Çiğli'nin gündemi 26 yıllık sözleşme
Çiğli Belediye Meclisi, Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısının İkinci Birleşimi Onur Emrah Yıldız’ın yönetiminde gerçekleşti. Belediyenin kat karşılığı imzaladığı kooperatif için konuşan AK Partili Kaner, “26 sene kim kimi bekler. Hala bir davamız var mı? Varsa paylaşırız. Ben bir tane belge göremedim. Hukuk komisyonu üyesiyim ben göremiyorsam kim görecek. Sizin yanlış yönlendirdiğinizi görüyorum. Kangren haline gelmiş bir konu var. 92’den beri var olan davalar açılıp sonuna gelinmeliydi.” Dedi.
- Ege Postası
- 03.10.2024 - 18:59
- Güncelleme: 03.10.2024 - 22:11
ŞİLAN KOCADAĞ/ EGEPOSTASI- Çiğli Belediye Meclisi, Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısının İkinci Birleşimi Onur Emrah Yıldız’ın yönetiminde gerçekleşti. Meclis, Başkan Onur Emrah Yıldız’ın açılış konuşmasıyla başladı.
Mecliste, komisyondan gelen Fen İşleri Müdürlüğünün, 2024 yılı asansör periyodik kontrol ücretlerinin belirlenmesi ile ilgili Plan ve Bütçe ile İmar Komisyonlarına havale edilen konu görüşüldü. AK Partili Meclis Üyesi Murşit Avcı, maddeyle ilgili olarak, “2024 yılında NETA şirketine verilmiş. Bu tarz 8-10 tane firma var. Bu firmalar içerisinde neden NETA’ya verildi? İhale ile mi verildi? Belediyemize yüzde 10 pay verildi, bu değerli ama neden?” sorusunu sordu.
Başkan Yıldız Avcı’nın sorusuna, “Yetkinliği anlamında bugüne kadar yaptıklarından dolayı bu firmayı tercih ettik. Yetki bendeydi. Evrakların incelenmesi, yetkinliği ve servis ağlarının yeterli olmasından dolayı bu firmayı tercih ettik.” diyerek yanıt verdi.
İlgili madde oy çokluğu ile kabul edildi.
Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün, mülkiyeti Belediyeye ait 22169 ada l parselde, kat karşılığı inşaat sözleşmesi gereği hissemize düşen bağımsız bölümlerin satışı ile ilgili konunun görüşülmesi hakkında söz hakkı alan AK Partili Özgür Kaner şunları söyledi:
“Bu kadar önemli, 98’den başlayıp 2024’te hala devam eden bir şey için ben daha çok bilgi sahibi olmak isterdim. Biz mahkeme kararı göremedik. Biz başından beri bütün evrakları incelemek isterdik. Siz bilgi sahibi oldunuz ama Çiğli halkının da olması lazım. Sayın ilçe başkanım toplantıya geldi. Ben bir şeyler aktarmaya çalışıyorum ama olmuyor. Çiğli mülkiyetinde bir arazi var, arsa sahibiyle kat karşılığı bir daire almamız gerekiyor ama alamamışız. Ancak kooperatif demiş ki ben bunu yapamıyorum. Çamlıkent’te şansımızı deneyelim demiş yine olmamış. Almadan vermek vermeden almak noktasına gelinmiş.
Bizim buradaki derdimiz Çiğli Belediyesi’nin menfaatine nasıl sahip çıkarız. Hukukçu kimliğimle çok net bunların hukuken geçersiz olduğunu söylüyorum. 27 yıl olmuş. Sözleşmenin süresi 4 yıl. Hiç dava açılmamış. Sözleşmeye göre daire başına 100 dolar tazminat alma hakkımız var. Önceki yönetimler süreyi uzatınca tazminat istememiş.
26 SENE KİM KİMİ BEKLER
Buradaki arkadaşlarıma soruyorum. 26 sene kim kimi bekler. Hala bir davamız var mı? Varsa paylaşırız. Ben bir tane belge göremedim. Hukuk komisyonu üyesiyim ben göremiyorsam kim görecek. Sizin yanlış yönlendirdiğinizi görüyorum. Kangren haline gelmiş bir konu var. 92’den beri var olan davalar açılıp sonuna gelinmeliydi. Belediye haklı çıkar, çıkmaz ayrı konu ama dava bile açmamışsınız. Ben Alev Hanımın raporunu okudum 2028 yılına kadar bir önceki belediye başkanımız tarafından süre verilmiş. Hukuken geçersiz.
