Çiğli Meclisi'nde 'kayıp demirbaş' krizi
Çiğli Belediye Meclisi, Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısının İkinci Birleşimini Onur Emrah Yıldız’ın yönetiminde gerçekleşti. Mecliste öncelikle Selahattin Demirtaş krizi konuşulurken daha sonra belediyedeki kayıp demirbaşlara değinildi. Başkan Yıldız konuya ilişkin “Kamera kayıtlarından hepsinin kontrol ettireceğim. Ben de ilk defa duydum. Hepsini tek tek açıklayacağız. Bahsettiğiniz rakamlar ciddi rakamlar” dedi.
- Ege Postası
- 04.09.2024 - 20:36
- Güncelleme: 04.09.2024 - 21:42
ŞİLAN KOCADAĞ/ EGEPOSTASI- Çiğli Belediye Meclisi, Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısının İkinci Birleşimini Onur Emrah Yıldız’ın yönetiminde gerçekleşti. Meclis Başkan Onur Emrah Yıldız’ın açılış konuşmasıyla başladı. Ardından komisyonlardan gelen raporların görüşülmesi kısmına geçilmek istendi ancak CHP Grup Başkan Vekili Bülent Bingöl söz almak istedi.
DEMİRTAŞ KRİZİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA
CHP'li Bingöl, birinci oturumda Özgür Demirtaş ile ilgili konuşma yapan ve AK Partili meclis üyelerinin salonu terk etmesine neden olan Alev Koç için şunları söyledi “Alev Hanım genç ve idealist bir konuşma yapmıştır. Söylenenler Alev Hanımın kendi düşüncesidir.” dedi.
AK Partili Özgür Kaner ise konuyla ilgili “Sayın başkan geçen mecliste Çiğli’ye yakışmayan bir tavır gördük. Sizden iki kelam duymak arzusundayız. Bizde bayrak, vatan, millet önemli yer teşkil etmektedir. Meclisimizin devamının daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz.” dedi.
YILDIZ: ÖZÜR DİLİYORUM
Başkan Yıldız, kesinlikle söylenmemesi gerektiğinin altını çizerek “Ben geçtiğimiz mecliste yaşananlardan dolayı sizden özür diliyorum. Alev hanım şahsi bir açıklama yapmıştır. Böyle bir konuşma yapmamalıydı. Alev hanım da bu konuyla ilgili birkaç satır söyleyecektir. Kesinlikle grubum adına bu durum kırmızı çizgimizdir.”dedi.
AK Partili Kaner uyum içinde çalışmanın öneminin altını çizerek, “CHP bu ülkenin kurucu partisidir. Bayrak, vatan, bizim için her şeyden değerlidir. Ancak bizim önceliğimiz Çiğli’de yaşayan komşularımızın yaşamını daha kaliteli hala getirme çabasıdır. CHP meclis üyeleriyle birlikte uyum içinde, iş birliğinde olmaya devam edeceğiz. Böyle olacağına da devam edeceğine inanıyorum” dedi.
İlk oturumda yaşananlara karşı meclis üyeleri görüşlerini dile getirdikten sonra komisyonlardan gelen raporlar görüşüldü.
Bütçede fonksiyonel sınıflandırmanın birinci düzeyleri bazında belediyenin birimleri arasında ödenek aktarması yapılması ile ilgili plan ve bütçe komisyonu havale edilen konunun komisyon raporunun meclisçe görüşülüp bir karar alınması hakkında AK Partili Mürşit Avcı şunları söyledi:
“Burada normal şartlar altında bu rakamlarda hesaplar arası bir yanlış olduğunu görüyoruz. Fakat bizim burada gözümüze çarpan bazı şeyler var. Emlak İstimlak Müdürlüğü' nün kasasında kalan 7 milyon lira olduğunu görüyoruz. Sağlık İşleri Müdürlüğün' de kalan da bir para var. Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü'nde sokak hayvanları için bir röntgen cihazı olmadığı görünüyor. Bir cihaz alınabilirdi.”
