Dolar 34,6848
%0.24
Euro 36,6282
%0.04
Altın 2.966,890
%1.09
Bist-100 9.629,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çocuklarımız teknoloji bağımlısı olmasın

Çocuklarımız teknoloji bağımlısı olmasın

Çocuklarımız elektronik cihazlarını çok seviyorlar. Başından kalkmadan saatlerce ekranlarına bakarak oturabilirler. Arkadaşlarıyla mesajlaşarak, sosyal medyada paylaşım yaparak, oyun oynayarak, video izleyerek geçirilen, gerçek iletişimden uzak ve hareketsiz onca saat... Çocuklarımız sosyal hayatta sorun yaşayan, sağlıksız ve bizden uzak birer teknoloji bağımlısı haline geliyor olabilir. Buna izin veremeyiz.

  • Ege Postası
  • 19.03.2018 - 14:15

Kontrolü elimize alıp hayatlarını düzenlemek için yapabileceğimiz şeyler hala var. Çocuklarımızı kaybetmemek ve geri kazanmak için, onların belki hoşuna gitmeyecek, ama bir gün elbet hak verecekleri bu önlemleri bir an önce almalıyız.

Yalnızca Belirli Süre İçin İzin Verin

Elektronik cihazları ne kadar kullanabileceklerine siz karar verin. Pek çok çocuk, hatta pek çok yetişkin neredeyse bütün günlerini bu şekilde harcayabilir. Ebeveyn olarak buna kesinlikle izin veremeyiz.

Çocuklarınıza ne kadar izin verdiyseniz bunun onunla sınırlı kalmasını sağlayın. Bir saatlik bir izin verdiyseniz sonradan süreyi azaltmayın. Çocuğunuz kendisinin kandırıldığını hissetmesin. Aynı şekilde bir saati de aşmasın. Kuralların esnetilebileceğini düşünebilirler.

Elektronik cihaz kullanımının sadece günlük yapılması gerekenler bittikten sonra bir ödül olarak verilen ayrıcalık olduğunu düşünmeliler. Bekleyen ev ödevleri veya başka işleri varken telefonlarını kurcalamalarına izin vermemelisiniz. Sorumluluklarını ve neyin öncelikli olduğunu bilsinler.

Kuralları bir kere belirledikten sonra bunlara bağlı kalmaya özen gösterin. Ufak kaçamaklar yapmaya çalışan çocuğunuza, tabii ki fazla da sıkmadan, tekrar kuralları hatırlatmalısınız.

Cihazlarını Sizin Kontrolünüzde Kullansınlar

Çocuklarınızın neler yaptığını bilmeniz çok önemli. İnternette dolaşırken, sosyal medyada gezinirken veya oyun oynamak gibi masum şeyler yapıyor gibi görünürlerken birçok tehlikeyle karşılaşıyor olabilirler.

Sık sık telefonlarında ne yaptıklarına bakın. Her an omuzlarının üzerinden bakmanız mümkün değil tabii ki. Ama en azından günlük bir rutin oluşturmalısınız.

Cihazlarını elinize aldığınızda ilk bakmanız gereken yerleri şöyle sıralayabiliriz:

Sosyal medya hesaplarında arkadaş olduğu kişiler ve yaptıkları/gördükleri paylaşımlar

  • Uygulamalardaki mesajlaşmalar ve paylaşımlar
  • Yüklü uygulamalar
  • Kısa mesajlar
  • Rehber
  • Fotoğraf ve video galerisi
  • İnternet geçmişi

Elbette bunların hepsini, çocuğunuzun kullandığı bütün cihazlardan kontrol etmek yoğun temponuz varsa çok zor olabilir. Çocuklarınızın sizden saklamak için sildikleri şeyleri de gözden kaçırabilirsiniz. Bu tip sorunlarla karşılaşmak istemiyorsanız cep telefonu takip işini üstlenecek bir uygulamadan yardım alabilirsiniz. Ebeveynler arasında popülerleşmeye başlayan bu uygulamalar gereken kontrolü size sunacak.

Gerekli Araştırmayı Mutlaka Yapın

Çocuklarınız elektronik cihazları birçok farklı içeriğe ulaşmak için istiyor olabilir. Bunları oyunlar, uygulamalar, müzik ve film-dizi olarak genelleyebiliriz.

