Cömert davası ertelendi
Gezi eylemlerinde ölen Cömert'in duruşması bugün Balıkesir'de görüldü. Mahkeme Abdullah Cömert davasını 1 Nisan'a erteledi.
- Ege Postası
- 03.02.2015 - 11:23
Günboyu yaşananlar...
Cömert'in duruşması tartışmayla başladı
İstanbul'daki Gezi Parkı olaylarına destek için Hatay'da yapılan eylemde hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in davasının görüldüğü Balıkesir Adliyesi'nin girişinde, ailesiyle polisler tartıştı. Ağabeyi, Türk bayrağını bir sivil polise göstererek, "Senin arkadaşın öldürdü." dedi. Bir süre devam eden tartışmadan sonra adliye binasına girildi.
Cömert, 2 Haziran 2013'teki olaylarda, başına biber gazı kapsülü isabet etmesi sonucu yaşamını yitirmişti. Dava, güvenlik gerekçesiyle Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne alınmıştı. 2014 Kasım ayındaki ilk duruşmada da bugüne ertelenmişti. Saat 09.00'da başlayan davadan önce polis ekipleri, adliye önünde geniş güvenlik önlemleri aldı. Bazı gruplar eylem yaparken ailesi, adliyenin diğer kapısında girdi. Babası Edip, annesi Hatice, iki kardeşi ve yakınlarıyla birlikte aile adliye binasına girmek istedi.
Polisler, aile fertlerinin yanında gelenleri içeriye almak istemedi. Bunun üzerine Cömert'in kardeşleriyle polis tartıştı. Ağabeyi, Türk bayrağını bir sivil polise göstererek, "Senin arkadaşın öldürdü." dedi. Annesi de olup bitenlere tepki gösterdi. Daha sonra baba Cömert, oğlunun fotoğrafını kucağına alarak adliye binasına girdi.
Cömert ailesi heyeti salonda protesto etti
Gezi Direnişi’nde Hatay’da 2 Haziran 2013 tarihinde polisin attığı gaz bombasının başına çarpması sonucu yaşamını yitiren Abdullah Cömert davasının üçüncü duruşması Balıkesir Adliyesi’nde görülüyor. Aile polisin ve heyetin tavrını protesto etti.
'Güvenlik' gerekçesiyle Hatay'da görülmeyen, üzerine bir de izleyiciye kapatılan davanın 3'ncü duruşması da polis gölgesi altında. Twitter kullanıcısı Selda Alkan (@seldaalkan)'ın davadan aktardığı bilgiye göre polis aileleri tek tek 'fişledi'. Dayanışmak için gelen kimse içeri alınmadı. Sami Elvan, Ali Ayvalıtaş Cömert ailesiyle dayanışmak için duruşmaya geldi. Ancak polis mahkeme kararını gerekçe göstererek aileleri içeri almadı. Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan ise bayıldı. Cömert ailesi "Bizi de öldürün bitsin bu çile" diye isyan etti.
CHP'Lİ VEKİLLER ARAYA GİRDİ
Gezi direnişinde oğlunu kaybeden Emsal Atakan'ı bayıltan gerilimi CHP'li vekiller çözdü. CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay yaşananlarıgercekgundem.com 'a anlattı. Tunay davayı CHP Balıkesir milletvekilleri Nedret Akova ve Namık Havurtça ile CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ile birlikte izlediklerini aktardı. Tunay ailelerin ve dayanışmak için gelenlerin duruşma salonuna alınmak istenmediğini belirtti. CHP vekiller olarak polisle görüşmeler yaptıklarını aktaran Tunay, yapılan görüşmeler ve gelenlerin tepkileri üzerine Atakan, Elvan ve Ayvalıtaş ailelerinin içeri alınabildiğini söyledi. Halen salonun dışında çok sayıda insanın da beklediğini aktardı.
Duruşmayı CHP Balıkesir İl Örgütü, CHP Kadın Kolları MYK üyesi Düriye Taş ve CHP Gençlik Kolları üyeleri de izliyor.
HEYETE PROTESTO
Destek için gelenlerin salona alınmaması, polisin yarattığı gerilim aile tarafından protesto edildi. Abdullah Cömert'in ağabeyi Zafer Cömert, "19 saat yoldan geldik. Polis salonda bizi hırpaladı arkamızı dönerek sizi bir dakika protesto ediyoruz" dedi. Salondakilerin tümü ayağa kalktı, mahkeme heyetine arkasını dönerek protestoya katıldı. Bir dakikalık protestonun ardından müdahil avukatların kimlik tespiti işlemlerine başlandı.
ZANLI DURUŞMAYA GELMEDİ
Abdulah Cömert'i öldürme suçundan yargılanan polis Ahmet Kuş bu duruşmaya da gelmedi. 20 yıl hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan Kuş duruşmalara bugüne kadar katılmadı. Kuş da tıpkı Ali İsmail Korkmaz'ın faili Mevlüt Saldoğan gibi Kuş da uzaktan ifade verecek.