DAVA AÇMALISINIZ
Hesap veren belediye başkanı olun, hesap soran belediye başkanı olun, biz arkanızda duralım. Söylediklerimde siyaset yok. Dava açmalısınız. Daire başına 100 dolar, 160 tane dairemiz var. 20 yıla çarpınca bizim borcumuz kalmaz. Arsa satmanıza gerek yok ki. Ben sizden şunu beklerdim 'ben dava açtım şu kadar alacağım var'.
İZMİR’DE BORÇLA BİRİNCİYİZ
Belediye hizmet alanlarını SGK'ya vermek zorunda kalıyoruz neden İzmir’de borçla birinciyiz. İzmir’de önce akla körfez geliyor, sonra borç geliyor. Borcu tasviye anlamında siz elinizi taşın altına koydunuz. Biz de destek olalım dedik.
“GERÇEKTE OLMAYAN BİR YERİ SATMAK…”
Yüzünüze karşı dürüstçe söylüyorum SGK kabul eder ya da etmez bunları satışa çıkarıp kurtulacak gibi yapıyoruz. Bizim satmamız için önümüze gelen önerge, satmamız gereken daireler. Bitmiş olan daireyi satmak ile gerçekte olmayan bir yeri satmak arasında çok büyük fark var. Sayımız 1500-1600 olarak değişiyor. Aylık maaş ödemelerimiz çok ciddi rakamlara ulaştı. En azından Çiğli’de demirbaşında kayıpları daha düzgün şekilde tasarruf edilmesini isterdim.
Çiğli halkı sizden Çiğli’nin hakkına sahip çıkmazı bekliyor. Bu tamamen Çiğli'nin zararına olacak bir konu. Oy kullanırken gözden geçirmenizi diliyorum.
“SÖYLEDİKLERİNİZİN ALTINA İMZAMI ATARIM”
Başkan Yıldız, Kaner’in ifadelerine cevap olarak, “Özgür Bey’in az önce ifade ettiği cümlelerin birçoğunun altına imzamı atarım. 2024 seçimlerinden sonra tüm belediyelere SGK borcu tahsil etme kararı geldi. Borcunun 1992’den beri ödeyemediği borcu ödemek adına… SGK borçlarına karşılık arsalarımızı takas ediyoruz. 6 adet cami arsasını kabul eden SGK, bizden de kamu kurum arsalarına alacağına inanıyorum. İstanbul’daki belediyemizin verdiği arsalara güvenerek SGK’nın alacağına inanıyorum. 92’den bugüne yapılan yanlışları kabul ediyoruz. Tüm bilgi ve belgeler açıktır” dedi.
CHP’li Meclis Üyesi Alev Koç konu hakkında açıklama yapmak istediğini söyleyerek konuşmasında şu sözlere yer verdi:
“Bir ekol var. Konu Çiğli halkının menfaati ise Özgür Bey elini taşın altına koyuyor. Kendisine bu anlamda teşekkür ediyorum. 98’den beri nostaljik bir hale gelmiş raporu hazırlamak kolay olmadı. Raporumuzun arkasındayız. Biz avukatlar görüş ayrılığı yaşarken bazen sübjektif değerlendirmeler yapıyoruz. Biz burada siyaset üstü konuşacağız. Görüş ayrılıkları zaman zaman olabilir” dedi.
‘RANT DÜŞÜNÜLMEMİŞ, MAHKEMEYİ YOLUN SONU OLARAK GÖRÜYORUZ’
Kooperatif ile yapılan sözleşmenin detaylarına değinen Koç, “98 yılında bir sözleşme yapılmış. Kooperatifi’n yerinde bir Folkart yok. Mütevazi insan birlikleri var. Dişinden tırnağından para arttırmış bir toplam. Tüm günlerin içinden bugünlere kadar gelmiş bir sözleşme. Bizim de beklediğimiz raporlar vardı. Rahmetli Galip Başkan 5-6 kooperatif ile bu çalışmaya başlıyor. İnsanlara konut kazandırma niyetiyle yola çıkılmış, rant düşünülmemiş. Sözleşmede üç aşama var; yer teslimi, temel atma, yer teslim etme. Hukuka bir aykırılık görmüyorum. Mecliste yetki almak zorunda değil.
