Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çiğli Tramvayı ve Narlıdere Metrosu için kritik karar: Başkan Soyer’e 75 milyon Euroluk borçlanma yetkisi

Çiğli Tramvayı ve Narlıdere Metrosu için kritik karar: Başkan Soyer’e 75 milyon Euroluk borçlanma yetkisi

İzmir’in tarihi projeleri arasında yer alan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “İzmir’i demir ağlarla öreceğiz” ifadeleriyle açıkladığı Çiğli Tramvayı ve Narlıdere Metrosu için kritik bir gelişme yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşiminde Başkan Soyer’e Çiğli Tramvayı için 55 milyon Euroluk, Narlıdere Metrosu için ise 20 milyon Euroluk olmak üzere toplamda 75 milyon Euroluk borçlanma yetkisi verildi.

  • Ege Postası
  • 26.05.2021 - 19:10

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi.

Tüm kararların oy birliğiyle alındığı oturumda, bir önceki toplantıda gündeme getirilip Bütçe Komisyonu’na gönderilen ve İzmir’in tarihi projeleri olarak adlandırılan Çiğli tramvayı ve Narlıdere Metrosu için Başkan Soyer’e 2021 yılından itibaren yıllara sari kullanmak üzere toplamda 75 milyon Euroluk borçlanma yetkisi meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi.

Alınan kararla birlikte Başkan Soyer’e Çiğli Tramvayı için 55 milyon Euroluk, Narlıdere Metrosu için ise 20 milyon Euroluk borçlanma yetkisi verilmiş oldu.

BÜYÜKŞEHİR BİNASININ AKIBETİ BELLİ OLUYOR

Oturumda ayrıca, 30 Ekim depreminde orta dereceli hasar gören ve tahliye edilen İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binasının akıbetine ilişkin kritik bir gelişme yaşandı. "Ana Hizmet Binasının Deprem Güvenliğinin ve Güçlendirilmeye Uygunluğunun ve Depremi Sonrası Yapılan Gözlemler Işığında Değerlendirilmesi” için İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü ile protokol imzalanması amacıyla Bakan Soyer’e yetki verildi.

Gündemde, “Konak ilçesinde bulunan “İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binasının Deprem Güvenliğinin ve Güçlendirilmeye Uygunluğunun Önceki Çalışmalar ve 30/10/2020 Depremi Sonrası Yapılan Gözlemler Işığında Değerlendirilmesi” için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü arasında imzalanmak üzere hazırlanan ve önerge ekinde yer alan “Protokol”ün kabulü ile söz konusu “Protokol”ün imzalanması için Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesinin oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Hukuk – Plan ve Bütçe – Deprem ve Afet Komisyonları Raporu” ifadeleriyle yer alan önerge meclis yeleri tarafından oy birliğiyle kabul edildi.

GÜZELBAHÇE’NİN ATATÜRK MEYDANI İÇİN BÜYÜKŞEHİR’DEN ADIM

Oturumda, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce’nin sıkça dile getiridği ve seçim vaatleri arasında da yer alan en önemli projelerden olan Atatürk Meydanı’na ilişkin bürokratik son adımlar atıldı. Mecliste alınan karar neticesinde Güzelbahçe ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa hayata geçireceği projenin finansmanının yüzde 75’inin büyükşehir tarafından karşılanmasına oy birliği ile karar verildi.

İlgili önerge gündemde şu ifadelerle yer aldı; “Güzelbahçe Belediye Başkanlığı, KDV dâhil 4.220.871,80-TL sözleşme bedelli "Güzelbahçe Belediyesi Atatürk Mahallesi Cephe ve Meydan Yenileme İşi"nin Belediyemizle birlikte ortak proje kapsamında yapılmasını talep etmekte olup; söz konusu işin yapımı için sözleşme tutarının %75'i olan KDV dâhil 3.165.653,85-TL tutar karşılığı yapılacak yardımın önerge ekindeki Protokol kapsamında değerlendirilerek Belediyemizce karşılanmasının oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin  Hukuk – Plan ve Bütçe Komisyonları Raporu”

Konuya ilişkin söz olan Güzelbahçe Belediye Meclis üyesi CHP’li Kazım Çam, “Bu maddede Güzelbahçe’mizin ilk yerleşim yeri olan Atatürk mahallesi, çarşısıyla esnafıyla birlikte çok güzle bir cephe yenilemesi yapılacak ve esnafımız için çok yararlı olacak. Büyükşehir Belediye Başkanımız alana gelip gezdi. Ben hem belediye başkanımıza hem de komisyon üyesi arkadaşlarımıza bu konudaki çalışmaları için çok teşekkür ediyorum” dedi.

