Çiğli'deki tesiste 'arıtma çamuru' mucizesi: İlk sonuçlar mükemmel
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılında açtığı Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nde kurutulan arıtma çamurları Ege Üniversitesi’nin Menemen’deki Araştırma Çiftliği’nde denendi. İlk sonuçlar mükemmel çıktı. Normal toprağa ekilen mısırlar 1.48, ticari gübrenin kullandığı mısırlar 1.60, arıtma çamuruna ekilen mısırlar ise 2 metre boy verdi. İZSU, arıtma çamurundan sonra arıtma suyunun da tarımda kullanılması için çalışma başlatacaklarını açıkladı. Çiğli'deki tesiste 'arıtma çamuru' mucizesi
- Ege Postası
- 01.07.2015 - 10:05
Çalışmalar sevindirici
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun, arıtma tesislerinden çıkan çamurların tarımda kullanılıp kullanılmayacağını test ettiklerini belirterek, “Mısır, pamuk ve bazı süs bitkilerinde elde ettiğimiz sonuçlar olumlu. Bunların tarımda rahatlıkla kullanılacağını gösteriyor. Ekonomik olup olmadığını, verim üzerine etkilerini araştırıyoruz. Bir senelik periyotta ürünlerin gelişim hızını araştıracağız. Şimdilik çalışmalarımız oldukça olumlu gidiyor” dedi.
Organik gübreye ihtiyaç var
Türkiye’de gereksinimden fazla uygulanan kimyasal gübreler, hatalı toprak işleme, nöbetleşe ekim uygulamasının azlığı, erozyon gibi nedenlerle tarım topraklarındaki organik madde miktarının azalarak yüzde 1 düzeyinin altına gerilediğini belirten Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sezai Delibacak ise “Organik maddece zengin, aynı zamanda tarımda kullanımı için sorunu olmayan atıkların tarımda değerlendirilmesi, çevre kirliliğini önleme yönünden çok önemli. Ayrıca Türkiye su fakiri bir ülke. Atık suların geri kullanımı ile tatlı su kaynaklarının tüketimini azaltacak. Bu anlamda bu proje çok önemli” diye konuştu. Arıtma çamurlarının bol miktarda organik madde içerdiğini, azot, fosfor, potasyum gibi elementlerce zengin olduğunu belirten Delibacak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Biz bu projeye ‘Topraktan toprağa’ projesi de diyebiliriz. Kanala giden evsel atıklar arıtmadan geçiyor ve tekrar toprağa veriliyor. Arıtmadan geçen ve çürütülüp kurutulan arıtma çamurları oldukça kaliteli. Arıtma çamuru kullandığımız mısırlarımız daha çok boy verdi. Verimlilik araştırma çalışmalarımız devam ediyor. İzmir ve civarındaki köylerde, Gediz, Büyük Menderes, Küçük Menderes havzalarındaki topraklarda organik madde oranı çok düşük. Yeterince ahır gübresi yok. Olsa da çok pahalı. Arıtma çamuru eğer yönetmeliklere uygun ise bizim için büyük bir alternatif. Hem depolama sorunu ortadan kalkacak hem de bu çamuru tarımda kullanarak topraklarımızı verimli hale getireceğiz. İki ay gibi kısa sürede aldığımız olumlu sonuçları zaten bekliyorduk. Bu deneme çalışmaları ve eğitimlerin ardından bu çamuru çiftçilere kullandırmak hedefimiz olacak.”
Arıtma suyu da kullanılacak
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü, Tarla Bitkileri Bölümü, Tarım Ekonomisi Bölümü, Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyeleri tarafından Menemen’deki deneme tarlalarında yürütülen proje kapsamında, mısırın yanı sıra pamuk da ekildi. Ayrıca üniversitenin serasında peyzaj düzenleme amaçlı mevsimlik süs bitkisi ve çim de dikilerek arıtma çamurunun kullanımı incelenmeye başlandı. Arıtma çamuru uygulamaları ile verim ve toprak özelliklerindeki değişimlerin incelenecek, ekonomik analizler yapılacak, elde edilen rapor doğrultusunda Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde günde elde edilen 45-50 ton yüzde 90 katı madde içeriğine sahip çürütülmüş-kurutulmuş çamurun çiftçilerin kullanımına sunulması sağlanacak. Proje kapsamında ayrıca arıtılmış suların kalite değeri de izlenerek, sulamada kullanım olanakları araştırılıyor.
Yorum Yazın