Çeşme'de kritik plan hamlesi: Artık koruma altında
Bütünşehir Yasası ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yetkisine giren turizm cenneti konumundaki Çeşme'de kritik bir düzenleme ye gidildi. Anıtlar Kurulu'ndan nihai onayı alan Çeşme Kalesi ve merkezdeki SİT alanlarını kapsayan koruma amaçlı imar planları askıya çıktı. Çeşme Kalesi, kilise, kervansaray gibi çok sayıda tarihi ve kültürel değerin olduğu alanda bundan sonra geleneksel dokunun yapısını bozacak kaçak yapılaşmaya geçit verilmeyecek. Çeşme'de kritik plan hamlesi
- Ege Postası
- 24.07.2015 - 15:59
TARİHİ KALE VE ÇEVRESİNE ÖZEL PLAN
Çeşme'de kaçak yapılaşma çilesinin önüne geçecek imar planlarıyla ilgili süreç nihayet tamamlandı. Özellikle ilçenin ekonomik hayatına büyük bir canlılık getiren yat limanının hizmete girmesi ile adeta yatırımcıların gözdesi haline gelen ilçe merkezinde kontrolsüz yapılaşmanın önüne geçmek için kolları sıvayan yerel yönetim, Anıtlar Kurulu ile yürütülen ortak çalışma sonrasında koruma planlarını hazırlayarak askıya çıkardı. Yeni planlar ile tarihi yapılar ile konut ve ticaret alanlarının iç içe geçtiği Çeşme Kalesi ve çevresinde yaşanan karmaşanın önüne geçilmesi hedeflenirken, yapılaşma da belli şartlara bağlandı.
GELENEKSEL DOKUYA AYKIRI YAPILARA İZİN VERİLMEYECEK
Çok sayıda tescilli yapının yer aldığı alanla ilgili uygulamaya konan yeni planla birlikte, bundan sonra bölgenin mimarisine aykırı, tarihi doku ile örtüşmeyen ve kaçak yapılara yasal olarak da geçit verilmeyecek. Buna göre, yapılarda ve ticari konutlara tarihi yapıya uygun olma şartı aranacak ve ağırlıklı olarak konutlara ve ticari yapılara "tek tip mimari" şartı getirilecek.
YAYALAŞTIRMA PROJESİNİN ÖNÜ AÇILDI
İnkılap Caddesi, Maraş Sokağı, Keskin Sokak, Yağcılar Sokağı, Müftü Sokak gibi alanları kapsayan yeni koruma planına göre, 26 hektarlık bölgenin Kale ve belediye binası önünde bulunan meydandaki 12 hektarlık kısımda da yayalaştırma projesinin önü açıldı.
BİNALARA 7 METRE SINIRI
Hazırlanan koruma planlarına göre, oluşturulacak yeni yapılarda maksimum 7 metreye ve iki kata kadar yükseklik izni verilecek. Mevcut binaların yıkımı ya da yeniden inşası halindeyse, eski yapı özellikleri ve yoğunluk şartları ise aynen uygulanacak. İlçe merkezindeki konut alanlarında kullanım kararları aynen devam ederken, tecilli yapı koruma alanlarında basit onarımlar haricinde yapılacak tüm çalışmalar için Anıtlar Kurulu'ndan ve belediyeden restorasyon izni alınacak.
GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİNE KARŞI ÖZEL ÖNLEM
Planlama alanı dahilinde görsel bütünlük için özel önlemlere de gidilirken, reklam ve ilan panoları ile levhalara da izin verilmeyecek, görüntü kirliliği yaratan elektrik ve telefon hatları gibi altyapı donanımlarının tamamı da yeraltına alınacak, binaların sokak cephelerine klima koyulamayacak.
KORUMA ALTINA ALINAN BÖLGE SAYISI 8'E ÇIKTI
Daha önceden Kalemburnu ve çevresi, Karayolu güneyi, Ayasaranda Mevkii, Karadağ, Kalkandere Mevkii, Dalyan Bölgesi, Fenerburnu - Sepetçik Mevkii gibi alanlar için de koruma amaçlı planlar hazırlanmıştı. Kale Koruma İmar Planı ile birlikte özel koruma altına alınan ve yapılaşma sınırı getirilen bölge sayısı da sekize çıkmış oldu.
İLÇE BELEDİYESİ KERVANSARAY VE KALEYİ DENİZLE BULUŞTURACAK
Diğer yandan, geçtiğimiz aylarda ilçe belediyesinin duyurduğu yayalaştırma projesi kapsamında merkezdeki çeşitli alanların kamulaştırılması gerçekleştirilecek ve ona yakın alanda yıkımların yapılarak Çeşme Kalesi ile Tarihi Kervansaray'ın önü açılarak denizle buluşması sağlanacak. Söz konusu proje kapsamında yapılacak çeşitli restorasyonların yanı sıra, ilçeye yeni kültür merkezi kazandırılması da hedefleniyor.
Yorum Yazın