Dolar 34,2697
%0.03
Euro 37,2617
%0.44
Altın 3.070,220
%0.44
Bist-100 9.007,00
%0.68

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çocuklarda yetersiz beslenme hastalıklara yol açıyor: 'Annelerin yaptığı en büyük hata...'

Çocuklarda yetersiz beslenme hastalıklara yol açıyor: 'Annelerin yaptığı en büyük hata...'

TR35 TV’den Muhabir Şilan Kocadağ, açlık ve yoksulluk sınırı oranlarının, asgari ücretin üstünde olması nedeniyle çocuklarda meydana gelen yetersiz beslenme sorunları hakkında Çocuk Psikoloğu Özlem Sena Depecik'in ve Diyetisyen Esra Aran’nın görüşlerini aldı. Aran aynı zamanda annelerin yaptığı en büyük hatalardan birine de değindi.

  • Ege Postası
  • 11.10.2024 - 09:54
  • Güncelleme: 11.10.2024 - 10:06

EGEPOSTASI- HABER MERKEZİ- Asgari ücretin 17 bin TL olduğu Türkiye’ de dört kişilik ailenin aylık gıda harcaması yani açlık sınırı 19.271 TL. Açlık sınırının yanı sıra yoksulluk sınırı ise 62.772 TL olarak belirlendi. 

Türkiye İstatistik Kurumunun şubat 2024 verilerine göre 15 milyondan fazla kişi asgari ücretle çalışıyor. Bu da demek oluyor ki milyonlarca insan açlık sınırının altında yaşamaya çalışıyor. Özellikle çocuklar bu durumdan oldukça etkileniyor.

Enflasyonunun yükselmesiyle gıda fiyatlarının artması çocukları da etkiledi. Beslenme çantasının maliyeti  %102 oranında arttı. Türkiye'de her beş çocuktan biri yeterli beslenemiyor ve her dört çocuktan biri ise okula aç gidiyor. TÜİK verilerine göre Türkiye'de çocukların en az yüzde 17'si yetersiz beslenme riski altında.

ÇOCUKLARIN KONSATRASYONUNU ETKİLİYOR

Yetersiz ve sağlıksız beslenmenin çocuklarda öğrenme geriliği yarattığını söyleyen Uz. Psikolog Özlem Sena Depecik, “Beynimiz doğru çalışabilmek için dengeli beslenmeye ihtiyaç duyan karmaşık bir organ aslında. Burada da enerji kaynakları işin için giriyor. Beynimizin temel enerji kaynağı glikozdur. Yetersiz karbonhidrat alımlarında beyin fonksiyonları olumsuz etkileniyor. Bu da dikkat eksikliği, konsantrasyon ve öğrenme güçlüklerine yol açıyor. Besin ögelerinin eksikliği aynı şekilde… Proteinler beyin hücrelerinin yapısında önemli bir yer tutar. Yetersiz protein hafızada ve unutkanlık, öğrenme güçlüklerinde önemli rol oynadığı için burada hafızanın zayıflamasına rol açabiliyor. Demir eksikliği, son dönemlerde çoğu çocukta görülen bir şey. Demir eksikliği de öğrenme güçlüğü ve yorgunluğa yol açtığı için bunlarla paralel olarak ilerliyor. Vitamin ve mninareller oldukça önemli. B,C vitaminleri omega 3 dediğimiz yağ asitleri ve benzeri vitamin ve mineraller çocukların öğrenmesinde ve beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynuyor.” diye konuştu. 

YETERSİZ BESLENMENİN YARATTIĞI HASTALIKLAR

Yetersiz beslenmenin çocuklarda çıkardığı hastalıklara değinen Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Esra Aran, “Çocuklarda raşitizm diye adlandırdığımız osteomalazi, kemiklerde erime ve yumuşama diye adlandırılır. İyot eksikliği, guatr rahatsızlığına sebep oluşturur. Dişteki çürümeler ve diş etindeki kanamalar C vitamini eksikliğinden meydana gelir. Biz buna scorbüt hastalığı diyoruz. Çocuklarda tamamen yetersiz beslenmeye bağlı protein eksikliği ve folik asit eksiklikleri meydana gelir. kansızlık diye tabir ettiğimiz demir eksikliği de bu hastalıklardan bir tanesidir. 

‘ANNELERİN YAPTIĞI HATA…’

Annelerimizin yaptığı en büyük hatalardan biri de çocuklar daha bebekken sabah kahvaltılarında yumurta ve sütü karıştırıp mama niyetine çocuklara sunmaktalar. Ama bu şekilde sunduklarında vücuda alınması gereken demirin yeterli oranda alınmadığını hatta demir diye bir şeyin kalmadığını tamamen çocuğun o anlık protein ihtiyacının desteklendiğini anlatabiliriz.” dedi. 

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.