Çevre ve Şehircilik İl müdürü Varan'dan kentsel dönüşüm çıkışı
ÇEVRE ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, İTO Meclis toplantısında yaptığı konuşmada kentsel yenilemeye olanak sağlayan 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 2005 yılında yürürlüğe girmesine karşın, İzmir'in bu konuda sekiz yılını boşa geçirdiğini söyledi. Varan, işadamlarına imar konularında belediyelerin işlerini engellediğini, yapmadığı şikayeti olanın 60 gün bekledikten sonra kendilerine başvurmasını, evraklar tam, hukiki sorun yaksa en kısa sürede çözecekleri çağrısı yaptı. Çevre ve Şehircilik İl müdürü Varan'dan kentsel dönüşüm çıkışı
- Ege Postası
- 23.04.2015 - 10:00
Riskli alan edilen Karabağlar bölgesinde Bakanlık olarak çalışmaların sürdüğünü, pek çok hak sahibiyle el sıkıştılarını geri kalan kısımları ile kamulaştırmayla çözmek istediklerini belirten Varan, Narlıdere, Buca, Karabağlar ve Karşıyaka'da ile belediyelere yetki devri yaptıklarını, bu bölgelerde ilçe belediyerin çalışma yürüttüğünü söyledi. Karabağlar'da konut tipi ve özellikleriyle ilgili kamuoyu araştırması yaptıklarını dile getiren Varan, istisnai durumlar hariç 6 katı aşmayan konutlar yapmak istediklerin açıkladı. Varan, "Keşke İzmir 5393 10 yıl önce bu çalışmaları yapmaya başlasaydı. Karşı çıkmak bir şey ifade etmiyor. 6306 sayılı Afer Riskli Alanların Dönüştürülmesi Kanunda eksiklik varsa zaman içinde düzelir" dedi. İşadamlarına çağrıda bulunan Varan, "İmar konularında belediyeler çeşitli nedenlerle işimizi engelliyor, yapmıyor" diye şikayeti olanın 60 gün bekledikten sonra kendilerine başvurmasını istedi. Varan "Yazınızı alın gelin bize başvurun. Hukuki sorun yaksa belgeleriniz tamsa en kısa sürede talebiniz sonuçlanlır. Her türlü imarla , projeyle ilgili konuda müdürlük olarak yanınızdayız. Bu konularda belediyelerde çok zaman kaybetmeyin" dedi.
Varan, bir işadamının sorusu üzerine İzmir'in en büyük sorunlarında birinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentin planlarını bütüncül plan haline getirememesi olduğunu söyledi. İmar planı uygulamarının bölük pörçük, parça parça olduğu için sorun yaşandığını belirten Varan "Plansızlık sorunları getiriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Düzeni Planı'nı tamamladı. Sivil toplum kuruluşları da dahil 310 itiraz var. Talepler var" dedi.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da yaptığı konuşmada İzmir'in en büyük sorun çarpık ve kaçak yapılaşma olduğunu, İTO olarak Buca-Karabağlar'da kentsel dönüşüm için iki yerel yönetimle protokol imzaladıkların, Bakanlık'ta birlikte hareket ettiklerini ancak daha sonra modern bir mobilya çarşısının olabileceği bu alanda konut da yeraldığı için Bakanlık'ın izin vermediğini söyledi. Ofis açmalarına karşın Bayraklı, Gümüşpala, Emek ve Nafiz Gürman mahallesinde de muhtarlar ve belediyelerin etkisiyle ilerleme kaydemediklerini belirten Demirteş, Kentsel Dönüşüm Yasası'nda değişim talep ettiklerini söyledi. Demirtaş, İl Müdürü Baran'dan İTO üyelerini faaliyet gösterdikleri site ve çarşılarda altyapı sorunları olduğunu yeni yer arayışları için destek vermesini istedi. (DHA)
Yorum Yazın