Bunların arasında çocuklarınız için uygun olmayanların bulunduğunu söylememize gerek bile yok. Bu yüzden çocuklarınızın kullandıkları, kullanmak istedikleri oyunlarla uygulamalar ve izleyip dinlemek istedikleri şarkılar, filmler, diziler hakkında araştırma yapmayı ihmal etmeyin.

Çocuklarınızla aranızdaki iletişimi geliştirmelisiniz. Sadece yasaklar getirmek bir yere kadar işe yarar. Onlarla birlikte seçim yapın, izlemeleri için filmler önerin, oyunlarının şiddet içerip içermediğini kontrol edin. Onlarla ilgilendiğinizi, sadece yasak getirmek için orada olmadığınızı hissetsinler.

Cihazlarını Nerede Kullanabileceklerine Siz Karar Verin

Bıraksak kafalarını cihazlarından hiç kaldırmayacaklar. Bunun önüne geçmek için cihazlarını nerelerde kullanabileceklerine karar vermemiz gerekiyor.

Çocuklarınızın elektronik cihazlarını, özellikle telefonlarını yatak odalarına götürmelerine izin vermeyin. Uyumadan önce ekranlardan yayılan ışığa bakmak beyni uyaracağı için uyku sorunu çekmelerine, dolayısıyla zamanla sağlıklarının bozulmasına neden olacaktır. Buna odalarında televizyon varsa onun ekranı ve tabii ki hep beraber izlediğiniz misafir odasındaki televizyonun ekranı da dahil.

Bir arada vakit geçirmeniz gereken yerlerde de telefon kullanımını sınırlamalısınız. Yemek yerken masada kimse telefonuyla uğraşmamalı, beraber yürüyüşe çıktığınızda herkes birbirine vakit ayırmalı. Aranızdaki iletişimi güçlendireceğini kısa sürede fark edeceksiniz.

Hareket Etmelerini Sağlayın

Çocuklarınızı hareket edecekleri ve kafalarını cihazlarından uzaklaştırmalarını sağlayacak aktivitelere yönlendirin. Onlarla oyunlar oynayın. Faydalı şeylerle ne kadar meşgul olurlarsa, sizinle ne kadar fazla vakit geçirirlerse o kadar iyi.

Sizinle veya arkadaşlarıyla oynamak istediklerinde onları geri çevirmeyin. Çocuklarınıza cihazları yerine eğlenecekleri bir şey vermelisiniz. O anda işiniz varsa bile asıl önemli şeyin ne olduğunu düşünün ve çocuklarınızla geçirmek, arkadaşlarıyla oynarken yanlarında olmak için kendinize zaman yaratın.

Derslerine odaklanmaları ne kadar önemli olsa da hobiler edinmesini sağlayın. Özellikle spor çocuklarınızın gelişimleri ve sağlıkları için faydalı olduğundan başarılı olacağı, kendisini iyi hissedeceği bir spor branşına yönlendirmelisiniz.

Onlardan İstemeden Önce Kendiniz Yapın

Sizin bir yetişkin, onunsa çocuğunuz olması dediğinizin tam tersini yapmanızı onun gözünde haklı çıkarmayacaktır. Çünkü sizi örnek alarak büyüyorlar. Yanlış yaptığınız şeyler de davranışlarına işliyor.

Çocuğunuzun cihazlarıyla daha az vakit geçirmesini, daha çok kitap okumasını, spora yönlenmesini istiyorsanız kendi davranışlarınızla bunların ne kadar iyi şeyler olduğunu ona göstermelisiniz. Ödevlerini bitirmesi için masasının bir ucunda oturabilir, telefonuna el koyabilirsiniz. Peki o sırada kendi telefonunuzdan Facebook’u kontrol ediyorsanız aslında nasıl bir mesaj vermiş olursunuz'

Çocuklarınıza bunların hepsinin onların iyiliği için olduğunu hissettirin. Sonuçta siz de onun yapması için ısrar ettiğiniz her şeyi yapıyor ve birinci elden ne kadar doğru olduğunu tecrübe ediyorsunuz.

Onlara değer verdiğinizi dile getirmekten, daha iyisi gülümsemelerinden ne kadar mutlu olduğunuzu göstermekten de çekinmeyin. Bütün bu uğraşlarınız onlar için. Onların yanındasınız, karşısında değil.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.