CHP’li Bülent Bingöl, Avcı’nın bu sözleri üzerine, “Bu tutarlara kullanılmaya ihtiyaç hissedilmediği için ihtiyacı olan temizlik işleri müdürlüğüne aktarıyoruz.” dedi.
“ŞİRKETLER KONUSUNDA SIKINTIMIZ VAR”
Ak Partili Kaner sosyal belediyecilik vurgusu yaparak şunları söyledi:
“Bizim sosyal belediyecilik anlamında en hassas olduğumuz konulardan biri sağlık işleri kadın ve aile fen işleri. Bu müdürlüklerde harcanmaması demek Çiğli halkının menfaatleri üzerine harcanmaması demek. Şirketler konusunda sıkıntımız var. Biz grup olarak değerlenmeniz neticesinde olumsuz gördüğümüzü aktarmak isterim."
AK Partili Avcı ek bütçelerle ilgili “Burada anladığım kadarıyla ek bütçe gerekiyor. Bu talep 670 milyon TL ye tekabül ediliyor. Bu arsanın neredeki arsa olduğuyla ilgili bilgi verebilirseniz seviniriz.” dedi.
AÇIK İHALE YAPILACAK
Başkan Yıldız, satılacak arsa ile ilgili : “Güzeltepe’de rezerv alan olarak ilan edilmiş bir yer. Kentsel dönüşüm süreci başlanması bekleniyordu. Daha sonraki süreçte çözülemedi. Şu anda içinde bulunduğumuz koşulları göz önüne alarak; benim belediye yönettiğim sürece personeller maaşı eksiksiz alacağı ve esnaflara karşı sağlıklı ücret ödeyebilmek için güçlü bir mali yapı lazım. Burada 153 tane bağımsız 8 adet ticari alan için bilgiler aldım. Önümüzdeki hafta olağanüstü gündem maddesi ile açık ihale yapacağız. Katlarımızın satışı ile ilgili meclisten yetki alacağız” dedi.
Meclis toplantısında 2025-2029 yılı stratejik planı görüşüldü. Plana dair AK Partili meclis üyeleri eleştirilerini sundu.
"PLANI DESTEKLEYECEĞİZ"
AK Partili Kaner stratejik plan için söz alarak şunları söyledi:
“Stratejik planı inceledik. Hepsini mukayese ettik. Bizim için önem arz ediyor. Sizden bürokrat kökenli olduğunuz için daha somut ifadeler vermenizi beklerdik. Bizim onur başkan beklentimiz yine ilçemizdeki 26 mahallede daha net olmasını arzulardık. Afet işleri müdürlüğümüz var ama müdürü yok personeli yok bütçesi yok gibi. Yeri gelmişken şunu ifade edeyim hepimizin bir liyakat eleştirisi oluyor zaman zaman. Afet işleri vekaleten devam eden bir müdürlük. Bizim arzumuz asaleten devam etmesi. Farklı müdürlüklerde değişik eleştiriler yapılmış. Müdürlükler arasında bir iletişimin yazılmasına üzüldüm. Yasa gereği seçimi takipten bizim arzumuz stratejik planı sadece dokunulmaz bir süreç olarak değil de de revize etmek arzusunda olduğumuzu grup olarak size iletmek istiyorum. Yasal alan stratejik planda bir planınız varsa bunu şimdiden destekleyeceğiz.
Ülkemizde bir deprem gerçeği var. Başta deprem öncesi anında ve sonrasında bir stratejik plan yapılmasını ve bütçede bir plan yapılması gerektiğini söylüyorum. “
HARMANDALI ÇÖPLÜĞÜNE ELEŞTİRİ
AK Partili Mürşit Avcı harmandalı çöplüğüyle ilgili rahatsızlığını belirterek,
“Harmandalı çöplüğünü eleştirmek istiyorum. Güzel İzmir’imizin en büyük sorunu harmandalı çöplüğü maalesef bir türlü bu duruma çözüm bulamıyoruz. Hala balkonlarımıza çıkıp kahvaltı yapamıyoruz. Faciaya ramak kaldı. Çöp sorununun acilen çözülmesi gerekiyor. Ben şunu isterdim bu çöplük kalkacak ve ormanlık alana dönüşecek. Hep birlikte orada sizlerle güzel zamanlar geçirmek isterdim.” dedi.
