Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'sosyal medya' mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Siber ve dijital alanlarda işlenen suçlar karşısında küresel şirketlerin keyfi tasarrufları ile karanlık amaçlara hizmet eden algoritma düzenlemeleri burada sadece gücün, paranın, sapkın yönelimlerin borusunun öttüğü bir düzenin hakim olduğuna işaret ediyor. Madem artık giderek büyüyen bir dijital ekonomi gerçeği, dijital kültür hakikati var öyleyse ülkelerin tamamının uzlaşmayla kabul edip arkasında duracağı bir dijital hukuk düzeni kurulmadan bu sorunların çözümü mümkün değildir” dedi.
- Ege Postası
- 21.03.2022 - 16:03
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi tarafından düzenlenen Forum Metaverse Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan özetle şunları söyledi:
“Bugün 21 Mart, biliyorsunuz Nevruz günüdür, milletimizle birlikte coğrafyamızdaki pek çok halk tabiatın uyanışının ve baharın gelmesinin müjdecisi kabul ettiği 21 Mart’ı bayram sevinciyle kutlamaktadır. Binlerce yıldır süren Nevruz geleneği her toplumda olduğu gibi milletimiz arasında da mevsim değişimin ötesine geçen sembolleri de bünyesinde barındırmaktadır. Milletimizin ve gönül coğrafyamızdaki tüm kardeşlerimizin Nevruz’unu tebrik ediyorum. Nevruz kelimesi yeni gün anlamına da geliyor. Bugün burada dijital teknolojilerin Nevruzu, dijital teknolojilerin yeni bir safhası diyebileceğimiz Metaverse hakkında konuşmak, tartışmak, tespit ve tekliflerimizi paylaşmak üzere bir aradayız. Bu siyasette bir ilk, bu ilki başaran Bilgi ve Teknolojileri Başkanlığımıza özellikle partimin tüm yetkilileri olarak teşekkür ediyoruz.
“ISLIKLA SESLENMEDEN, EMOJİ GEÇİŞLERİNE…”
İnsanlık tarihinde dünyanın tamamında bu kadar çok bireyi içine alan değişimlerin bu denli kısa sürede gerçekleştiği bir başak dönem herhalde yoktur. Dedelerimizin hayat biçimleri çok küçük farklarla üç asır, beş asır, hatta on asır önceki atalarıyla neredeyse aynıydı. Babalarımız giyim kuşamdan sanayi devrimiyle ortaya çıkan kimi araçları kullanmaya elektrik, televizyon, telefon gibi kimi imkanlarla tanışmaya varan gelişmelerle modern dünyaya adım atmışlardı.
Biz ise evde siyah beyaz tüplü televizyondan internetin sunduğu sınırsız medya alternatiflerine, günlük hayatta ıslıkla seslenmeden sosyal medya emojilerine geçişe uzanan baş döndürücü bir devrime bizzat şahitlik ettik. Evlatlarımız bu büyük dijital devrimin aktif kullanımından içerik üretimine, yazılımına kadar tüm süreçlerin bizzat içindeydi. Torunlarımız ise bizim kavrayabileceğimizin çok ötesinde yaşıyorlar ve çok da sevimliler.
“BÖYLESİNE BÜYÜK YATIRIMLARIN ÖYLE KISA SÜREDE GERÇEKLEŞTİRİLEBİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Toplantımızın konusu olan Metaverse ve benzeri mecralar belki torunlarımızı da aşıp onların çocuklarının hayat biçimlerinin ayrılmaz birer parçası olacak. Meta projeler WEB3.0 denen çok daha kapsamlı, kuşatıcı ve karmaşık bir teknolojik dönüşümün üzerinden inşa edilen mecralardan yalnızca biridir. Her ne kadar koronavirüs salgını dönemi dijital tüketimi artırarak bu teknolojilerin cazibelerini parlatsa da böylesine büyük yatırımların öyle kısa sürede gerçekleştirilebilmesi mümkün değildir.
“ASIL HEDEFİMİZ BU ÜRETİMİ KENDİ MEDENİYET BİRİKİMİMİZİN, KÜLTÜRÜMÜZÜN, DEĞERLERİMİZİN ÜZERİNDE İNŞA ETMEKTİR”
Dünya dijital teknolojiler üzerinde inşa edilen yeni bir döneme doğru dolu dizgin gidiyor. Ülkelerin yöneticileri olarak bizlere düşen görev kendi insanlarımızı, gençlerimizi özellikle de bu kaçınılmaz geleceğe en doğru, en güvenli, en güçlü, en donanımlı şekilde hazırlamaktır. Henüz başlangıç aşamasında bir teknoloji olan Metaverse konulu böyle bir toplantı yapıyor olmamızın sebebi de işte budur. Teknolojinin altyapı hazırlığı ne kadar yüksek maliyetli bir faaliyet alanıysa içerik üretimi de işin aynı derece stratejik, kritik, hayati bir yönüdür. Asıl hedefimiz bu üretimi kendi medeniyet birikimimizin, kültürümüzün, değerlerimizin üzerinde inşa etmektir.
