Çevre felaketi kapıda
Büyük Menderes Nehri’nin yatağında, tüm canlıların yok olmaya başladığı ve nehirden su içmeye gelen diğer yabani hayvanlar için de sonucun aynı olduğu görüntülendi. Martı, yaban domuzu, yılan başta olmak üzere birçok yabani hayvanın öldüğü görüldü
- Ege Postası
- 26.05.2018 - 07:00
Aydın'daki Büyük Menderes Nehri'nde yaşanan çevre felaketinin boyutu içler acısı hale ulaştı. Nehir yatağındaki tüm canlıların yok olmaya başladığı ve nehirden su içmeye gelen diğer yabani hayvanlar için de sonucun aynı olduğu görüntülendi.
Nehir çevresinde martı, yaban domuzu, yılan başta olmak üzere bir çok yabani hayvanın öldüğü görüldü. Henüz netlik kazanmayan bu içler acısı durumun neden kaynaklandığı ise esrarını koruyor.
TEK CANLI KALMAZ
Çeşitli tahminler üzerinde durulurken Menderes Havzas'ındaki tüm canlıların bu korkunç olay karşısında yok olacağı ve kalıcı hasarlar bırakacağı kaçınılmaz bir gerçeklik olarak göze çarpıyor. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Serap Birincioğlu, bölgedeki canlı hayatının durma noktasına geldiğini söyledi. Bölgenin eski haline dönmesinin 6 ay ile bir yıl arasında süreceğini belirten Birincioğlu, "Nehrin üst kısımlarında hiçbir canlı balığın olmadığını görüyoruz. Buradaki tüm anaç, yavru ve erişkin balıklar öldü. Nehrin dibinin durumunu bilmiyoruz. Muhtemelen yosunlar ve algler de zarar görmüş. Nehrin çevresindeki yabani hayvanlar da bu durumdan etkilenmiş.
Yeniden doğal hayatın burada canlanması için 6 ay ile bir yıllık sürenin geçmesi gerekir. Tahliye kanalı temizlenirse ve suyun akışının devamlılığı sağlanırsa balıkların geçişi sağlanacak. Bu ancak temizlik ile taze ve bol suyun aktarılmasıyla mümkün. Bunlar yapılmazsa bölgedeki canlı türleri 2 yıllık sürede yok olmaya başlar" diye konuştu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, şu aşamada nehirden tarla sulaması yapılmasının sakıncalı olduğunu söyledi.
SULAMA YAPMASINLAR
Aktaş, "Şuan sulama mevsiminde değiliz. Ancak çiftçilerimiz kesinlikle nehrin suyunu tarla sulamasında kullanmasın" diyerek çiftçileri uyardı. Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş ise, Menderes Havzası'nda pamuk sulamasının bir ay sonra başlayacağını ve bu süre içerisinde barajlardan su salınarak nehirdeki kalitenin arttırılması gerektiğine dikkat çekti. Kocabaş, sudan alınan numunelerin incelenmesine başlandığını, kesin sonuca bundan sonra ulaşılacağını söyledi. YENİ ASIR
Yorum Yazın