Dolar 34,6338
%-0.03
Euro 36,4705
%0.25
Altın 2.954,550
%0.78
Bist-100 9.679,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çıray: Kişisel sağlik verilerinizi istihbarat örgütlerince paylaşilabilecek

Çıray: Kişisel sağlik verilerinizi istihbarat örgütlerince paylaşilabilecek

Sağlık Bakanlığı’nın “Sağlık Net 2 Veri Gönderimi”adını verdiği sistemin yönetmelikle kalıcı hale getirilmeye çalışıldığını ifade eden CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray yazılı basın açıklaması ile konuya dikkat çekti.

  • Ege Postası
  • 19.12.2012 - 10:51
İZMİR -Sağlık Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili ve Sağlık Bakanlığı E. Müsteşarı Dr. Aytun Çıray kişisel sağlık verilerinin istihbarat örgütlerince paylaşılabileceğine dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı’nın “Sağlık Net 2 Veri Gönderimi”adını verdiği sistemin yönetmelikle kalıcı hale getirilmeye çalışıldığını ifade eden Çıray yazılı basın açıklaması ile konuya dikkat çekti.
Çıray’ın basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı;
SağlıkBakanlığı, “Sağlık Net 2 Veri Gönderimi” adını verdiği bir sistem çerçevesinde gönderdiği genelgelerle özel ve resmi tüm sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların bilgilerini isim-soyad ve vatandaşlık numarası dahil olmak üzere istiyor ve topluyordu. Şimdi de bir adım ileriye giderek bunu bir yönetmelikle düzenleyerek kalıcı hale getirmek istiyor.
Sağlık Bakanlığınca hazırlanan yönetmelik taslağının, “Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Paylaşım Esasları” başlığı altında yer alan 5. Maddesinin 2. Fıkrasında, “Kişisel sağlık verileri; koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım veya rehabilitasyon hizmeti gibi kişiye özel ya da toplum sağlığı, sağlık politikalarının geliştirilmesi, sağlık hizmetlerinin yönetimi ve planlanması, finansmanı, sağlık sigortacılığı, bilimsel araştırma ve istatistik gibi toplumsal amaçlarla bu Yönetmelik hükümlerine uygun şekilde işlenebilir. Bu kapsamda işlenen veriler yalnızca anonim hale getirilerek yayımlanabilir.” Denilmektedir. Taslağın “Veri paylaşım esasları” başlığının 6. Maddesi ise şöyledir:
“Kişisel sağlık verisini işlemek üzere isteyen kişi veya kuruluşlar, yazılı veya ispatlanabilir elektronik ortamda veri sorumlusuna veri paylaşım talebini bildirir. Veri sorumlusu talebi, mevzuatla tanımlanmış görevlerin ifa ve icrasına uygunluğu açısından değerlendirerek uygun görmesi halinde veri paylaşımını yapar. Veri paylaşım talebinde; kurum/kuruluş, kişi adı soyadı, iletişim bilgileri, veri işleme amacı ve hukuki dayanağı, istenilen verinin içeriği ve kapsamı belirtilir.”
Kişisel sağlık bilgileriniz kimlerin ellerine geçecek'
Bu durumda: Yönetmeliğin Madde 5, fıkra 2’si,“İlgili kişinin kimlik ya da kimliğini belirlenebilir kılan verileri ile birlikte fiziksel, ruhsal ve sosyal durumuna ilişkin tüm verilerini”nin hastanın rızası olmadan toplanabilmesini sağlamaktadır.
Taslak yönetmeliğin “Veri paylaşım esasları”nı belirleyen 6. Maddesine göre “Kişisel sağlık verisini işlemek üzere isteyen kişi veya kuruluşlar”ın hangileri olduğu belirtilmemiştir. Yani halkımızın en mahrem sağlık bilgileri istenmesi halinde istihbarat ve güvenlik birimlerince de paylaşılabilecektir.
Uyarıyorum! Tıbbi WikiLeaks skandalına hazır mısınız'
Halbuki Anayasa’nın 20. Maddesiyle özel yaşamın gizliliği koruma altına alınmıştır. Özel bilgiler kişinin rızası veya yargıç kararı olmaksızın kullanılamaz.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarına göre “kişisel bilgi olarak tıbbi bilgi ve verilerin tıbbi işlemler dışında başka kurum ya da kişilerce toplanması ve kullanılması özel yaşam gizliliğinin ve kişilik haklarının açıkça ihlalidir.”
Dünya Tabipleri Birliği tarafından 1981 yılında yayımlanan Lizbon Hasta Hakları Bildirgesi’nde ise “Hasta hekimden, tüm tıbbi ve özel hayatına ilişkin bilgilerin gizliliğine saygı duyulmasını bekleme hakkına sahiptir” ilkesine yer verilmiştir.
Sağlık Bakanlığı’na çağrı
Eğer Sağlık Bakanlığı, iyi niyetli olsa dahi yaptığı bu işten vazgeçmez veya Anayasamahkemesi 663 sayılı KHK’yi iptal etmezse tarihin en büyük bioajanlığınının aracısı durumuna düşeceklerdir. İlaç firmaları, sigorta şirketleri, organ mafyaları için bu bilgiler hazine değerindedir ve bugünkü teknolojiler ile hacker`liğin geldiği bu noktada mutlak bilgi güvenliği yoktur. Bana“Meraketmeyin, teknolojik tedbirler alınmıştır” diyenlere WikiLeaks olayını hatırlatmak isterim.

Bu bilgilerin 3.şahısların eline geçmesi halinde (Sigortaşirketleri, medical firmalar, pazarlamafirmaları, kötüniyetlikişiler, vb.) hastalar ve doktorlar mağdur ve hatta tehdit edilebilirler. Bu bir tür FİŞLEMEdir ve insanlarımızı şantajaaçık hale getirir. Özellikle herkesin dinlendiği, insanlarımızın özel hayatlarına tasallutta bulunulduğu AKP demokrasisinde bu çok daha tehlikelidir.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.