teklifin reddedilmesi Bergama gündemine bomba gibi düştü. 10 yıldır devam eden sorun ile ilgili görüş bildiren Kozaklı muhtarlar bu duruma tepki göstererek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile görüşmek için soluğu Ankara’da aldı.
ÖNERGENİN REDDEDİLMESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPILMADI
Önergenin reddedilmesi ilgili daha önce bir açıklama yapmayan Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu’da bir heyetle birlikte Ankara’ya giderek muhtarların Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile görüşmesine katıldı. Kozaklı muhtarlara akşam yemeği veren Bakan Pakdemirli çam fıstığında ki rekolte düşüşü ile ilgili çalışma başlatacaklarını söylese de önergenin AK Parti ve MHP oylarıyla mecliste reddedilmesine ilişkin bir açıklama yapmadı.
“17 YILDIR İKTİDARDALAR AMA KONUYLA İLGİLİ BİR ADIM ATMADILAR”
Bunun üzerine Kozaklı muhtarlar, kanun teklifini veren CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ile buluşarak basın açıklamasında bulundular. Yapılan açıklamada konuşan CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat; “Geçtiğimiz hafta Kozak Yaylası’nda çam fıstığında ürün kaybına neden olan bir hastalık ile ilgili ‘Araştırma ve Koruma Enstitüsü’kurulması hakkında kanun teklifi vermiştim. Ancak aynı hızla reddedildi. Bu kanun teklifi 17 köyümüzde yaşayan insanlarımızın hayatlarına dokunuyor. Bu sorun Kozak Yaylasında derin bir yoksulluğu da beraberinde getiriyor. Geleneksel yapının, kültürün, etnografyanın bozulmasına neden oluyor. Köylerin kaçak yapılaşmasına ve maalesef ağaçların kesilmesine yol açıyor. Biz bu kanun teklifini getirdikten sonra 17 yıldır iktidar olan ve bu konuyla ilgili hiçbir adım atmayan hükümet konuyla ilgilenmeye başladı. Bakan Pakdemirli Kozaklı muhtarlarımızla bir araya geldi. Sayın Bakan muhtarlarımıza kurulmasını teklif ettiğimiz enstitünün çözüm olmadığını ve konuyu farklı bilim insanlarıyla çözeceğini söylemiş. Hâlbuki bu konu orman bilimini, çevre bilimini, böcek bilimini, ekolojiyi, toprak bilimini ve daha birçok konuyu ilgilendiren bütüncül yaklaşılması gerekilen bir sorun. Bunun için mutlaka ‘Araştırma ve Koruma Enstitüsü’ kurulması ve biran önce çözülmesi gerekiyor” dedi.
“İKTİDAR KÖYLÜYÜ VE ÇİFTÇİYİ YOK SAYMAYA DEVAM EDİYOR”
Basın açıklamasına karılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ise; “Mesele sadece ihraç edilen ürün meselesi değil, aynı zamanda orada yaşayan insanların yaşam biçimini de ilgilendiriyor. Bu politik bir meseledir. İktidarın tarıma, köylüye nasıl baktığına dair bir meseledir. Bu iktidar ne yazık ki köylüyü, çiftçiyi yok saymaya devam etmektedir. Eğer mesele onların bankaları ya da iktidarları ile ilgili olsaydı bir gecede istedikleri kanunları çıkarır, sonuç almayı başarırlardı” dedi.
10 YILDA 60 MİLYONDAN 6 MİLYON DOLARA DÜŞTÜ
Kozaklı muhtarlar adına açıklama yapan Yukarıbey Köyü Muhtarı Yusuf Doğan; “Bizler Bergama Kozak Yaylası muhtarları olarak yaklaşık 600km öteden bölgemizin en önemli gelir kaynağı olan çam fıstığının 10 yıldan bugüne düşen verimliliğine çare bulmak ve sesimizi duyurabilmek için buradayız.Bu coğrafyada yaklaşık 10 bin kişi geçimini çam fıstığı üreticiliğinden sağlamaktadır. Ancak özellikle son 10 yıldan buyana yöre halkını geçim sıkıntısı çekmesine neden olabilecek düzeyde bir verim düşüşü yaşanmıştır. Bunun sonucunda göçler yaşanmış, bölgede ki gençlerimiz başka yörelere gitmek zorunda kalmıştır. Bergama Ticaret Odasının yapmış olduğu bir araştırmaya göre kozak Yaylası’nda çam fıstığı üretimi 10 yıl öncesi 60 milyon dolar ihracat rakamlarına sahip bir üründü. Bugün bu rakamın sadece yüzde 10’u kadar bir rakam ile ihracat yapılmaktadır. Bu rakam sadece maliyet rakamlarını karşılamaktadır” dedi.
Sorun ile ilgili net bir sonuç elde edilemediğini belirten Doğan; “Bizler bölgede çam fıstığı ile yaşamını sürdüren yaklaşık 10 bin kişinin sözcüsü olarak siz değerli vekillerimizden, yetkililerden meclise sunulduğu gibi çam fıstığında ki rekolte düşüşüne dair çözüm odaklı araştırmaların yapılmasını sağlayacak ‘Çam Fıstığı Araştırma ve Koruma Enstitüsü’ kurulmasını talep ediyoruz” dedi.
Yorum Yazın