Bugün dijital dünyanın ne kadar kötü bir görünüme sahip olduğunu en iyi işin içindekiler biliyor. Evlatlarımızı envai çeşit kötü alışkanlıklara sürükleyecek nice mecrayı, tuzağı, batağı bir kenara bırakıyorum sadece kartel haline gelen sosyal medya platformlarının hukuki ve ahlaki sınır tanımayan tasarrufları bile tek başına bu alanda mutlaka kendi yolumuzu çizmemiz gerektiğinin en somut ifadesidir. Siber ve dijital alanlarda işlenen suçlar karşısında küresel şirketlerin keyfi tasarrufları ile karanlık amaçlara hizmet eden algoritma düzenlemeleri burada sadece gücün, paranın, sapkın yönelimlerin borusunun öttüğü bir düzenin hakim olduğuna işaret ediyor. Madem artık giderek büyüyen bir dijital ekonomi gerçeği, dijital kültür hakikati var öyleyse ülkelerin tamamının uzlaşmayla kabul edip arkasında duracağı bir dijital hukuk düzeni kurulmadan bu sorunların çözümü mümkün değildir.
“ARTIK UZAYDAKİ YERİNİ DAHA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE ALMAK İÇİN KENDİ UYDUSUNU YAPAN, KENDİ YAZILIMLARINI HAZIRLAYAN BİR TÜRKİYE VAR, ESKİ TÜRKİYE YOK”
AK Parti 20 yıllık iktidarı döneminde sadece okul ve hastane binası, yol, tünel, baraj, elektrik santrali inşa etmekle kalmamıştır. Yaptığımız yatırımlarla en büyük atımları gerçekleştirdiğimiz alanların başında gelen bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygınlaşmasını biz sağladık. Biz geldiğimizde ülkemizde sadece 3 bin olan geniş bant internet abonesi sayısını 87,5 milyona çıkardık, bunu biz yaptık. Bizim dönemimizde mobil telefon abone sayısı 23 milyondan 87 milyona, fiber hat uzunluğu 81 bin kilometreden 455 bin kilometreye yükseldi. Artık uzaydaki yerini daha güçlü bir şekilde almak için kendi uydusunu yapan, kendi yazılımlarını hazırlayan bir Türkiye var, eski Türkiye yok.
“TÜRKİYE’NİN TEKNOLOJİDE ÖNE ÇIKMA ŞANSININ KALMADIĞI İDDİASI EN BAŞTA BU ÜLKENİN GENÇLERİNE HAKARETTİR”
Yazılımdan pazarlamaya geniş bir yelpazede dijital mecralarda doğup gelişen ve değeri 1 milyar doları aşan şirketlerimizin sayısı giderek artıyor. Küresel tröstlere bakılarak yapılan Türkiye’nin teknolojide öne çıkma şansının kalmadığı iddiası en başta bu ülkenin gençlerine hakarettir. Bizim elimizde çok daha kıymetli imkanlar var. Zengin bir medeniyet birikimimiz, her türlü krizin üstesinden gelebilme kabiliyetini defalarca ispatlamış bir insan gücüne sahibiz.
Kendi tarihimizi konu alan dizilerin, onların müziklerinin, dijital oyunların pek çok yerde nasıl ses getirdiği, nasıl karşılık bulduğunu hep beraber gördük. Tüm kurumlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza önemli görevler düşüyor. Metaverse Dijital kültür konusuna artık daha çok odaklanmamız gerektiğine işaret ediyor. Ülkemizin potansiyeli kendi silikon vadisini oluşturacak düzeydedir, yapay zekanda akıllı cihazlara, oyun sektöründen kültür endüstrilerine kadar çalışmalara vakit ve kaynak ayıracak ülkemizdeki dijital üretimde öne çıkartacak yatırımcılara ihtiyacımız var.
“ELİNDE SİLAHLA DOLAŞAN BİR GENÇLİK AK PARTİ GENÇLİĞİ OLAMAZ”
Dijital dünyada da asıl olan kendi öz gücümüzdür. Gençlerinin zihinleri ve gönülleri başka mecralar bağlı bir toplumun akıbetinin hayır olması mümkün değildir. Elinde silahla dolaşan bir gençlik AK Parti gençliği olamaz. İşte biz Teknofest gençliği dedik, şimdi işte Metaverse ile birkaç adım öne çıkan bir gençlik diyoruz. Bunun için burada sizlerin huzurunda önümüzdeki önemi bir dijital seferberlik dönemi olarak ilan ediyorum. Toplantımızın sloganı olan ‘gelecek onu tasarlayana aittir’ bu ifadeyi çok isabetli buluyorum. ANKA
Yorum Yazın