Çapa'da corona virüsü iddiasına yanıt: Halkımız itibar etmesin
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çapa Tıp Fakültesi'nde Çinli bir çocukta corona virüsüne rastlandığı iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Çocukta virüs belirtileri olmadığını söyleyen Koca, vatandaşlardan "kasıtlı panik oluşturma amaçlı" olduğunu söylediği iddialara itibar etmemelerini istedi. İÜ Tıp Fakültesi ise iddialar hakkında soruşturma açacaklarını duyurdu.
- Ege Postası
- 31.01.2020 - 18:01
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan corona virüsü salgını yayılmaya devam ediyor.
Salgında ölü sayısı 213'e yükseldi, vaka sayısı ise 9 bini aştı. Gelişmeler Türkiye'de de yakından takip ediliyor. Çapa Tıp Fakültesi'nde Çinli bir çocukta virüse rastlandığı öne sürüldü.
Haber siteleri ve sosyal medyada yayılan iddiaya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bir açıklama yaptı. Bakan Koca açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Çapa Tıp Fakültesinde halsizlik ve ateş şikayetiyle başvuran 6 yaşındaki Çinli çocuğun durumuyla ilgili sosyal medyada yayılan bilgi kirliliğine yönelik bu açıklamaya gerek görülmüştür.
"ATEŞİ DÜŞTÜ"
Genel durumu iyi olan çocuğun ateşi düşmüştür. Solunum sıkıntısı ve benzeri bir şikayeti de bulunmamaktadır. Klinik tablo corona virüse uymamakla birlikte, hasta Çin’in Şangay şehrinden geldiği için tedbiren gözlem altına alınmıştır.
MEVSİMSEL GRİP
Çapa tıp fakültesinde yapılan İnfluenza testinin sonucu İnflenza B (mevsimsel grip etkeni) çıkmıştır.
"KASITLI PANİK OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILIYOR"
Sosyal medyada yayılan bir fotoğrafta ise hastaya yönelik “corona virüs şüphesi”, henüz numune çalışılmadan önce hasta bilgi giriş formu “kesin tanı” gibi işaretlenmiş ve servis edilmiştir. Bu fotoğrafla, kasten panik oluşturulmaya çalışıldığı açıktır.
Vatandaşlarımızın Bakanlık tarafından yapılacak resmi açıklamaları takip etmelerini ve bunun dışındaki bilgilere itimat etmemelerini bir kez daha hatırlatmak istiyorum."
İÜ TIP FAKÜLTESİNDEN AÇIKLAMA
İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Çinli çocuğun sağlık durumuna ilişkin, "Hastanın genel durumunun iyi olması, ateşinin düşmesi ve İnfluenza B virüsünün çıkmış olması, mevsimsel anlamda bir gribal enfeksiyon geçirdiğini göstermiştir." dedi.
Sosyal medyada "corona virüs tanısı konuldu" şeklinde birtakım paylaşımların yapıldığını anımsatarak, bunların kendisini üzdüğünü ifade eden Tükek, "Çünkü hastanın sürüntüleri, örnekleri laboratuvara daha yeni gönderilmişti, birkaç saat olmuştu, buradan kesin tanı çıkması zaten mümkün değildir. Şunu rahatça söyleyebilirim. Hastanın genel durumunun iyi olması, ateşinin düşmesi ve İnfluenza B virüsünün çıkmış olması, mevsimsel anlamda bir gribal enfeksiyon geçirdiğini göstermiştir." diye konuştu.
SORUŞTURMA AÇACAĞIZ
Bilgi işlem sisteminde olası tanı, ön tanı ve kesin tanı bölümlerinin yer aldığını aktaran Tükek, şöyle devam etti:
"O bölümlere baktığımız zaman, kesin tanı olmadan kesi tanı olarak işaretlendiğini ve bu şekilde sosyal medyaya servis edildiğini müşahede etmekteyiz. Bu kişiler tespit edilmiştir, gerekli soruşturmayı açacağız. Gerçekten böyle bir kesin tanı olmadan halkımıza sosyal medya üzerinden kesin tanıymış gibi göstermenin kime faydası olduğunu ve hizmet edeceğini anlamakta zorlanmaktayız. Neyse ki iyi bir şekilde sonuçlanmış olduğunu söyleyebiliriz."
Prof. Dr. Tükek, Çin uyruklu 6 yaşındaki kız çocuğunun Şangay'dan 10 gün önce ailesiyle turistik amaçla Türkiye'ye geldiğini belirterek, "Türkiye'de 10 gün geçmesine rağmen hastalığının çok ilerlememesi ve bir günlük müşahedemiz sırasında hastanın durumunun iyiye gitmesi ve ateşinin düşmesi, bunun corona virüs enfeksiyonu olmadığı şeklindeki görüşümüzü desteklemektedir. Corona virüsle ilgili olan kısmı Ankara'ya yönlendirildi, oraya giden sürüntü önemli. O da negatif sonuçlanacaktır diye düşünüyorum. Tabii İnfluenza B'nin de pozitif çıkması, bütün bu klinik tablonun İnfluenza B'ye bağlı olduğunu bize düşündürmüştür." ifadelerini kullandı.
"ÇOCUK ACİL'DE HASTA KABULÜNÜ BİR SÜRE DURDUKTAN SONRA YENİDEN AÇTIK"
Corona virüsün damlacık enfeksiyonu yoluyla bulaştığını belirten Tükek, 5 mikrondan büyük damlacıklar halinde olan enfeksiyonların çok kısa mesafelerde olan kişilere bulaşabildiğini, maske takılmasıyla bu sorunun büyük ölçüde giderilebildiğini söyledi.
Prof. Dr. Tufan Tükek, "Acil bölümündeki hastalar farklı servislere sevk edildi mi'" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Hasta acile geldiği andan itibaren maske takılması, özellikle sağlık personeli açısından yeterlidir. Muayene sonrasında ellerin yıkanması ve birtakım hijyenik önlemlerin alınması gerekir. Diğer hastalar zaten bu kişiden uzakta oldukları için enfeksiyon riskiyle çok düşük olasılıkla karşı karşıyadırlar ama tedbir amaçlı Sağlık Bakanlığımız tarafından birçok hastanede izolasyon odaları oluşturulmuştur. Bu hastaları izolasyon odalarına tek başına aldığımızda diğer hastaların böyle bir riski taşımadığını söyleyebiliriz. Tedbir amaçlı diğer hastaları başka birimlere kaydırdık. Çocuk Acil kısmında yeni hasta kabulünü geçici olarak durdurduk. Neticelendikten sonra tekrar açtık."
Yorum Yazın