Cemil Meriç Sosyal Bilimler Atölyesi kuruldu
Ünlü yazar, çevirmen ve düşünür Hüseyin Cemil Meriç’in ismi Menemen Kubilay Kültür Merkezi’nde bulunan bir atölyeye verildi. Cemil Meriç Sosyal Bilimler Atölyesi, bilim, felsefe ve sosyoloji atölye çalışmalarına ev sahipliği yapacak.
- Ege Postası
- 18.09.2019 - 10:39
Menemen Belediyesi tarafından Kubilay Kültür Merkezi’nde açılan atölyeye ismi verilen Hüseyin Cemil Meriç, başta dil, tarih, edebiyat, felsefe ve sosyoloji olmak üzere sosyal bilimlerin birçok alanında araştırma yapmış ve yazılar kaleme almış bir düşünce adamıdır.
Menemenli çocukların sosyologlar, pedagoglar ve diğer meslek dallarından uzmanlar eşliğinde bilim, felsefe ve sosyoloji üzerine atölye çalışmaları yapacakları salona Cemil Meriç adını vermelerinin tesadüfi bir seçim olmadığını belirten Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, “Çocuklarımızın Türk sosyal bilimcileri tanıması, öğrenmesi, örnek alması ve onların düşüncelerini yaşam biçimi haline getirmesi demek aydınlık bir geleceği bu topraklarda daimi kılmak anlamına gelir. Geleceğimiz olan çocuklarımızı Cemil Meriç'lerin yaktığı ışıkla aydınlatmayı asli görevimiz sayıyoruz” dedi.
Çocuk ve gençlerin eğitimine büyük önem veren ve bu alanda yaptığı çalışmalarla farkını ortaya koyan Menemen Belediyesi, kurduğu yeni atölye ile sosyal bilimlere verdiği desteği gözler önüne seriyor. Düşünen, araştıran, çözümlemeler yapan bir nesil inşa etme gayreti içinde olduklarını her fırsatta dile getiren Başkan Aksoy, “Düşünen, aklı ve mantığını ön planda tutan nesillerin yetiştiği bir ülkede gericiliğe geçit yoktur. Aydınlık bir gelecek ve bilimsel gelişme için, çocuk ve gençlerimizin eğitimini her zaman destekleyeceğiz” diye konuştu
Hüseyin Cemil Meriç kimdir'
Cemil Meriç, 12 Aralık 1916 tarihinde, Reyhanlı, Hatay'da dünyaya geldi.. İlk ve orta dereceli öğrenimini Hatay'da tamamlamasının ardından İstanbul'da bulunan Pertevniyal Lisesi'ni okuyan Meriç, bu sırada Nazım Hikmet ve Kerim Sadi başta olmak üzere dönemin solcu aydınlarıyla tanıştı. Bu okulu bitirmesinin ardından İstanbul Üniversitesi'nde Felsefe eğitimi aldı. Geçim sıkıntısı nedeniyle 1937'de İskenderun'a döndü. İskenderun'da bir süre öğretmenlik ve Tercüme Kalemi'nde reislik görevlerinde bulundu. Türk Hava Kurumu'nda sekreterlik, belediyede kâtiplik gibi geçici işlerde çalışan Meriç, 1939 Nisan ayında Hatay hükümetini devirmek iddiasıyla tutuklanıp Antakya'ya götürüldü; idam talebiyle yargılandı; iki ay sonra beraat etti. 1940 yılında tekrar okumaya dönerek İstanbul Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü bitiren Meriç, 1942-1945 yılları arasında Elazığ'da, 1952-1954 yılları arasında ise İstanbul'da Fransızca öğretmenliği görevinde bulundu. 1940'ta İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'na burslu olarak kabul edildi, iki yıl bu kurumda öğrenim gördü. 1941'den başlayarak İnsan, Yücel, Gün, Ayın Bibliyografyası dergilerinde yazıları yayımlamaya başladı. 1983'te eşi Fevziye Hanım'ı kaybeden Meriç, aynı yıl Ağustos ayında beyin kanaması geçirdi ve sol tarafına felç indi. Sağlığında basılan son eserleri Işık Doğudan Gelir (1984) ile Kültürden İrfana (1985) oldu. 13 Haziran 1987'de hayatını kaybetti. Cenazesi, Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilmiştir. 2004 yılında Üsküdar Belediyesi'nin açtığı kültür merkezine, 2012 yılında Hatay'daki il kütüphanesine adı verilmiştir. Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde doğduğu ev müzeye dönüştürülmüştür. 2013'te İzmir'de bir ortaokula ismi verildi.
Başlıca Eserleri
Hint Edebiyatı (1964), Saint Simon İlk Sosyolog, İlk Sosyalist (1967), Umrandan Uygarlığa (1974), Bir Dünyanın Eşiğinde (1976), Mağaradakiler (1978), Kırk Ambar (1980), Bir Facianın Hikayesi (1981), Işık Doğudan Gelir (1984), Kültürden İrfana (1985), Bu Ülke (1974, 1985), Jurnal I (1992), Sosyoloji Notları ve Konferanslar (1993), Jurnal II (1994)
Ödülleri
1974- Türkiye Millî Kültür Vakfı ödülü
1983- Türkiye Millî Kültür Vakfı ödülü, Ankara Yazarlar Birliği Derneği'nin Yılın Yazarı ödülü
1981- Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Fikir Eserleri ödülü
Yorum Yazın