Sözleşmede başkanlığa devredilmiş. Mali tablomuza yanıt vermediği için bu yola girildi. Kooperatife tebligatlar zaman zaman çekildi. Kooperatif üyeleri de bizim hemşerilerimiz. Mahkemeyi yolun sonu olarak görmüşüz” dedi.
Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün, Belediyeye ait taşınmazların takas, trampa, kat karşılığı verilmesi, mahsup veya devir yoluyla, Çiğli Gıda İnşaat Turizm TİC.LTD. Şirketinin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan prim borçlarının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Kanunu’nun geçici 41. maddesine göre ödenmek üzere ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesine göre sosyal Güvenlik kurumuna taşınmazların satışının yapılması ile ilgili konunun oy birliğiyle kabul edilmesi konusunda söz hakkı alındı.
ÇİĞLİ GIDA UNUTULMUŞ
AK Partili Kaner konuyla ilgili şunları söyledi:
“Bir olağan üstü meclis toplantısı yaptık. Çiğli Gıda unutulmuş. Çiğli Gıdanın borcunu değil, Çiğli Belediyesi’ne yansıyan borcu kastediyoruz. Mesela personeli daha verimli bütçeyi daha verimli kullanabiliriz.
Bu borç nereye kadar sürecek. Geldiğimiz nokta bu. Siz Çiğli’nin seçilmiş başkanısınız. Sizin ezilmeniz bizim ve halkın ezilmesi demek. Çiğli Gıda borcu tahsil ettiğinizde duracak mı? Hükümet kaç defa yapılandırma çıkardı. Hangisinde düzenli şekilde ödenmiş? Hiçbirinde ödenmemiş. Benim seçilme nedenim size hesap sormak.
Stratejik plan kitapçığında hayal kırıklığına uğradım. Arabaya binip gezelim başka ilçelere gezelim istiyorum. Menemene gidelim çocuklar için yapılan parkı gezelim, göl parkı gezelim.”
Başkan Yıldız, “Evet Göl Parkı gezelim sayın başkanımız Tahir Şahin yapmıştı.” diyerek Kaner’in sözlerini gülerek kesti.
“UTANIYORUM”
AK Partili Kaner Çiğli’nin sorunlarından utandığını söyleyerek, “Ben büyükşehire gittiğimde Çiğli denildiğinde masanın altına giriyorum. Artık çok utanıyorum. Biz her konuda yanınızdayız ama satışa hayır dedik. Şirketlerin bu gidişine dur deyin.”
BORÇLARIN YARISI FAİZ
Başkan Yıldız hep birlikte çözüme gideceklerinin altını çizerek, “Çözüm neyse onun arkasında duracağız. Ben bu belediyede bazı eksiklikler olduğunu kabul ediyorum. Ama herkesin elinden geleni yaptığına inanıyorum.
Çiğli belediyesinin borçlarının yarısı faiz. Tünelin ucundaki ışık şöyle, biz bu arsa takas tekniğini yapabilirsek ve ana borcumuz silinirse Çiğli Belediyesi’nin 32 yıllık bu eksiğini hep beraber ödemiş olacağız. Ben inanıyorum ki SGK bize yardımcı olacak. Biz hep beraber bu işin altından kalktık diye anlatacağım.
Yaklaşık 250 arkadaşımızın emekli olacağını öğrendik. Yaptığı işin pozisyonuna göre belediyenin kasasında çok ciddi bir para kalacak. 72 milyon kadar bir tahsis söz konusuydu.
Burada tek mesele şu geçmiş dönemden gelen eksikleri biliyoruz. Bu işi hep beraber yapacağız.”
BAŞKAN YILDIZ ÖZÜR DİLEDİ
AK Partili Sezgin Özgen önceki mecliste Başkan’ın anlattığı bir konu hakkında özür beklediğini söyleyerek, “Geçen mecliste söylediğiniz Menemen Belediyesi'nde bir işçinin maaşını alamadığıyla ilgili anlattığınız hikâye doğru değil. Sayın başkanım Aydın Pehlivan'ı aradım ve sordum. Göreve geldiğinden beri hiçbir işçinin böyle bir şey yaşamadığını söyledi. Bu konuda sizden bir özür bekliyoruz. Sokaktan geçen her insanın sözüne güvenerek mecliste gelip bunları anlatmanız doğru değil.” dedi.
Başkan Yıldız tüm meclisten özür dileyerek hatasını kabul ettiğini söyledi. Ardından meclisin üçüncü oturumu 17 Ekim olarak belirlendi.
Yorum Yazın