Çeşme sahillerini vuran krizde son durum
Çeşme açıklarında Lady Tuna adlı geminin karaya oturmasıyla birlikte başlayan çevre felaketiyle ilgili bakanlıktan kritik bir açıklama geldi. Yapılan analizlerin sonuçları ve bilimsel raporlara göre, gemiden sızan 50 ton civarında yakıtın vurduğu gözde sahil beldesinde bu yaz denize girilebilecek. Çeşme sahillerini vuran krizde son durum:
- Ege Postası
- 04.05.2017 - 11:40
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Aralık ayında Panama bandıralı Lady Tuna adlı gemi Pazar günü İzmir’de Çeşme açıklarında karaya oturdu ve gemiden sızan yakıt Ege'nin incisinin kıyılarını vurdu. Ildır kıyılarındaki çiftlikten balık toplayan nakliye gemisinden sızan 50 ton yakıtla ilgili aylar süren temizlik operasyonu ve yürütülen kapsamlı çalışmayla ilgili olarak yeniz sezon öncesinde resmi makamlardan da önemli bir duyuru geldi.
BAKANLIKTAN YAZLIKÇILARI VE TURİZM CAMİASINI RAHATLATAN AÇIKLAMA
Yaklaşan yaz sezonu öncesinde Çeşme'nin gözde sahillerinden Ilıca ve Paşa Limanı'yla ilgili önemli bir açıklama geldi. İzmirlilerin yanı sıra ülkenin dört bir yanından ziyaretçilerin akın ettiği, büyük rağbet gören plajlar aylar süren operasyonun ardından nihayet temizlendi. Yaşanan çevre felaketinin ardından politikadaki gelişmeler yüzünden kan ağlayan turizm camiası ve yazlıkçıların gözü kulağı resmi makamlardan gelecek habere çevrilirken, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden yüreklere su serpen bir açıklama geldi.
ÇEŞME KOYLARINDA DETAYLI İNCELEME
Yaşanan olaydan birkaç gün sonra kontrol altına alınan fakat oluşan kirlilikten deniz canlılarının da zarar gördüğü kaza neticesinde başta Ildırı Körfezi, Yıldız Burnu, Ilıca ve Paşalimanı koyları özel izlemeye alınmıştı. Yürütülen titiz çalışma sonrasında denize sızan ham petrol tümden temizlendi ve plajlar da yine eskisi gibi kullanılabilir seviyeye geldi. Nakliye gemisine ceza kesen bakanlık makamı, denizlerin mevcut durumuyla ilgili kapsamlı bir rapor hazırlayarak sonucu kamuoyunun dikkatine sundu.
1 MİLYON TONA YAKIN ATIK TEMİZLENDİ
Yapılan analizler ve denizlerden alınan numunelerin detaylı incelemesi sonucunda bilim son kararını verdi. Çeşme'nin yaklaşık 5 ayrı bölgesinde yapılan kapsamlı değerlendirme ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TUBİTAK imzalı raporlara göre, su değerleri, kalitesi yönetmeliğe ve insan sağlığına uygun bulunduğu vurgulandı. Bakanlığın başta kazanın meydana geldiği Ildır olmak üzere, Paşalimanı, Ilıca ve Yıldız Burnu gibi alanlarda denize girilebileceğinin de altı çizildi.
5 AYLIK OPERASYON SONA ERDİ
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün yaptığı açıklama çerçevesinde ayrıca, İzmir Valiliği başkanlığında, Çeşme Liman Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme Belediyesi, Kıyı Emniyeti Bölge Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Ege Deniz Bölge Komutanlığı'nın yer aldığı Zarar Tespit Komisyonu'nun kirlilikle ilgili sürdürdüğü incelemelerin toplamda bir yıl süreceği açıklandı. Diğer yandan, su ürünleri kooperatifleri, turizm sektörü temsilcileri gibi ilgililerin de dahil olduğu süreçte Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü'nün denize sızan petrol atıklarının uzun vadeli etkilerini araştırmayı sürdürdüğü belirtildi.
SONUÇLARA GÖRE KIYILAR TAMAMEN TEMİZLENDİ
Uluslararası bağımsız sivil toplum kuruluşu olan İngiltere merkezli ITOPF tarafından denetlemelerde yeterli görülen çalışmalar sonucunda toplam 991 bin 440 ton atık toplanarak bertaraf edildiği de açıklanırken, bakanlığın konuyla ilgili paylaştığı 36 sayfalık rapor ise yüreklere su serpti. Ortaya çıkabilecek olası kirliliklere ivedi olarak müdahale edilmesi için bölgede 6 uzman personel bekletildiğini paylaşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Çeşme sahillerinin geçmiş yıllardan bir farkı kalmadığını, bunun yanı sıra tatil için Çeşme'yi tercih edeceklerin rahatlıkla ilçeye gelebileceğini duyurdu.
Yorum Yazın