YASAKLANDI
‘Güvenlik‘ gerekçesiyle Balıkesir’e taşınan dava Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından izleyicilere yasaklanmıştı. Mahkeme ayrıca duruşma salonu önünde ve koridorda tedbir alınmasını istemişti.
Ne olmuştu'
Abdullah Cömert, Hatay’ın Antakya ilçesinde Gezi Parkı direnişinde 3 Haziran 2014’te Armutlu Mahallesi ile Elektrik Mahallesi civarındaki eylemde Yıldız Sokak içindeyken başından vuruldu. Cömert, kaldırıldığı Antakya Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti.
İstanbul 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun 21 Ağustos 2013 tarihli raporuna göre, “ölümünün gaz fişeğinin kafaya isabet etmesi ile oluşan kafatası kırıkları ile birlikte beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti sonucu meydana geldiği, kafaya gaz fişeği çarpması sonucu yaralanmayla ölüm arasında illiyet bağı bulunduğu” tespit edildi.
Savcılık saat 23:00-23:15 saatleri arasında bölgedeki akrep araçlarından hangisinden ateş edildiğini tespit etmek için kamera görüntülerini inceledi. Dosyadaki görüntülerden, Cömert’in vurulduğu fişeğin, 31 A 6297 plakalı beyaz renkli araçtan atıldığı, fişeği atanın da bu araçta görev yapan Hatay Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı çalışan polis Ahmet Kuş olduğu tespit edildi.
14 Nisan 2014’te kabul edilen iddianameye göre Kuş, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 81/1 ve 21/2. maddeleri uyarınca “olası kasıtla insan öldürmekle” suçlanıyor. Hakkında 25 yıla varan hapis cezası isteniyor.
24 Temmuz’da dava Yargıyat 5. Daire Ceza Mahkemesi tarafından Antakya’dan Balıkesir’e gönderilmişti. 30 Ocak’ta Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi duruşmaya katılacak izleyicilerin sayısını kısıtlayan bir ara karar vermişti.
'Hakimin göbek bağını keseceğiz'
Abdullah Cömert davasında heyetin tavrına aile isyan etti.
Salona ziyaretçi alınmasına itiraz eden, polisin uzaktan savunma vermesini kabul eden ve müdahil avukatlarını dinlemiyor. Mahkeme başkanı müdahil avukatların usule itirazlarını almadan esasa geçti. Polisin savunmasını almaya başladı. Bu durum ailenin de tepkisine neden oldu.
Cömert ailesinden Adnan Cömert "Aranızda hemşire var m? Bu hakimin göbek bağını nasıl keseceğiz Aksaray'dan'" diyerek isyan etti. Cömert ailesi "Buradan adalet çıkmayacak" diyerek salonda feryat ediyor. Baba Ali Cömert ise sanık polise "Bir insanın canını Allah'tan başka kimse alamaz, nasıl kıydın oğluma'" diye sordu.
'Cömert de bana taş attı!'
Abdullah Cömert davasını seyircisiz, kamuya kapalı görmek isteyen mahkeme heyeti sanık polisin duruşmaya katılmaması dert etmedi! 605 gün sonra ilk kez ifade veren sanık polis Kuş da tıpkı Korkmaz'ın faili Mevlüt Saldoğan gibi 'Taş attılar, bilye attılar' diye kendini savundu!
Müdahil avukatların yaptıkları tüm itirazları duymazdan gelen mahkeme heyeti başkanı sanık polisin savunmasını almaya başladı.
Mahkeme salonu ise çift kamerayla kayıt altında. İddianame ise daha önce ses kayıt cihazı ile kaydedilmiş, iddianameden birşey anlaşılmıyor!
ANNE CÖMERT SOĞUK EKRANA BAĞIRDI
Sanık polisle ailenin yüzleşmesini dahi sağlamayan heyet nedeniyle oğlunu kaybeden acılı anne Hatice Cömert soğuk ekrana bağırdı. Hatice Cömert segbis görüntüsündeki sanık polis Ahmet Kuş'a kameradan "Katil! benim oğlum ne yaptı sana ne yaptı'" diye isyan etti
MERYEM CÖMERT FİŞLEME YAPAN KAMERAYI KAPATTI
Abdullah Cömert'in kardeşi Meryem Cömert fişleme yapan kameralardan birini kapattı. Salon durumu alkışlarken polisler Meryem Cömert'e müdahale etmek istedi. Anne Hatice Cömert buna engel oldu.
İddianamede oğlunun nasıl öldürüldüğünü soğuk bir bant kaydından dinlemek zorunda bırakılan anne Cömert fenalaştı. Cömert için bir sağlık ekibi duruşma salonuna girdi.
