Dolar 34,0170
%-0.01
Euro 37,9001
%0.09
Altın 2.824,210
%-0.03
Bist-100 9.577,00
%-1.12

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
DP’li Aksoy’dan hükümete Suriye tepkisi: Ülkeyi ateşe attı!

DP’li Aksoy’dan hükümete Suriye tepkisi: Ülkeyi ateşe attı!

Demokrat Parti Genel İdare Kurulu üyesi İlay Aksoy, Kayseri ve Suriye’nin kuzeyinde yaşanan olaylara ilişkin yaptığı açıklamasında, “Hükümetin uyguladığı politikanın ne kadar tehlikeli olduğunu ve ülkeyi ateşe attığını daha iyi görebiliyoruz” dedi. Hükümetin çok acil bir şekilde siyaset üstü bir heyet oluşturması gerektiğini vurgulayan Aksoy “Hükümet Suriyelilere karşı çıkan insanlara, ‘faşist’ demekten vazgeçsin. Suçlu halk değil! 12 yıldır halkın isyanına kulak verilmediği için halk son noktaya geldi” dedi.

  • Ege Postası
  • 02.07.2024 - 12:19
  • Güncelleme: 02.07.2024 - 12:37

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Kayseri'de Suriyeli bir kişinin 5 yaşındaki Suriyeli bir çocuğa cinsel istismarda bulunması sonucu çıkan olaylar ülke çapına yayıldı. Kayseri’nin ardından Hatay, Gaziantep, Kilis, Antalya, Konya, Bursa ve İstanbul'da Suriyelilere yönelik eylemler gerçekleştirildi.

Türkiye içinde Suriyelilere karşı gerçekleştirilen eylemlerin ardından Suriye de karıştı. Suriye'nin kuzeyinde Türk güçlerinin kontrolündeki bölgelerde karışıklıklar meydana geldi.

Demokrat Parti Genel İdare Kurulu üyesi İlay Aksoy, yaşanan olayların ardından  AK Parti hükümetine ‘heyet kurun, çözüm için yol haritası belirleyin’ çağrısında bulundu.

HÜKÜMET ÜLKEYİ ATEŞE ATTI

Yaşanan olayları ‘kaçınılmaz son’ olarak değerlendiren Demokrat Parti Genel İdare Kurulu üyesi İlay Aksoy, “İktidarın bu sonu görmemesi, muhalefetin de bu sonu ciddiye almamasından kaynaklanan bir kaçınılmaz sona geldik. Suriye ile diplomatik ilişkilerin kesinlikle daha hızlı ilerlemesi gerekiyor. Şu an Türkiye çok sıkıntılı bir sürece girdi. Güvenlik açısından alarma geçmiş olması gerekiyor.  Artık yabancılar sadece sınırlarda değil ülkenin dört bir yanında. Hükümetin uyguladığı politikanın ne kadar tehlikeli olduğunu ve ülkeyi ateşe attığını daha iyi görebiliyoruz. Bu süreç içinde çok temkinli ve dikkatli olmamız lazım. Kolluk kuvvetlerine de yardımcı olacak harekette bulunmamız gerekiyor. Askerlerimiz ve polislerimiz bu olaylarda tehlike altına giriyor. Kayseri Emniyet Müdürünün açıklaması çok vahimdi. Ama bize şunu gösterdi. Türkler esasında ırkçı değil. Biz ‘Çocuk Suriyeli o zaman bize ne’ demedik. Yanlış olduğu için tepki verildi” dedi.

“RANTTAN VAZGEÇMEK İSTEMEYEN HAYDUTLAR”

Suriye’deki ranta dikkat çeken İlay Aksoy, “Dün Suriye’nin kuzeyinde yaşanan olaylara baktığımızda o bölgede muazzam bir rant olduğunu ve bu ranttan vazgeçmek istemeyen insanların bu protestolarını yaptığını görmemiz gerekiyor. Bu insanlar ne kendi bayraklarını ne de Türk bayrağını tanıyor... Sadece o bölgede kayıt dışı ekonomiden yararlanan, sömüren ve kendi halkına da zulüm yapan muhalefet olduğunu görmemiz gerekiyor. Suriyeliler bu haydutlardan dolayı gidemedi” ifadelerine yer verdi.

“12 YILDIR YÜZLEŞMEDİ”

Hükümetin Suriyeli sorunu ile uzun zamandır yüzleşmediğini aktaran DP’li Aksoy, “Bu sorun hükümetin tek başına altından kalkabileceği bir sorun değil. Çok ileri boyuta gitti ve hükümet uzun zamandır bu problem ile yüzleşmedi. Hükümet Suriyelilere karşı çıkan insanlara, ‘faşist’ demekten vazgeçsin. Suçlu halk değil! 12 yıldır halkın isyanına kulak verilmediği için halk son noktaya geldi” dedi.

SİYASET ÜSTÜ HEYET KURULSUN

Hükümetin çok acil bir şekilde heyet oluşturması gerektiğini vurgulayan Aksoy, “ Siyaset üstü bir oluşum kurması lazım. Bu problem ile ilgilenen insanları bir araya getirerek bir çözüm yolu heyeti kurması lazım. Bu kurul sosyolojik olarak güvenlik açısından değerlendirme yapması ve yol haritası sunması lazım” diye konuştu.

POPÜLİST SÖYLEMLER

Aksoy açıklamasının devamında, “Şimdi görüyoruz ki, ‘davul zurna ile göndereceğiz’, ‘otobüslerle göndereceğiz’ önerilerinin ne kadar yüzeysel, popülist ve gerçekten uzak olduğunu görüyoruz. Başından itibaren çözüm yolları kurumsal ve devlet aklıyla olması gerektiğini savunan insanlar aslında devleti korumaya çalışan insanlardır. Hükümetin acilen bu insanlarla bir araya gelmesi gerekiyor” dedi.

ESAD TEK MUHATAP!

Beşar Esad’in Suriye’nin meşru cumhurbaşkanı olması sebebiyle tek muhatap olduğuna dikkat çeken İlay Aksoy, “Türkiye Cumhuriyeti’nin tek meşru muhatabı Esad. Bizim Türk devleti olarak halkın seçtiği kişi ile muhatap olmamız lazım. Bugün Taliban ile görüşen AK Parti Suriye konusunda şart koyamaz. Türkiye’nin resmi ve tek muhatabı Beşar Esad. Lübnan’ın izlediği çözüm yollarını Türkiye’nin de uygulaması gerekiyor. Partiler üstü komisyon eğitimden, sağlığa kadar her alanda çalışmalı. Milyonlarca insan Türkiye’de tedavi gördü. Bu insanların kayıtlarının Suriye’ye verilmesi gerekiyor. Bu insanların ne hastalıkları var? 12 yıl boyunca bu insanlar kimliklerine kavuşamadı. Doğumları, ölümleri, boşanmaları kayıt altına alınamadı. Milyonlarca çocuk doğdu ve Suriye Arap kimliğine kavuşamadı. Çok yönlü çalışma gerekli. Bu konu ile ilgili yoğun çalışan insanları bir araya getirip çözüm yolları bulunmalı. Herkes devletine yardımcı olmak adına bunu yapar” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.