AK Partili Abdullah Barkın Durmuşçelebi eleştirilerini maddelerle sıralayarak, “Rüzgar türbinleri gibi somut planlardan bahsedilmiyor. Temiz enerjilerin desteklenmesi arzumuz olacak. Kentsel dönüşüm projelerinin ne zaman ve nerede olduğu belirsiz. Altyapı ve ulaşımı sorun olarak gördük. Çevre yönetimi konusunda belirgin adımları göremedik. Sosyal yardım programlarında net olarak belirtilmeyen yerler var. Sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi konusunda bir detay göremedik. Afetlere hazırlık noktasında somut bir plan yok. Dezavatanjlı bireylere yönelik hizmetleri yetersiz olarak görüyoruz” dedi.
DEMİRBAŞ ÜRÜNLERDE BÜYÜK KAYIP!
AK Partili Kadir Önder ise belediyedeki demirbaş ürünlerin azaldığını iddia etti ve şunları söyledi:
“2023 yılı faaliyet raporu ile ilgili bir dosya verildi. Bazı demirbaşlarda farklılık olduğunu görüyorum. Hurdaya atılan sayılar inanılmaz derecede. Bir yılda nasıl azaldı? Damperli kamyon 3 tane azaldı, iş makinelerinde 1 tane azalma görünüyor, 17 tane bilgisayar azalmış, 6 server demirbaşlarda görünmüyor. 21 tane monitör azalmış, 1 tane püskürtme cihazı yok. 1702 telefondan 517’ye düşmüş. Telefon olarak belirtilmiş. IP telefon mu diye baktım o ayrı belirtilmiştir. 1185 telefon 1 yılda azalmış. 1 yılda 16 tane mikrofon eksikliği var. 7 tane fotokopi makinesi azalmış. 933 tane kamera sayısı 650’ye düşmüş” dedi.
"KONUYLA İLGİLİ BİLGİM YOK"
Başkan Yıldız ise konuyla ilgili bilgisinin olmadığını belirterek, “Kamera kayıtlarından hepsinin kontrol ettireceğim. Ben de ilk defa duydum. Hepsini tek tek açıklayacağız. Bahsettiğiniz rakamlar ciddi rakamlar” dedi.
"SAĞLAM BİR CEVAP VERECEĞİM"
Eleştirilere cevap veren Başkan Yıldız, “Muhalefet olarak konforlu bir alandasınız ama ben de sağlam bir başkan olarak cevap vereceğim. Ulaşım planında birimler arası koordinasyon eksikliği Karayolları, Büyükşehir ve ilçe arasında koordinasyon eksikliği var. Bu dönemi net bir yol haritası ile devam ettiriyoruz. Büyükşehir eski asfalt şefi şu an kentimizde” dedi.
YOL PROJELERİ AÇIKLANDI
Başkan Yıldız, yol sorun ve projelerine dair, “Sasalı’da hummalı bir çalışma var. Kaklıç’ta köy sonuna kadar asfalt çalışmamız var. Gazi Çiçek Bulvarı’nda DSİ’ye bağlı trapez kanal var. Dere yatağı olarak adlandırılıp kapatılmaması ve sinek böcek gibi sorunlar var. Ben bunu sorumluluk alanım olmamasına rağmen temizlettim. Ben Sulama Birliği’ni ziyaret ettim. Bunların işlevsiz olduğunu ifade ettim. Büyükşehir ile ortaklaşa çalışma yapacağız. Büyükşehir yetkisinde olan yerler olmasına rağmen ben bizzat ziyaret ettim. Yollar konusunda çevreci projelerimiz var” dedi.
