Çevreciye iyi madenciye kötü haber
TBMM gündemindeki 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı', madencilerle çevrecileri bir kez daha karşı karşıya getirdi. Kanun Tasarısı ile maden ruhsatlarının kapatılacak İl Özel İdarelerinden alınıp belediyelere verilecek olması madencileri kaygılandırırken, çevreciler adına bu gelişmeye sevindiklerini söyleyen Ege Çevre ve Kültür Platformu Avukatı Arif Ali Cangı, "Dört gözle yasanın çıkmasını bekliyoruz. Yasa çıkar çıkmaz Efemçukuru gibi somut olaylara itiraz edeceğiz" dedi.
- Ege Postası
- 17.10.2012 - 10:36
MADENCİLER KAYGILI
Ege Bölgesi Madenciler Derneği Başkanı Hakan Ürün, tasarının 5'inci maddesinin 8'inci fıkrasına eklenen hükümle madencilik faaliyetleri için işyeri açma ve çalışma ruhsatlarını düzenlemek görevinin Büyükşehir belediyelerinin yetki ve sorumluluklarına alındığını kaydetti. Ürün, "Ruhsat veren kamu tüzel kişileriyle ruhsat alanlar arasında hiçbir sorun, talep, ihtiyaç yokken bu gelişmelere anlam verememekteyiz. Yapılmak istenen uygulama ruhsat ve teminat iptallerine varan ve bu suretle milyonlarca lira yatırım yapılarak açılan maden işletmelerinin kapanmasıyla sonuçlanacak bir sürecin yeniden yaşanmasına neden olacaktır" dedi.
'AMAÇLARI RUHSATTA MARAZA ÇIKMAMASIYDI'
Bu durumu DHA'ya değerlendiren Ege Çevre ve Kültür Platformu avukatı Arif Ali Cangı ise birkaç yıl önce '1'inci sınıf gayrisıhhi ruhsatları' verme yetkisinin Büyükşehir belediyelerinde olduğunu hatırlatarak, "Ancak Bergama ve Ovacık altın madenlerinin çevre ve halk sağlığına zararlı olduğunu düşünen yurttaşların kazanımları üzerine madenciler her türlü yasal düzenlemeyi kendi lehlerine çevirmek istediler. Bu yüzden Maden Yasası'nda değişik dönemlerde düzenlemeler yapıldı ve yetki İl Özel İdareleri'ne verildi. Amaçları ruhsat aşamasında belediyelerin maraza çıkarmamasıydı" diye konuştu.
'ÇIKMASINI DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ'
Cangı, ruhsatları verme yetkisine sahip İl Özel İdareleri'nin Bakanlığa dolayısıyla hükümete bağlı olduğunu buna karşın yerel yönetimlerin halkın taleplerini ve itirazlarını daha yakından gördükleri için halkı dikkate almak durumunda kaldıklarını savundu. Bir bölgede halk ve çevre sağlığını koruma görevinin belediyelerde olduğunu, hele maden ruhsatlarında ağır metal ölçümü yapacak ekipmanın belediyelerde olduğunu kaydeden Cangı, "Soruyorum İl Özel İdaresi'nde hangi memur bu tür teknik detaylara hakimdi? Dolayısıyla gelen şirket dosyası eksikler bile belirlenmeden onay almaktadır. Bunun en bariz örneğini ise Efemçukuru'nda kurulmak istenen altın madeninde yaşadık. Sağlık koruma bandı oluşmamış bir işletmeye ruhsat verildi. Dolayısıyla bu yasal değişiklik son derece yerindedir. Şimdi çıkmasını dört gözle bekliyoruz. Çıktığı gün Efemçukuru gibi somut olaylar için ruhsatların iptali ve değerlendirilmesi talebinde bulunacağız" diye konuştu.(DHA)
Yorum Yazın