Dolar 34,2014
%0.06
Euro 38,1080
%0.04
Altın 2.895,100
%-0.03
Bist-100 9.666,00
%-1.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çanakkale Anafartalar Zaferi kutlandı

Çanakkale Anafartalar Zaferi kutlandı

Çanakkale Savaşları'nın önemli bölümlerinden biri olan Anafartalar Zaferi'nin 98. yıldönümü törenle kutlandı. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Conkbayırı'nda düzenlenen törene Çanakkale Vali Vekili Cemalettin Yıldızer,...

  • Ege Postası
  • 10.08.2013 - 12:58
Çanakkale Savaşları'nın önemli bölümlerinden biri olan Anafartalar Zaferi'nin 98. yıldönümü törenle kutlandı. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Conkbayırı'nda düzenlenen törene Çanakkale Vali Vekili Cemalettin Yıldızer, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Ferit Güler, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Avustralya Müsteşarı Matt Mckeon katıldı.

Tören, Atatürk anıtına çelenk koyulmasıyla başladı. Daha sonra 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda görevli Topçu Binbaşı İkbal Altıntaş, zaferi anlatan bir konuşma yaptı. Altıntaş, 10 Ağustos sabahının ilk ışıklarıyla beraber Çanakkale Savaşları'nın dönüm noktası olan, tarihteki son büyük süngü savaşının başladığını söyledi.

ZAFER CANLANDIRILDI

Konuşmaların ardından 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda görevli askerler tarafından Anafartalar muharebeleri canlandırıldı. Conkbayırı'nda top atışları sırasında Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal'in göğsündeki saate bir şarapnel parçasının isabet etmesi, yaralı bir Anzak askerinin savaşa ara verilerek Türk askeri tarafından kucaklanıp siperine götürülmesine de yer verildi. Canlandırmaya katılan ve silah teçhizatıyla donatılmış askerler, gösterinin sonunda hep birlikte 10. Yıl Marşı'nı söyledi.

ÇANAKKALE SAVAŞLARI'NIN DÖNÜM NOKTASI

Çanakkale Savaşları sırasında düşman birlikleri, Seddülbahir ve Arıburnu'ndaki çarpışmalardan sonra Gelibolu Yarımadası'nı buralardan geçmenin imkansız olduğunu görerek kuzeydeki Anafartalar'da yeni bir cephe açmış ve Conkbayırı'nı ele geçirmişti. 10 Ağustos 1915'te Mustafa Kemal'in emriyle başlatılan süngü hücumuyla düşman geri püskürtülmüş, Anafartalar'dan Gelibolu Yarımadası'nı geçme ümitleri sona ermişti. Bu zafer, Çanakkale Savaşları'nda dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.