SANIK POLİS: TAŞ ATTI
Sanık polis Ahmet Kuş da tıpkı Ali İsmail Korkmaz davasının sanık polisi Mevlüt Saldoğan gibi uzaktan ifade veriyor. Sanık polis Kuş SEGBİS sistemi ile ifade vermeye başladı. Sanık polis Ahmet Kuş Abdocan'ı öldürdükten 605 gün sonra ilk defa ifade verdi. Abdullah Cömert'i kendisine sapanla bilye ve taş atmakla suçladı.
AYGÜN: EN ADALETSİZ DAVA
Yaşanan hukuksuzluklar çileden çıkardı. CHP Milletvekili Hüseyin Aygün twitter hesabından "Gezi cinayeti davaları içinde en adalet dışı dava bu. Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi avukatları dinlemiyor, kimseye söz hakkı tanımıyor" diye isyan etti.
Skandal! Bir haftalık eğitimle gaz atmışlar!
Abdullah Cömert davasının sanığı Ahmet Kuş bir skandalı itiraf etti.
Polis Ahmet Kuş, gaz atıcılığını 1 haftalık eğitimle öğrenmiş!
Sanık polis Ahmet Kuş da tıpkı Ali İsmail Korkmaz davasının sanık polisi Mevlüt Saldoğan gibi uzaktan ifade veriyor. Sanık polis Kuş SEGBİS sistemi ile ifade vermeye başladı. Ahmet Kuş Abdocan'ı öldürdükten 605 gün sonra ilk defa ifade verdi. Abdullah Cömert'i kendisine sapanla bilye ve taş atmakla suçladı.
12 EYLÜL HUKUKUNU ARATIYORSUNUZ
Heyetin tavrına tepki gösteren avukat Hatice Can, "40 yıllık avukatım, 12 eylül hukukunu dahi aratıyorsunuz, cezasızlıkla karşı karşıyayız" dedi. Can ardından sanık polise sorular sormaya başladı.
Kuş'un sıralı emir ile gaz attık savunmasına karşı "Sıralı amirler ne emir verdiler'" sorusunu sordu . Sanık Ahmet Kuş"gazlı müdahelede bulunun dediler" yanıtını verdi. Emri verenin Şube Müdürü Özkan Turgut olduğunu söyledi. Böylece Abdullah Cömert'in öldürülmesinin üzerinden geçen 605 günün üzerine yeni bir şüpheli daha ortaya çıktı. Ahmet Kuş da Ali İsmail Korkmaz'ın faillerinden Mevlüt Saldoğan gibi durumu 'görev' ile açıkladı. Kuş, "Benim görevim gaz atmak, gaz at derler atarım, atma derler atmam!" dedi.
SADECE BİR HAFTA EĞİTİM ALMIŞLAR!
Avukat Can'ın sorusu üzerine, "Su sıkılınca da kalabalık dağılmıyor mu'" sanık "Ben tomacı değilim, gazcıyım, gaz atarım. Amirim emir verdi, attım" diye yanıt verdi. Gaz atıcısı olarak ne kadar süre eğitim aldını? sorusu ise bir skandalı ortaya çıkardı! Sanık polis "1hafta, şubede eksik vardı, 5 kişi eğitim aldık" dedi. Gaz kullanma talimatlarını biliyor musunuz' sorusuna verilen yanıt ise hayli düşündürücü. Sanık Ahmet Kuş"1yıldır atmıyorum, istiyorsanızhatırladığım kadarını anlatayım" yanıtını verdi. Yani Kuş ile aynı koşullarda olan 4 polis bugün bir eyleme müdahale etse aldıkları bir haftalık eğitimden hatırladıkları kadarıyla gaz kullanacaklar!
SEGBİS'TEN TEŞHİS YAPILAMADI
Sanığa silah zimmet defteri tutanağındaki imza senin mi diye soruldu, sanık segbis'ten imzayı göremedi, teşhis edemedi. Polis Abdullah Cömert nerede öldürüldü sorusuna ise "Ben nerden bileyim'" diyerek yanıt verebildi!
DURUŞMAYA ARA VERİLDİ
Müdahil avukatlardan Ömer Kavili, "İddianameyi bir robot okudu, ne yani artık yargılamalara robotlar da mı katılacak'" dedi. Avukat Can Atalay ise sanığın SEGBİS ile dinlenilmesinin hukuka uygun olmadığını belirterek, bir sonraki duruşmada sanığın Balıkesir'e getirilmesini talep etti. Savcı ise sanığın SEGBİS'le dinlenilmesi yüz yüze yargılama ilkesine usule aykırı olmadığını iddia ederek belgenin sanığa dosyadan gösterilmesini istedi. Duruşmaya 13:30'a kadar ara verildi.
Yorum Yazın