Çavuşoğlu: Buça'daki görüntüler müzakereleri gölgeledi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, Rusya-Ukrayna savaşı konusunda en anlamlı gelişmenin İstanbul’daki müzakere olduğunu belirterek, “Elbette Buça, İprin ve bazı bölgelerden gelen görüntüler kabul edilemez. Bu görüntüler müzakereleri gölgeledi. Oluşan göreceli pozitif atmosferi maalesef gölgeledi” dedi. Çavuşoğlu, Türkiye’ye uygulanan silah ambargosu konusunda bazı ülkelerin tavırlarında olumlu yönde değişim olduğunu söyledi.
- Ege Postası
- 07.04.2022 - 18:09
Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’de dün başlayan ve bugün de süren NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında açıklama yaptı. Toplantıda konuşulan konular hakkında bilgi veren Çavuşoğlu’nun açıklamasından öne çıkanlar şöyle:
“Dünden bu yana üç oturuma katıldık. Ortaklarımızla yapılan toplantılara da katıldık. 39 ülke olarak bu toplantıyı gerçekleştirdik. Ukrayna’daki savaş nedeniyle tüm dünyada ciddi bir endişe var. Savaşın etkileri her yerde hissediliyor. Ortaklarımızla bu toplantının düzenlenmesi önemliydi.
“EN ANLAMLI GELİŞME İSTANBUL’DA OLMUŞTU”
Oturumlarda birçok müttefikimiz, Türkiye’nin oynadığı rolden dolayı duydukları memnuniyeti vurguladılar. Dmitro Kuleba, bugünkü toplantıya katıldı. Sabahki toplantıda da ikili toplantılarda da Türkiye’nin arabuluculuğuna önem verdiklerini, Türkiye’ye güvendiklerini söylediler. En anlamlı gelişme İstanbul’da olmuştu. Bu rolümüzü devam ettireceğiz. Elbette Buça, İprin ve bazı bölgelerden gelen görüntüler kabul edilemez. Bu görüntüler müzakereleri gölgeledi. Oluşan göreceli pozitif atmosferi maalesef gölgeledi.
Bir sonuç elde edeceksek tek yol diplomasi. Bu sürece katkı sağlamaya devam edeceğiz.”
“SAMP/T PROJESİNİN CANLANDIRILMASI İÇİN ATILACAK ADIMLARI DEĞERLENDİRDİK”
Bakan Çavuşoğlu, iki gün süren toplantı boyunca Kanada, İtalya, Portekiz ve Gürcistan Dışişleri Bakanları ile ikili görüşmeler yaptığını belirtti. Çavuşoğlu, Kanada’nın savunma sanayi alanında Türkiye’ye uyguladığı kısıtlamalara ilişkin şöyle konuştu:
“Dün gelir gelmez Kanada Dışişleri Bakanı ile görüştüm. Cumhurbaşkanımızın Trudeau ile konuştukları konuların takibini yaptık. En önemli konu savunma sanayindeki kısıtlamalar. Dışişleri Bakanı’yla bugün bir mektup teatisiyle bu sorunu aşma konusunda mutabık kaldık.
İtalya Dışişleri Bakanı’yla bir araya geldik. Türkiye-İtalya-Fransa üçlü görüşmelerinin gerçekleşmesi ve niyet mektuplarını imzaladığımız EUROSAM, yani SAMP/T projesinin canlandırılması konusunda atılacak adımları değerlendirdik.
Gürcistan Dışişleri Bakanı’yla da görüştük. Kendisini tebrik ettik. İlişkilerimiz çok iyi. Cumhurbaşkanımızın bu yıl Gürcistan’ı ziyaret etme ihtimali var.
“MÜTTEFİKLERDE CİDDİ BİR TAVIR DEĞİŞİKLİĞİ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”
Ciddi bir tavır değişikliği olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin önemini bildiklerini vurguluyorlar. Savunma sanayindeki kısıtlamalarda da bazı ülkeler zaten adım atmıştı. Kanada gibi bazı ülkeler bu konuda adım atmak istediklerini söylediler.
Müttefiklerin tavrında olumlu yönde bir değişim var. Ama Türkiye’nin değerini sadece bir gelişmeden dolayı bilip daha sonra unutmamak gerekiyor. Türkiye, her zaman Avrupa’nın güvenliğine gerek NATO içinde gerek NATO dışında önemli katkılar sağlıyor. Türkiye, her zaman barıştan yana. Türkiye, her zaman uluslararası hukuktan yana tavrını koyuyor.
Bu savaş elbette gelir geçer. İzleri ne kadar sürer o ayrı bir konu ama sonuçta biter. Dolayısıyla bittikten sonra Türkiye’nin oynadığı rolü inşallah müttefiklerimiz unutmaz.
“ABD’NİN PKK’YA VERDİĞİ DESTEK BİZİM İÇİN ULUSAL GÜVENLİK MESELESİ”
F-16 ile ilgili müzakereler devam ediyor, olumlu bir şekilde seyrediyor. Son aşamada Kongre’nin onay vermesi gerekiyor. ABD hala S-400'ler konusunda rahatsızlıklarını dile getiriyor. Diğer taraftan bu anlaşmanın gerçekleşmesinin hem NATO hem ABD için çok önemli olduğunu vurguluyorlar.
Bizim de çok rahatsız olduğumuz konular var. ABD ile görüş ayrılıklarımız var. Mesela ABD'nin Suriye’de hala PKK'ya verdiği destek bizim için ulusal güvenlik meselesi.
“MISIR İLE NORMALLEŞME ADIMLARI ATIYORUZ”
Mısır ile ilişkileri normalleştirme konusunda adımlar atıyoruz. Büyükelçileri geri çektiğimiz için maslahatgüzar düzeyinde büyükelçilikler birbirlerini temsil ediyor. Mevcut maslahatgüzarımızın süresi dolduğu için başka bir arkadaşımızı görevlendirdik.”
Yorum Yazın