"AÇIK, ŞEFFAF VE KATILIMCI BİR OFİS AÇACAĞIZ"
Çiğli’nin deprem konusunda yaşayabileceği tehlikelere değinen Başkan Yıldız, “Çiğli’nin en büyük sorunu deprem. Çiğli’mizde 22 bin 275 bina var. 1998’de deprem yönetmeliği yasası var referans var. Yüzde 56 bina yönetmeliğe tabi olmadan yapılmış. Yeni bir yol haritası oluşturduk. 310’a bölüp ofis açacağız. İmar komisyon başkanı ve üyelerimiz ile beraber Çiğli’nin başarısı olarak yol haritası çizeceğiz. Köyiçi’nde birkaç arkadaşımız bu konuyu başka mecralara çekiyor. Bölgenin dokusunu bozmadan kentin yeni bir kent meydanı olacağına inancımla… Açık, şeffaf ve katılımcı bir ofis açacağız. Balatçık Dağ Mahallesi iktidarımızın rezerv alanı satmasıyla birlikte konu sürüncemede bırakılmış. Kentsel dönüşüm başkanı ile görüştük. Bakan Murat Kurum burada inşaat yoğunluğu istemiyor dedi. Belediye olarak alırsak konut yoğunluğu artık. TOKİ ile 400 dairelik bina olursa daha iyi olur. Açılışına gelir kurdeleyi ben de keserim böyle olursa.” dedi.
“ALTYAPIDA CİDDİ SORUNLAR VAR”
Başkan Yıldız ilçenin altyapı sorununa değinerek, “Kentin altyapısında ciddi sorunlar var. Kentin altyapısı ile yetki bizde değil. Yetki İZSU’da. 11 kilometre yağmur suyu kanal projemiz var. Balatçık’ta böyle bir projemiz var. İZSU’nun yatırım programında olan bir şey. Proje devam ediyor” dedi.
GÖRÜŞMELERE BAŞLANACAK
Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi hakkında konuşan Başkan Yıldız, “Harmandalı Çöplüğü için Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile en kısa sürede görüşmelere başlayacağız” dedi.
"ÇİĞLİ AÇILIŞLAR KENTİ OLACAK"
Mecliste dilek ve temenniler bölümünde Başkan Yıldız geçtiğimiz meclis toplantısında yaşananlara dair fikirlerini sunarak, “Çok güzel bir ortamla ayrıldığımız için teşekkür ederim. Pazartesi günü olan olaylardan dolayı üzüntümü bildiriyorum. Olaydan öncesinde haberim yoktu. Umarım bir daha yaşanmaz. Eser kazandırmak için birlikte daha çok çalışacağımıza inanıyorum. Çiğli bu dönem açılışlar kenti olacak. Çiğli’de bu dönem hamaset olmayacak. Hata ve eksik olabilir. Hatamız olduğu yerlerde açık, şeffaf, hesap verebilir bir belediye olarak burada olacağız” ifadeleriyle meclis üyelerine teşekkür etti.
YANGIN EYLEM PLANI GEREKİYOR
AK Partili Kaner yangınlarla ilgili önlem alınması gerektiğini vurguladı: “Malum bir yangın yaşadık. Çok üzüldük. Siyasi kısmına girmeyeceğim. Sahada gördüğümüz eksikler şunlardı. Yangın sırasında araçlar suyu püskürttükten sonra döneceği bir yer yok. Branşmana bağlı yangın musluğu dediğimiz eksiklik var. Bir tanker eksiğimiz var. Yani deprem eylem planı dediğimiz gibi yangın eylem planı da yapabilirsek çalışmamıza bir fayda sağlayacağını düşünüyorum. Nüfusumuzun yoğun olduğu bölgeler var. Oralarda bir yangın çıkması üzerine ilk müdahalenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Açıklamalarınız bizim için yeterlidir.”
30 İLÇEDEN ALACAKLIYIZ
AK Partili Avcı 30 ilçenin borçlu olduğunu söyleyerek şunları dile getirdi:
“Bugün basına bir haber düştü, SGK borçlarıyla ilgili. Çiğli Belediyesi’nin birinci olduğunu gördüm. Bunun içinde talep, stopajlar, gelir vergileri yok. Onları da katarsak tahmini 2 milyar borç görünüyor. 30 ilçede hem sıvı hem katı çöpleri biz çekiyoruz. Biz bu 30 ilçeden alacaklıyız. Hem sıvı hem katı çöpünü bizim ilçemize döküyorlar. Bunu da daha sonra dile getirmenizi diliyorum.”
Yorum Yazın