TRAFİK TARTIŞMASI İKİNCİ OTURUMDA DA HIZ KESMEDİ

Gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, ilk toplantıda gündeme getirilen İzmir’in trafik sorununu tekrar gündeme getirdi. Konuya ilişkin ilk oturumda Başkan Soyer’in kullandığı “Merkezi iktidarın İzmir’de yaptığı 1 metre bile tüp geçit yok” sözlerine yanıt veren Hızal, şunları söyledi; “Pazartesi yaptığımız oturumumuzda trafik sorununa değinmiştim. Çünkü son birkaç haftadır İzmir’in her noktasında inanılmaz bir trafik var. Siz de araç sayısının artmasına bağlamıştınız. Biz bunu kabul ediyoruz. Ama kabul etmediğimiz şey şu: Bunun öngörülebilmesi gerekiyordu. Çünkü pandeminin ilk günlerinde bir toplantı yapılıp kriz belediyeciliği sözü verilmişti. Bunun anlı kenti olabilecek her türlü soruna karşı hazırlamaktır. Ama Sayın Soyer geçtiğimiz toplantıda merkezi iktidarın İzmir’de 1 metre bile raylı sistem yapmadığını söylemişti. Şimdi İzmir’in toplam raylı sitem uzunluğu 186 kilometre. İzmir’i Demirağlarla ördük, öreceğiz. Bu 186 km’nin 136’sı İZBAN. Bu, merkezi idareyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak projesi. 2,5 milyarlık bu projenin yüzde 50’si İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yüzde 50’si Devlet Demir Yolları’na ait. Şimdi İzmir’in bir çevre yolu var. İkincisi de yapılacak. Ama itiraz etmeyeceksiniz. ‘Çevre katliamı oluyor’ demeyeceksiniz. Ayrıca Konak Tüneli de merkezi iktidar tarafından yapılıp teslim edildi.” 

Hızal’a yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise, trafiğin yalnızca büyükşehirin sorunu olmadığını ifade etti ve “Geçen mecliste başkanımızın söylediği şey devletin metroya 1 lira bile harcamamasıydı. İZBAN farklı bir sitem. Bu bakış açısıyla ilgili. Devlet neden her yere yatırım yaparken neden İZBAN’da belediye katkı sağlamak zorunda kaldı. Devlet tek başına yapsaydı. Devletimizin ne yazık ki İzmir’e metroda ve tramvay hatlarında hiçbir maddi katkısı yok. Bu sayısal veriler ve resmi kayıtlarla da sabit. Konak Tünellerine değinildi. Konak Tünelleri yapılırken tepki çekti. Çünkü o bölgede bulunan Kemeraltı dünyadaki en uzun çarşı ve en eski yapıların yer aldığı yer. Konak Tüneli o bölgede merkezi iktidarın ‘yaptım oldu’ diyerek hayata geçirdiği bir proje. Trafik sorunu yalnızca büyükşehirin sorunu değil. İzmir ulaşımı için kararlar alan ortak bir kurul var. İzmir Valiliği de bu kurulda. Evet İzmir bugün bir trafik sorunu yaşıyor olabilir ama bu sadece büyükşehirin sorunu değil. İzmir’de tüp geçitten bahsediliyor. Ama bunlar için İzmirlilere fikir sorulmuyor. Çoğulcu bir şekilde karar almak gerekiyor. O tüp geçit İzmir’in Kuş Cenneti’nden geçiyor. O yüzden ‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla hareket etmek doğru değil” dedi.

Konuya ilişkin son konuşmayı yapan Özuslu, “Biz halkın parasını harcıyoruz. Hepimiz kamuyuz ve vatandaşın vergisini kullanıyoruz. Dolayısıyla ZBAN yüzde 50-yüzde 50. 136 km değil, bin 36 km yapalım. Birlikte yapmışız. Ne güzel. Devlet ve büyükşehir el ele vermiş ve kamu için çalışmış. Bunda bir sıkıntı yok. Sayın Soyer, otoyollardan bahsetmedi. Metrodan bahsetti. Özgür arkadaşım da bunu biliyor. İstanbul’da metro hattını yaptı. Arkadaşlar tekrar söylüyoruz 640 bin araç 1 milyon 400 bin araç olmuş. Buna hep birlikte çözüm bulmalıyız. Muhalefetin önerisi varsa getirsin. Çünkü bu sorunu çözmek hepimizin yararına” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.