DSİ'den bu kez sanayiciye can suyu!
Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’ne (KOSBİ) yılda 7.89 milyon m3 sanayi ve kullanma suyu sağlayacak, aynı zamanda da 13.330 dekar araziyi modern sulama ile tanıştıracak Yiğitler Barajı’nın % 30’u tamamlandı. Yeni yılla birlikte gövde dolgusuna başlanacak proje bitirildiğinde 630 kişiye ek istihdam olanağı sağlayacak Bölge çiftçisine yılda 32 milyon lira kazandıracak.
- Ege Postası
- 13.09.2021 - 09:26
İzmir sanayisine can suyu geliyor. İzmir’in en önemli sanayi merkezlerinden Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin (KOSBİ) su sorununu kökünden çözecek Yiğitler Barajı’nın 3’te 1’i tamamlanmak üzere. Şantiyeyi ziyaret edip çalışmaları yerinde değerlendiren DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar inşaatta % 30 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldığını belirtti. Yeni yılla birlikte barajın gövde dolgusuna başlanacağını açıkladı.
İzmirlilerin mağdur olmaması için Yiğitler Mahallesi’ni Bayındır’a bağlayacak 3904 metrelik rölakasyon yolu çalışmalarına hız verdiklerini ifade eden Birol Çınar “ 1 aya kadar rölakasyon yolunu bitirip, hizmete açacağız. 490 metrelik derivasyon tünelini zaten tamamlamıştık. Sıyırma kazılarında ise % 90 seviyesindeyiz. Amacımız yeni yılla birlikte batardo ve gövde dolgu çalışmalarına başlamak” diye konuştu.
KOSBİ’ye yılda 7.89 milyon m3 su verecek
Kemalpaşa Yiğitler Deresi üzerine inşa edilecek olan barajın gövdesi, “Ön Yüzü Beton Kaplı Kaya Dolgu” tipinde temelden yüksekliği 103 metre olarak projelendirildi. 26.5 milyon m3 depolama hacmine sahip olacak barajın gövdesi için 2.7 milyon m3 dolgu yapılacak.
Yiğitler Barajı, her yıl Türk ekonomisine milyonlarca lira katkı sağlayan İzmir’in en önemli sanayi merkezlerinden olan Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’ne (KOSBİ) yılda 7,89 milyon m3 sanayi suyu sağlayacak. Üretimin artmasıyla yaklaşık 630 kişiye ek istihdam olanağı sağlanacak.
13 bin 330 dekar araziye can suyu
Öte yandan Yiğitler Barajı İzmir’in kiraz cenneti Kemalpaşa’da 13.330 dekar araziyi modern sulama ile tanıştıracak. Tarlalar ve meyve bahçeleri basınçlı borulu kapalı sistem ile sulanacak, bölgedeki sulama maliyetleri düşecek. Bölge üreticisinin cebine 2021 yılı rakamlarıyla her yıl 32 milyon lira daha fazla para girecek.
Yorum Yazın